Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Puriteins liberaal

cannabisIn Nederland zijn wij vrij liberaal, we hebben het gebruik van cannabis gedoogd, maar het is in de tussentijd nog steeds illegaal. De gebruiker is strafbaar als hij meer dan 5 gram bij zich heeft. De coffeeshop is illegaal als hij meer dan 500 gram in de zaak heeft liggen en mag met maar 5 gram per keer zijn voorraad aanvullen. Dan is het ook nog onduidelijk waar de cannabis vandaan komt omdat het illegaal is om te kweken.

Jaarlijks worden er tussen de 5000 en 6000 kwekerijen opgerold, volgens justitie is dit 10% van de bestaande kwekerijen. De kosten hiervan zijn naar schatting jaarlijks 463 miljoen euro. Dit is wat het de staat elk jaar kost om de productie van hennep aan te pakken. Als we deze kosten per gebruiker zouden uitrekenen kom je op een bedrag van 800 euro per gebruiker per jaar om de productie van Hennep tegen te gaan.

Energiefraude

De meeste kwekerijen worden op een illegale manier voorzien van stroom. Deze stroomaftapping kost de energiebedrijven jaarlijks 200 miljoen euro. Naast deze fraude is er bij aftappen ook nog een maatschappelijk gevaar voor de naast gelegen woningen. Het brandgevaar door aftappen van stroom is zeer hoog.

In Nederland zijn er naar schatting 550.000 gebruikers per dag. Deze gebruiken samen ongeveer 60 ton cannabis per jaar. De omzet hiervan bedraagt een half miljard euro per jaar. Aangezien cannabis wordt gezien als een illegaal product mag hierover geen BTW of Accijns gerekend worden. Hierdoor loopt de staat naar schatting ongeveer 250 miljoen euro mis per jaar.

Wanneer er wordt besloten dat Cannabis legaal wordt zal dit vele gevolgen hebben voor de economie. Het houdt in dat de staat ongeveer 450 miljoen bespaart aan de opsporing van de illegale productie, vervolging etc. en de staat zal een inkomstenpost generen van 250 miljoen per jaar, dit komt neer op 700 miljoen besparing per jaar. Maar daarnaast zal de verhuur van panden weer worden gestimuleerd om op een legale manier kwekerijen op te bouwen. En zal er werkgelegenheid komen omdat deze kwekerijen ook personeel nodig hebben. Al met al een win-win situatie voor alle partijen.

bron: De rekenkamer


 • jaap

  paar eurie erbij voor de staatskas, heel wat eurie minder voor de vlijtige burger met lef. legalisatie = per saldo minder euries in nederland. ben wel van mening dat sommigen vies veel hebben, en de kleintjes eruit gedrukt zijn.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Tel daarbij op de besparing aan vernielde huurhuizen en bedrijfspanden voor illegale teelt etc dan zit je al snel over de 1 Miljard !

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • En vergeet de kosten van het opsluiten van grote kweek-”’criminelen”’ niet…
  Dan hebben we vast weer een kwart Miljard bespaard,

  Staat de teller dus al op 1.25 MILJARD…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • En dan nog de kosten en tijd die rechtbanken hieraan kwijt zijn…
  Weer een 200 Miljoen zo grof geschat…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Mees van Dijk

  Ik heb nog nooit zulke uit de lucht gegrepen getallen gezien.
  Baseer op z’n minst je constateringen op feiten.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • gast

  Liberale kruideniersmentaliteit in een narcostaat. Volstrekt idioot en dubbelzinnig. Wat aan de voordeur mag, is aan de achterdeur verboden.

  Rekenkamer rekent zich rijk door de boel te legaliseren, maar vergeet de buitenlandse afnemers en de penoze.
  Miljarden aan zwart geld wordt nu wit gewassen en uitgegeven, maakt dus deel uit van onze economie.
  Bij legalisering verdwijnt die opbrengst en zal dus van het berekende voordeel moeten worden afgetrokken. Saldo?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Jan

  Allemaal leuk en aardig, maar we zijn inmiddels al te veel te ver doorgeschoten. Er zijn een gigantisch aantal mensen (criminelen) die in deze business “werkt”.

  Als het legaal wordt denk dan maar niet dat deze mensen eerlijk naar een baantje gaan zoeken. Ik denk dat je een giga vloedgolf gaat krijgen van “ergere” criminaliteit!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ben van der Geest

  het kost de energie bedrijven zeggen ze 200 miljoen per jaar, als ze daar nou een personeel voor aannemen die echte huis aan huis controle gaat doen per kwartaal, los je volgens mij de problemen op, en weer minder werkeloze, Dit werd ca 30 jaren geleden toch ook gedaan, dan word het voor de kwekers ook moeilijker,

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Gus Bolden

  Hash heeft nog nooit ellende veroorzaakt, maar de lui die er tegen zijn wel!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • mevrouw

  De ECHTE natuurlijke cannabis die Bob Marley rookte , die is verbannen door de Staat en ipv krijgen wij gedoogde weed die vol chemicaliën zit , dat is dus VERGIF ! absurd

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Pi Polytroop

  Globaal zal het de staat minder kosten en meer opleveren, dat ligt inderdaad in de rede. Maar die getallen? Als de omzet per jaar een half miljard is, hoe kan de staat dan de helft daarvan (!) aan BTW mislopen? Of gaan we uit van een woekeraccijns zoals op tabak?

  Hoe dan ook is het moeilijk om de economische aspecten van legalisatie goed door te rekenen. Wat gaan de prijzen doen als iedereen cannabis mag gaan telen? Hoe legaal ga je het maken? Joints bij de Jumbo? Wietsjops in het winkelcentrum? Het zou een experiment zijn, de legalisering. Ik ben heel benieuwd hoe het uitpakt.

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl