Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Moestuin als aanvullend pensioen

jetta klijnsma

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken © ANP.

Staatssecretaris Klijnsma adviseert Nederlanders een moestuin te nemen als aanvullend pensioen. Dat zei ze gisteren in een interview met het AD. Volgens Klijnsma behouden we in de toekomst een fatsoenlijk pensioen, maar moeten we ons ook niet rijk rekenen. ‘Ik raad mensen wel aan om ook naar andere vormen van oudedagsvoorziening te kijken,’ zegt de bewindsvrouw.

 

“Ik ken mensen met een moestuin, dat levert veel groente en fruit op. Of een eigen huis. Als de hypotheek is afbetaald kun je prima van de AOW leven.”

Nieuwe spelregels

Klijnsma doet haar uitspraken nu het kabinet met nieuwe spelregels voor de pensioenfondsen komt, het zogenaamde Financiële Toetsingskader (FTK). Daarmee zijn pensioenen beter bestand tegen financiële klappen op de effectenbeurzen, belooft Klijnsma. ‘Je hoeft geen econoom te zijn om te zien dat we iets moeten veranderen. Nederland ziet er niet meer zo uit als in de tijd dat Drees de AOW invoerde.’

Vergrijzing

Door de vergrijzing moeten straks minder mensen de premie opbrengen van gepensioneerden, terwijl we ook nog veel ouder worden.   Klijnsma: ‘We zijn er altijd vanuit gegaan dat ons pensioen voor 100 procent was gegarandeerd, maar dat is niet zo. Pensioenfondsen moesten door de economische crisis zelfs kortingen doorvoeren. Dat ondervinden we nu. Toch kun je nog steeds een goed pensioen opbouwen, op basis van het gemiddeld verdiende salaris.’

Volgens Klijnsma moeten we daarom een landelijke discussie voeren over het pensioenstelsel van de toekomst. Daarbij zijn er geen taboes. ‘Het is zelfs bespreekbaar of we nog wel verplicht allemaal moeten sparen voor ons pensioen.’

Haar ‘moestuin-uitspraken’ leveren Klijnsma op sociale media en op internet overigens meteen de nodige kritiek en hoon op.

Bron: AD.nl


 • Wit Konijn

  Laat Jetta zich eens druk en hard maken, als sociaal democraat, om eens te gaan uitzoeken waar die 1000 miljard van de pensioenfondsen is gebleven die sinds de jaren ’80 gerooft zijn van werkende mensen en verdeeld is over kabinetten en werkgevers. Waar is dat geld gebleven? Hadden de gepensioneerden nu niet gekort hoeven te worden en deze onzinnige regels onnodig geweest ! Ook hier worden wij als Nederlanders een loer gedraait. Laat Den Haag eens zijn eigen broek ophouden ipv de burgers continue te belasten met de door hun gemaakte fouten. Dat is pas verantwoordelijkheid nemen !!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Gedupeerde Aegon en Unive

  Onvoorstelbaar hoe deze mevrouw zo buiten de werkelijkheid leeft. Een goed salaris met goede vooruitzichten op een baan in hef zakenleven waar ze misschien wel 5x zoveel verdient? Nu ondanks haar (handicaps zichtbaar en onzichtbaar) beperkingen, een vrolijk “optimistisch” leven heeft? Het lijkt op de excuustruus of de knuffel Marrokaan. Een “mevrouw” dir ondanks alles volop meedoet in de maatschappij.
  Dit valt op geen enkele manier te vergelijken met een chronisch zieke of gehandicapte die moet leven van minimum inkomen, geen dienstauto met chauffeur heeft maar Valys 650 km per jr. of WMO taxi waarvoor ook nog een eigen bijdrage betaald moet worden. nee dan mevr. Klijnsma die fietst vrolijk door den Haag maar wel op een tandem met voorop een goedbetaalde “hulp” voorop misschien van het PGB budget? Dit terwijl op zorg voor de arme kant van Nederland bezuinigd wordt. Nog erger teruggevorderd PGB budget omdat er autokosten of BTW op de factuur werd vermeld door de ZZP er hulpverlener.
  Dit zal niet gebeuren bij mevr. Klijnsma ook niet bij dhr. Cohen die het hoogste PGB budget ontvangt vooor zijn zieke vrouw, dat is voor haar erg genoeg, maar kan Cohen zelf de zorg voor zijn vrouw niet betalen en het is normaal dat hij een hulp in de huidhouding ook als burgemeester zelf betaalde?
  Net als mevr. Verhoeven die destijds dienstreizen maakte en daarom via het PGB 24 uurs zorg kreeg voor haar partner?
  En de “gewone” mensen moeten verplicht mantelzorgen? Naast hun werk? Mevr. Klijnsma zou eens met een tuinploeg mee moeten werken en tuintjes schoffelen, of ze dan voor bejaarden met alleen AOW een moestuintje nog een “super” oplossing vindt? Nu wordt het door haar “als voorbeeld” genoemd, volgens jaar wordt het een verplichting want wordt op de AOW gekort.
  Voor de veelverdieners geen probleem, want AOW wordt gezien als extraatje voor “etentjes”. ze zouden het best kunnen missen zonder iets aan hun levenstijl te veranderen, voor de arme kant van Nederland een groot deel een ramp want ze halen nu al het eind vd maand niet en hebben geen krediet om roood te staan!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • suuz2006

  ik wil niet veel kwijt maar er is teveel commentaar over wilders, dit vind ik nog veel erger maar het kan pfffffffffff mensen denk na willen we dit.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • IIS

  Al wat de PvdA, gelijk aan de nationaal socialisten (= links) propageren of ons belerend voorhouden is ook zoals ze kijken: heel eng!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Salasorientals Cattery

  Hoe een PvdA er verdwaald is!!!!! Ik snap wel dat deze secretaris haar uiterste best doet een perspectief te bieden voor de dreigende armoede onder ouderen, maar niet iedereen kan er nu eenmaal een moestuin op na houden. daar is om te beginnen niet genoeg ruimte voor in Nederland, tuinieren is meer een hobby dan een oude dags voorziening, en zoals met elke hobby, “het kost ook geld !”, en niet te vergeten veel energie!.Natuurlijk snappen we allemaal dat er voedsel geproduceerd moet worden. Niet voor niets zijn er de vele eetbare stadprojecten. Maar om dit als excuus voor a-sociaal beleid te gaan opvoeren is populistisch te noemen. Ikzelf ben al tijd een gedreven tuinierster geweest maar kan het door ziekte helaas niet meer doen. Verhongeren dan maar?
  Trouwens het grootste probleem is op dit moment natuurlijk de tot het uiterste opgedreven kosten van het dagelijks bestaan door de privatisering van woningbouwverenigingen, nutsbedrijven, gezondheidszorg enz. Ook dankzij de PvdA die verkiezersbedrog heeft gepleegd door aan te schuiven bij de VVD en de socialistiche wortels daarbij heeft verloochend. Dank je wel Kok voor de ellende waar je de gewone mens in gestort hebt. Snap niet dat er uberhaupt nog steeds op die PvdA gestemd wordt!!!!!!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Chris

  Prima stukje. Jetta zou zelf met haar beperkingen (ze heeft er volgens mij meer dan 1) in een tuin moeten schoffelen of iets laag bij de grond moeten doen in “haar” tuin. En bij droogte met water moeten sjouwen, anders heeft zij geen aanvulling! Niet iedereen heeft op die leeftijd een partner om te sjouwen op hoge leeftijd! En als er een partner is dan zit die partner misschien wel in een rolstoel, zou kunnen. Ach mens, ga achter de geraniums zitten en denk dan eens na over je leeftijdsgenoten, die ECHT hard hebben gewerkt voor hun geld.
  Er uit met deze vrouw.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • RavenSpeaks

  Alsof dit het enige probleem is in onze maatschappij….*zucht*….

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Femke

  En dan moestuin belasting gaan invoeren omdat je daar misschien wel eens een voordeel van zou kunnen krijgen en dat moet natuurlijk niet kunnen we leven natuurlijk wel in Nederland daar is geen plaats voor voordelen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Roosje van Meer

  Als zij de marathon kan lopen, zonder rollator, dan ga ik nadenken over een moestuintje.
  Domme uitspraak he Klijnsma, ..zo dom is jou voorstel nou ook.
  Veel oudere zijn blij als ze nog normaal de trap op kunnen lopen, of een klein rondje wandelen, en dan wil jij ze met een schop in de tuin laten werken.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Johan

  Deze B.tch weet niet waar ze het over heeft.
  Weer PvdA zeker.
  Ik wordt al ziek als ik haar weer op Tv zie en zap dan ook gelijk weg bah bah

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Johan

  Wat een k.. wijf ik bind een straalmotor aan haar rollator en zet haar aan de grens.
  Zoef weg met dit stuk PVDA onbenul.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Willem

  Hoe sociaal of eigenlijk hypocriet kan iemand zijn, lees het onderstaande artikel.

  Jetta Klijnsma kreeg het halve land over zich heen toen ze voorstelde dat alle ouderen die verhongeren maar gewoon een moestuin nemen. De oplettende Arnoud El Doorn, met afstand de vermakelijkste politicus aller tijden, vond het bovendien een beetje hypocriet van de PvdA-politica. Zelf heeft ze er namelijk op een andere manier voor gezorgd dat ze niet hoeft te verhongeren. Volgens de ex-PVV-moslim woont zij in een gekraakt pand dat ze daarna voor een schijntje kocht, en dat tegenwoordig €2 miljoen waard is. Daar wilde weekblad Weekend het zijne van weten, en kwam tot de ontdekking dat het verhaal nog waar is ook. Haar man kraakte het pand in de jaren ’80 samen met twee vrienden. Met zijn drieën woonden ze het pand uit en kochten het vervolgens voor een schijntje op bij de faillissementsveiling van de eigenaar. Geen wonder dat zij daarin slaagden, want niemand is zo gek een pand te kopen waar op dat moment ongedoucht tuig in woont zonder ook maar een cent huur te betalen. De drie lapten in 1987 uiteindelijk slechts 80.000 gulden (!) voor de woning. Met dat hypotheek aflossen voor lage woonlasten, wat één van haar adviezen voor een goede oude dag is, zal het dus wel goedkomen. Er blijft nog wel een mysterie hangen, want de twee vrienden vertrokken op een gegeven moment uit het huis, en hoe zij dat onderling hebben geregeld, is niet duidelijk. Klijnsma’s man zal daar toch op de een of andere manier voor betaald moeten hebben. Of eigenlijk: Klijnsma zelf, want volgens het Kadaster staat het pand op haar naam. Jammer dat ze geen echte vent heeft die gewoon de financiële lasten draagt – maar vooruit, je kunt ook niet alles hebben en een miljoenenpand is ook best aardig.

  Over die miljoenen gesproken: de twee miljoen van El Doorn klopt niet. In dezelfde straat staat nu een woning voor net onder het miljoen te koop. Eerder dit jaar werden vergelijkbare woningen voor tussen de acht ton en 1,1 miljoen verkocht. Dan vergeten we nog wel dat Klijnsma sinds 2008 ook nog een vakantiehuisje heeft in Dwingelderveld. Of nou ja, een vakantiehuisje… Een stuk natuur dat ze in 2008 kocht €3.734. Wel tussen de vakantiehuisjes (zulke). Daarbij is iets vreemds aan de hand. Haar man heeft alleen een aantekening in het Kadaster. Dat is bij het huis in de Haagse Mesdagbuurt ook het geval, dus tot zover niets nieuws. Klijnsma moet hier echter het zakelijk recht laten aan energiebedrijf Enexis. Dat staat namelijk ook in het kadaster. Wat is hier aan de hand? Lopen er een paar leidingen onder het terrein door? Heeft Enexis een vaste locatie voor zijn inspiratiesessies? Wij komen er even niet uit. Wie met het sluitende bewijs komt dat Klijnsma zich in haar tijd als wethouder Financiën in Den Haag (dat was ze toen) heeft laten fêteren, mag zich op de redactie melden voor een goede fles wijn.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Johan.P.

  Ik heb geen eigen huis mevrouw Klijnsma , ook geen hoog pensioen, wel 50 jaar zwaar werk verricht ook in de bouw.
  Al meer dan 6 jaren wordt ik gekort op mijn inkomen door mijn pensioen, deze Regering,(PVDA).Ook niet alle gepensioneerden hebben hetzelfde inkomen en een eigen huis.
  Ik stem niet op dit Kabinet.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Johan.P.

  Wilders stemmen komt wel heel dicht bij!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Anneke

  Ik wil dat ze op hoepelt voor we straks allemaal honger gaan lijden

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Riller

  Deze vrouw is gevaarlijk!

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl