Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Britse ondernemers bieden hulp aan

renteswaps2De zeer succesvolle Engelse ondernemerslobbyclub Bully-Banks staat te popelen om Nederlandse mkb-ondernemers te helpen in hun strijd tegen de banken over hun rentederivaten. Mede dankzij Bully-Banks hebben Britse banken al €1 miljard aan schadevergoeding uitgekeerd en oprichter en voorzitter Jeremy Roe is ervan overtuigd dat zijn organisatie ook voor Nederlandse mkb’ers hoge schadevergoedingen kan afdwingen.

Jeremy Roe is een Engelse ondernemer uit Devon, waar hij vakantiehuisjes verhuurt met uitzicht op zee. Een paar jaar geleden ontdekte Roe zelf welke invloed een renteswap kan hebben op de bedrijfsvoering van zijn onderneming, maar hij dacht alleen te staan. „Totdat een voormalige ambulancerijder mij benaderde, die hetzelfde probleem bleek te hebben. Het duurde niet lang voordat ik me realiseerde dat er veel meer kleine ondernemers in hetzelfde schuitje moeten zitten”, vertelt Roe in een interview met deze krant.

Bully-Banks

renteswapsRoe zette in november 2011 een website onder de naam Bully-Banks (’Pestkop Banken’, red.) op en wachtte af. Drie maanden na de start, hield hij een bijeenkomt voor gedupeerden waarop zo’n 100 ondernemers afkwamen. Inmiddels zijn er zo’n 2000 bedrijven aangesloten met in totaal zo’n 5000 ondernemers. In april 2012 stond het onderwerp dankzij intensief lobbywerk van de ondernemers zelf bij hun lokale parlementsleden op de agenda van het Engelse parlement. 

Onvoldoende voorlichting

Niet veel later startte de Engelse toezichthouder op de financiële sector (FCA) een eerste onderzoek naar de verkoop van renteswaps aan het mkb. Daaruit kwam naar voren dat er weldegelijk sprake is geweest van ’misselling’ (misverkopen, red.), vooral omdat ondernemers onvoldoende waren voorgelicht over de risico’s bij dalende rente en de kosten van het tussentijds beëindigen van de swap.

Nu al een miljard aan schadevergoedingen

Niet lang daarna had de FCA een mechanisme op poten gezet dat erop gericht was om banken te dwingen de schade te vergoeden die mkb bedrijven hadden opgelopen als gevolg van hun renteswap. En de FCA zet daar, met de zware lobbymacht van onder meer Bully Banks in zijn nek, behoorlijk druk op met als gevolg een indrukwekkend en groeiend aantal schadevergoedingen. Inmiddels hebben Engelse banken al zo’n 5700 ondernemingen betaald voor een totaalbedrag van ongeveer €1 miljard, oftewel €170.000 per stuk. Maar voor Row is het nog lang niet genoeg. „Voor een op de vijf ondernemers die een schadevoorstel hebben ontvangen, beoordelen wij het voorstel als onvoldoende. Bovendien, een flink aantal ondernemers is niet toegelaten tot het herstelmechanisme en komt dus niet in aanmerking voor beoordeling en vergoeding.”

´Ook in Nederland tienduizenden gedupeerden´

Roe is ervan overtuigd dat ook zijn Nederlandse collega-ondernemers op dezelfde manier gedupeerd zijn door hun banken met een kostbare renteswap als veel Engelse ondernemers. De Nederlandse AFM heeft in twee rapporten vastgesteld dat in het verleden niet altijd sprake is geweest van zorgvuldige advisering door banken. In Nederland zouden enkele tienduizenden ondernemers in het bezit zijn van een renteswapcontract met hun bank. In Engeland zijn dat er zo’n 30.000.

Volgens een inventariserend onderzoek van financieel expert Patrick van Gerwen (Cadension) zijn in Nederland tienduizenden ondernemers in het bezit van een ’renteruilovereenkomst’ met hun bank. De totale nominale waarde daarvan is €51 miljard, maar de negatieve marktwaarde staat net onder €4 miljard. Ondertussen klagen steeds meer ondernemers over de effecten die hun derivaat heeft op hun bedrijf en de informatie die zij hebben gehad bij de aanschaf ervan.

Toch staat het herstellen van deze onzorgvuldigheid van de banken in Nederland nog in de kinderschoenen. Zo nu en dan druppelen uitspraken van rechtbanken binnen, die de ene keer in het voordeel van de ondernemer en de andere keer in het voordeel van de bank uitvallen. Een onbekend aantal zaken is geschikt.

´Banken bezorgd´

Jeremy Row staat te popelen om de Nederlandse ondernemers te helpen. „Mijn advies is om zich bij Bully-Banks aan te sluiten. Maar dat initiatief moet wel van de Nederlandse ondernemers zelf komen. Als zij naar ons komen, kunnen wij hen zeker helpen. Ik weet nog niet precies hoe, maar we zetten een Nederlandse afdeling van Bully Banks op en pakken samen de banken aan. En verder trekken we Europa in. Want de banken zitten gewoonweg faliekant verkeerd op dit onderwerp. En ze zijn bezorgd over ons, want ze kennen onze reputatie.”

Tweede Kamer

Op 4 juni overlegt de Tweede Kamer over het onderwerp met minister Dijsselbloem (Financiën). Een groep betrokken advocaten en financieel experts verenigd in het Kenniscentrum Rentederivaten heeft in aanloop daar naartoe een petitie online gezet.

BRON: Telegraaf, 17 mei 2014

Bron: FrankWijn.wordpress.com


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl