Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Puriteins liberaal

cannabisIn Nederland zijn wij vrij liberaal, we hebben het gebruik van cannabis gedoogd, maar het is in de tussentijd nog steeds illegaal. De gebruiker is strafbaar als hij meer dan 5 gram bij zich heeft. De coffeeshop is illegaal als hij meer dan 500 gram in de zaak heeft liggen en mag met maar 5 gram per keer zijn voorraad aanvullen. Dan is het ook nog onduidelijk waar de cannabis vandaan komt omdat het illegaal is om te kweken.

Jaarlijks worden er tussen de 5000 en 6000 kwekerijen opgerold, volgens justitie is dit 10% van de bestaande kwekerijen. De kosten hiervan zijn naar schatting jaarlijks 463 miljoen euro. Dit is wat het de staat elk jaar kost om de productie van hennep aan te pakken. Als we deze kosten per gebruiker zouden uitrekenen kom je op een bedrag van 800 euro per gebruiker per jaar om de productie van Hennep tegen te gaan.

Energiefraude

De meeste kwekerijen worden op een illegale manier voorzien van stroom. Deze stroomaftapping kost de energiebedrijven jaarlijks 200 miljoen euro. Naast deze fraude is er bij aftappen ook nog een maatschappelijk gevaar voor de naast gelegen woningen. Het brandgevaar door aftappen van stroom is zeer hoog.

In Nederland zijn er naar schatting 550.000 gebruikers per dag. Deze gebruiken samen ongeveer 60 ton cannabis per jaar. De omzet hiervan bedraagt een half miljard euro per jaar. Aangezien cannabis wordt gezien als een illegaal product mag hierover geen BTW of Accijns gerekend worden. Hierdoor loopt de staat naar schatting ongeveer 250 miljoen euro mis per jaar.

Wanneer er wordt besloten dat Cannabis legaal wordt zal dit vele gevolgen hebben voor de economie. Het houdt in dat de staat ongeveer 450 miljoen bespaart aan de opsporing van de illegale productie, vervolging etc. en de staat zal een inkomstenpost generen van 250 miljoen per jaar, dit komt neer op 700 miljoen besparing per jaar. Maar daarnaast zal de verhuur van panden weer worden gestimuleerd om op een legale manier kwekerijen op te bouwen. En zal er werkgelegenheid komen omdat deze kwekerijen ook personeel nodig hebben. Al met al een win-win situatie voor alle partijen.

bron: De rekenkamer


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl