Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Killer robots wel of niet inzetten

killer robot“Killer robots” zullen worden besproken tijdens een informele bijeenkomst van experts van de Verenigde Naties in Genève. Twee robotica deskundigen, professor Ronald Arkin en professor Noel Sharkey, zullen over de effectiviteit en noodzaak van ‘moordende’ robots debatteren.

De vergadering zal worden gehouden tijdens tijdens het VN-verdrag inzake “Certain Conventional Weapons” (CCW). Een verslag over de besprekingen zal worden voorgelegd aan de CCW bijeenkomst in november.

Zelfstandig opererende wapensystemen

Het zal de eerste keer zijn dat de kwestie van de ‘killer robots’ ofwel ‘dodelijke autonome wapensystemen’ binnen de CCW zal worden aangepakt.

robot5Een killer robot is een volledig zelfstandig opererend wapen dat zonder enige menselijke tussenkomst zijn doel kan bepalen om het vervolgens uit te schakelen. Momenteel bestaan ze nog niet maar de vooruitgang in de technologie zal hen ongetwijfeld dichter bij de werkelijkheid brengen.

Moratorium

Professor Ronald Arkin van het “Georgia Institute of Technology” over een autonome “kill” functie: “Ik steun een moratorium tot dat  einde, maar op dit moment ben ik geen voorstander van een verbod”.

Voorstanders

Voorstanders van killer robots denken dat de huidige wetgeving over oorlogvoering voldoende is om eventuele problemen die zouden kunnen ontstaan als ze ooit worden ingezet, aan te kunnen pakken met het argument dat een moratorium, en niet een algeheel verbod genoemd moet worden als dit niet het geval is.

Tegenstanders

campagne killer robotsDegenen die zich verzetten tegen het gebruik van killer robots geloven dat ze een bedreiging voor de mensheid zijn en vinden dat alle autonome “kill functies” moeten worden verboden. Professor Sharkey vertelde de BBC: “Autonome wapensystemen kunnen niet worden gegarandeerd om voorspelbaar te voldoen aan het internationaal recht, landen praten er niet over en dit vormt een groot risico voor de mensheid”. Prof Sharkey is lid en medeoprichter van de “Campagne Against Killer Robots” en voorzitter van het “International Committee for Robot Arms Control”.

Automatisering van oorlogvoering

Prof Arkin vertelde de BBC dat hij hoopte dat killer robots in staat zijn om het aantal niet strijdende slachtoffers aanzienlijk te verminderen, maar vreesde dat ze zouden worden betrokken in de strijd voordat dit was bereikt. Hij ging verder met te stellen dat killer robots beter in staat zijn om een doel wel of niet te bepalen dan mensen en zij een grotere zorgvuldigheid in acht nemen. Prof Sharkey is echter minder optimistisch. “Ik ben bezorgd over de volledige automatisering van oorlogvoering”, zegt hij

Bron: BBC.com

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl