Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Delen vertrouwelijke informatie

goldman-gupta-prison-fine.si

Former McKinsey chief and ex-Goldman Sachs director Rajat Gupta (C) (Reuters

Rajat Gupta, een voormalig directeur van de Goldman Sachs Bank is veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf  en het betalen van 13,9 miljoen dollar boete voor het delen van vertrouwelijk informatie. Ook is het hem verboden om in de toekomst nog te handelen als een officier van een naamloze vennootschap.

De 65-jarige Gupta werd afgelopen dinsdag opgesloten in de gevangenis, bijna twee jaar nadat een Amerikaanse rechtbank  hem had veroordeeld voor het doorgeven van vertrouwelijke informatie die hij kreeg tijdens Goldman´s bestuursvergaderingen en deze doorspeelde naar Raj Rajarantam, de oprichter van hedge fund “Galleon Group”.

Grupta verloor zowel een strafrechtelijke als een civiele procedure en werd hem bevolen om 6 miljoen dollar restitutie te leveren aan Goldman Sachs en het betalen van een boete van 5 miljoen dollar.

fmc devens

FMC Devens

Het “2nd US Circuit Court” ontkende tijdens het beroep van Gupta dat de straf en het verbod buitensporig hoog waren, dus moest Gupta zich afgelopen dinsdag melden bij FMC Devens, een medische faciliteit en gevangenis 40 mijl ten noordwesten van Boston.

Warren Buffet

Tijden het proces kwam aan het licht dat Gupta op 23 september 2008 een telefoontje heeft gepleegd met Rajarantam een paar minuten nadat hij had vernomen dat Warren Buffet van plan was om 5 miljard dollar te investeren in de Goldman Sachs Bank. Kort na dit telefoontje kocht Rajarantam voor 40 miljoen dollar Goldman Sachs aandelen die hem op het hoogtepunt van de financiële crisis ruim 1 miljoen dollar opleverden.

Gupta

Rajat Gupta

Raj Rajarantam, de man die de informatie heeft ontvangen, zit inmiddels een straf uit van 11 jaar, ook in de Devens faciliteit. De officier van Justitie beschuldigde Gupta ervan dat hij zich stelde ´’boven de wet’ toen hij de  informatie verstrekte aan zijn goede vriend. Tegelijkertijd werd gezegd dat de heer Gupta zelf niet heeft gehandeld en met deze informatie geen geld heeft gemaakt. Zijn motieven waren louter vriendschappelijk. “Gezien mijn status in de gemeenschap is mijn val misschien nog wel de ergste straf”, zei Gupta. Gupta was ooit een van de meest gerespecteerde CEO’s in de Verenigde Staten en op een bepaald moment CEO van de Russische “Sberbank”.

Bron: RT.com


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl