Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Bron: Het Nederlands opinieplatform CitaReg  Auteur: Bart Uienpeller

In de wurggreep van de zorgverzekeraars

bezuinigingHuisartsen leggen woensdagmiddag uit protest tijdelijk het werk neer. De regering wil artikel 13 in de Zorgverzekeringswet aanpassen, die bepaalt dat zorgverzekeraars de marktconforme kosten moeten vergoeden als een patiënt naar een andere zorgverlener gaat dan waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft.

Langzaam maar zeker wordt het duidelijk dat de privatisering van de zorgsector niet datgene gebracht heeft wat de politiek ons heeft voorgespiegeld. Door de marktwerking zouden patiënten een grotere keuzevrijheid krijgen tegen lagere kosten. De waarheid is dat sinds de privatisering de zorgverzekeraars in hoog tempo zijn gaan fuseren waardoor er nog slechts 4 grote zorgverzekeraars bestaan die 90 procent van de markt beheersen, met praktisch dezelfde polisvoorwaarden. Hoezo meer keuzevrijheid door marktwerking?

Zorgpremies rijzen de pan uit

Gemiddeld is de nominale verzekeringspremie voor ziektekosten in negen jaar met 300% gestegen. Van 31,25 euro (ziekenfonds) in 2005 naar 102,17 euro per maand in 2014, exclusief het werkgeversaandeel. Dat is een stijging van 33 procent per jaar. Voor gepensioneerden zijn de kosten nóg hoger want die betalen zelf de 5 procent ZVW premie over hun inkomen.

Bestond er in 2006 en 2007 nog een no-claimkorting van 255 euro per jaar, in 2008 werd het verplichte eigen risico ingevoerd, toen nog 155 euro per jaar. Inmiddels is het verplichte eigen risico gestegen naar 360 euro in 2014. Wanneer we alle bedragen bij elkaar optellen dan zijn de verzekeringskosten, voor iemand die geen zorgtoeslag krijgt, sinds de invoering van de nieuwe zorgwet in 2005 gestegen van € 375 naar € 1.586 per jaar in 2014. Dat is een stijging van 323 procent in 9 jaar tijd. Tegelijkertijd is het basispakket aan ziektekostenvergoedingen tot op het bot uitgekleed.

Toegegeven, de zorgsector heeft er in het verleden een financieel zooitje van gemaakt. Kostenbewustzijn was een onbekend begrip in de sector. Dat daar iets aan moest worden gedaan was volstrekt helder. In plaats dat de Nederlandse Zorgautoriteit die dringende taak op zich had genomen, hebben ze die verantwoordelijkheid doorgeschoven naar de zorgverzekeraars, en niet zonder reden. De tot 2006 praktisch onzichtbare zorgverzekeraars zijn door de overheid aan een nieuw verdienmodel geholpen, niet in de laatste plaats door forse bemoeienis van de VVD.

Winstexplosie zorgverzekeraars

zorgverzekeraarsDat die nieuwe taak de zorgverzekeraars geen windeieren heeft gelegd mag blijken uit de winstcijfers over 2013. VGZ, de op een na grootste zorgverzekeraar van Nederland, behaalde 27 miljoen winst in 2011 en vorig jaar ruim 510 miljoen, een stijging van 1.789 procent. De eigen vermogens van de zorgverzekeraars zijn inmiddels ruim 4 miljard hoger dan de toezichthouder wenst. Ruim 8 miljard euro hebben ze in kas, 709 euro per verzekerde. Dat is dood geld: het wordt voornamelijk gebruikt voor beleggingen, in staatsleningen, of gewoon in kas gehouden. Over de riante kantoren, de salarissen en bonussen voor de bestuurders zullen we het maar niet hebben.

De marktwerking in de zorg heeft voor maar een partij goed uitgepakt, namelijk de zorgverzekeraars. Zorgverleners en patiënten worden in hoog tempo onmondig gemaakt. Het is slikken of stikken. Ergens in een kantoor in Amersfoort wordt beslist naar welke specialist of ziekenhuis een patiënt in Zierikzee moet gaan voor de nodige zorg. Hoezo keuzevrijheid door marktwerking? U als patiënt heeft nog maar weinig te kiezen en zorgverleners worden tegen elkaar uitgespeeld voor de goedkoopste zorg.

Kwaliteit zorg staat onder druk

Dat de kwaliteit van de te leveren zorg onder druk komt te staan is niet langer een vraag maar een feit. Wanneer u als patiënt een betere zorg wenst, zoals een geavanceerde operatietechniek of een medisch specialist waar u vertrouwen in heeft, dan mag u dat in de toekomst zelf gaan betalen. Of wat te zeggen van moderne kankertherapieën die de patiënten nu al onthouden worden, omdat de zorgverzekeraars de kosten niet willen betalen. De verzekeraar zit al lang op de stoel van de dokter. U laten behandelen in het buitenland, omdat daar geen wachtlijsten zijn, mag straks ook niet meer, tenzij u de kosten zelf betaald. Wat stelt trouwens in dit verband de EU nog voor? In Engeland, waar de kwaliteit van de gezondheidszorg matig is, maar wel gratis, zijn ze dan beter af. Maar het zou ook kunnen dat we Amerikaanse toestanden krijgen: de verzekeringskosten worden zo hoog dat ze voor de doorsnee burger nauwelijks nog te betalen zijn.

De conclusie is dat we sinds 2005 slechter af zijn, ondanks alle mooie beloften door de politiek. De gezondheidszorg is door de bezuinigingen uitgekleed en de keuzevrijheid van de patiënt sterk aan banden gelegd, maar de verzekeringskosten zijn de pan uitgerezen. De enige winnaar, dankzij de politiek, zijn de zorgverzekeraars. Lang leve de marktwerking.

Bron: CitaReg.nl


 • NL was land van plunderaars &rovershol in de tijd van VOC.
  Slavernij wordt in de boeken genoemd als contract arbeid.dat verzacht namelijk de negatieve klanken.
  Nu zijn ze gaan plunderen op eigen volk en eigen burgers,.
  Nu zijn eigen burgers ook slaafs van NL b.v.
  Alleen de zweepslagen ontbreken….

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bij nader inzien

  Dat is een al decennia geleden zorgvuldig opgezet plan: in de tijd van ziekenfonds en publieke zorgverlening konden de aandeeelhouders en multinationals daar weinig op verdienen. Dus het moest weg, vervangen worden door geprivatiseerde ondernemingen zodat we ook in de zorg voor elkaar in hoofdzaak de allerrijksten verzorgen van een nooit meer eindigende stroom van inkomsten. Het doel is intussen bereikt, en ons wordt wijsgemaakt dat het niet goedkoper kan zodat we niet anders kunnen doen dan de zorg langzaam maar zeker steeds geringer te maken. Uiteraard terwijl de profiteurs van het zo gecreëerde systeem er steeds meer op verdienen. Alleen al dertig personeelsleden van de grootste gefuseerde zorginstelling die meer dan de Balkenendenorm “verdienen”.

  Ik begin steeds beter te begrijpen waarom men tijdens de Russische Revolutie korte metten met dat soort mensen maakte. Niet dat ik geweld goedkeur, nu niet en nooit niet, maar hoe stop je die termieten van het helemaal kaalvreten van onze gemeenschap?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • EU-burger

  In Engeland is de zorg NIET gratis. Er wordt van werkende mensen een vast percentage van het onzelfstandige loon ingehouden al voordat het restant op je bankrekening verschijnt, net als in NL met de sociale lasten gebeurt. Inderdaad, als je niet werkt of daar studeert en geen inkomen hebt, dan is de zorg gratis. Aan de andere kant, wordt absoluut gezien van de grootverdieners meer bijdrage verkregen dan van minder verdienende werknemers. Maar een vast percentage zorgt ervoor, dat er niet overmatig veel van minder ‘beloonde’ mensen wordt verlangd, zoals bij het vragen van een ‘absoluut’ bedrag het geval is. Je moet wel bij een huisarts zijn ingeschreven, want anders word je in het ziekenhuis niet behandeld mocht er iets gebeuren (Er zijn ook NHS tandartsen, waar tandzorg door het publieke systeem vergoed wordt). Geen enkel systeem is perfect, maar dat wat in NL gebeurt is gewoon ‘general corporate theft’. Wat er daar aan de hand is momenteel is, dat de gelden, die geind worden door de ‘schatkist’ voor zorg en door de ‘schatkist’ nog aangevuld zouden moeten worden bewust anders besteedt worden en daardoor het systeem op klappen staat. De politiek stuurt in Engeland nu aan op privatisering (zoals in NL destijds en doordat ze daar op dat gebied iets achteraan lopen, is het vooral jammer, dat ze niet leren van de lessen van andere landen, die vooraan willen lopen met nieuwe systemen voordat ze volledig doordacht zijn.

  In Oostenrijk zijn er maandelijkse zorgverzekeringspremies vanaf ongeveer 43 Euro per maand (staatsverplichte zorgverzekering voor elke inwonende).
  In Zwitserland is dat beginnend bij ongeveer 260 Franc (ook staatsverplicht zoals in NL).

  P.S.: Overigens vind ik het een beetje jammer, dat hier weer ‘rovers en slavernij’ bij wordt gehaald door een commentator. Dat is m.i. volledig off-topic en helemaal niet nodig.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Angky Gordijn

  Ik moet stoppen met de ziekenfonds premie betalen.
  Die kan ik niet meer betalen.
  En dan ook nog de zorg die ik ervoor krijg is waardeloos.
  Ik moet verplicht voor de ziekenfonds vreselijk veel pijn lijden.
  Waardeloos

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • k van Pelt

  Het is ongelooflijk dat met gezondheid zo gespeeld wordt en fors aan verdient door enkele slechts. Het is onbetaalbaar en een arts zien is onbetaalbaar. Voor mij geen arts al jaren meer maar ben wel chronisch ziek. Kan niet meer naar een tandarts…wat afschuwelijk is. Dankzij de marktwerking! En enkele mensen die miljarden aan mij en andere mensen verdienen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • k van Pelt

  Betalen? Van de acht miljard spaar centen van de zorgverzekeraars en hun salarissen. Gezondheid moet naar draagkracht betaald worden en niet over de rug van de mensen die ook keihard werken voor een hongerloon.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Paul2908

  Het is hier voor jan met de pet niet meer te behappen die hard werken voor een salaris dat al jaren niet meer geïndexeerd wordt . Alles wordt duurder en duurder , werknemer hebben niks meer te zeggen maar alleen te slikken. Begint bij de zorg en eindigt nergens omdat het in alle takken gebeurd, diefstal dus op allerlei fronten. Wat te doen: Gelijkheid voor iedereen , ook de verplichtingen, Ambtenaartje zonder werk , ook hij/zij 2 jaar WW, sollicitatieplicht , 70 % laatst verdiende loon , dus wachtgeldregeling wegggg , Transparantie inkomsten NL , uitgave NL moet voor iedere inwonende in NL zichtbaar zijn , ook over ons in Den Haag willen ze alles weten, mogen wij dan ook weten waar het geld blijft???. Bestuurlijke fraudeurs die de zaak moet willig flessen , terugbetalen en gevangenis straf zonder uitkering. Bonussen weg , max salaris is gewoon € dan €180.000, niet genoeg , ga naar het buitenland. Kan zo nog wel een uurtje of 2 doorgaan over de zorg , pensioen , vakantiegeld waar ik trouwens van vindt dat bruto/ netto moet zijn omdat de werkende man/vrouw daar het gehele jaar daarvoor van huis moeten. Pensioengerechtigde leeftijd ook een aanfluiting , builen uit van de poen , maar gewoon lekker doorwerken tot vanaf 67 en langer straks . Suriname pensioen 60 of 35 jaar werken noem maar een voorbeeld .Hier de jeugd thuis al 250.00 tussen 18-25 jaar , hoor je niemand over , een verloren generatie, beter de oudjes pesten.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Sas Jansen

  Ik ben enorm in de schulden geraakt omdat ik het eigen risico nooit heb kunnen betalen met mijn lage loon. Ik ben chronisch ziek en heb dure medicatie en hulp nodig die me begeleidt. Fysiotherapie heb ik helaas af moeten zeggen het hielp zo goed maar het werd te duur net als de maagbeschermers die uit het basispakket zijn gehaald . Doordat ik al jaren zoveel medicatie slik is dat niet zo fijn voor je maagwand. En eten alleen helpt niet gevolg ik heb er een maagzweer en irritatie bij. En ieder jaar loopt mijn schuld meer op . Zorgtoeslag krijg ik niet meer, ze laten me ook 140 euro betalen ik zit in de wanbetalers regeling dus ik heb 40 euro STRAF!! Daar wordt niks mee afgelost. Was dat wel zo dan was ik zo goed als quite geweest. Ik heb maar 1 wens als er nog meer gedoe komt met de zorg dan is mijn grootste wens lef opbouwen om mezelf van kant te maken. Want ik kan niks meer. Amper lopen van de pijn (gebrek aan fysiotherapie) iedere paar maand krijg ik een ander merk medicijnen (is wel hetzelfde maar het is gewoon goedkope troep) je kan het bijna net zo goed online kopen via Canada of China. Als ik die rotkop van Schippers zie dan begint mijn bloed te koken. Zij heeft mijn leven vernietigd!! Echt totaal vernietigd. want uit die schulden kom ik nooit meer uit!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • John_Rambo

  Hoe kan er nou door privatisering minder concurrentie zijn?
  We hebben geprivatiseerde supermarkten, en we kunnen uit zeker 10 verschillende uitzoeken.
  Het tegenovergestelde van privatiseren is nationaliseren, dus centraal regelen door de overheid.
  Van enige concurrentie kan dan absoluut geen sprake meer zijn.
  Zo beweren we nog altijd dat de zorg geprivatiseerd is, maar in Den Haag bekvechten ze er de hele dag over of de huisarts nog vergoed wordt, wat er verder nog wel of niet vergoed wordt, en of het eigen risico niet verhoogd moet worden. Hoe kun je dit in godsnaam geprivatiseerd noemen?
  We vertrouwen geen overheid, maar nu willen we het ziekenfonds terug, en dus door de overheid geregeld (en gedeeltelijk van belastinggeld betaald).
  Maar het wordt al geregeld door de overheid. Alleen zijn ze nu blut, en gaan besparen.
  Als er écht een geprivatiseerde zorg was, dan werd deze goedkoper, net zoals nu supermarkten met hun prijzenoorlogen.
  We hebben wel diverse verzekeringen waaruit we kunnen kiezen, maar dit heeft helemaal niks te betekenen, zolang de overheid aan de touwtjes trekt, en zo nodig een smak geld aan een verzekeraar in nood geeft.
  Bedrijven die het slecht doen, moeten gewoon failliet. Dan komt er een andere, betere, in de plaats.
  Anders beloon je mismanagement.
  Bovenop je zorgpremie zit bovendien nog 21% assurantieverzekering.

  Als een bedrijf wil fuseren moeten zij dat zelf weten.
  Als jij denkt dat je een bedrijf beter en goedkoper kunt leiden, zou je het morgen nog moeten kunnen doen.
  Dat is een echt vrije markt.
  Echter: De overheid bepaalt hoeveel ziekenhuizen waar gebouwd ogen worden.
  De overheid bepaalt hoeveel artsen er opgeleid mogen worden, omdat zij die betalen natuurlijk.
  En: wat schaars is, is ook duur.
  Reguleer het aantal pakken melk dat in de supermarkt in het schap MAG staan, en de prijs schiet door het dak.
  (Ach, dat doen ze al: Het melkquotum…)
  Verbied wiet, en je verdient er honderden euro’s per kilo mee, waardoor het weer loont voor criminelen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • John_Rambo

  Hoe kun je wat door de regering bepaald wordt geprivatiseerd noemen?
  Wat betekent ‘Geprivatiseerd’ eigenlijk?
  Zouden 2 partijen die vrijwillig zaken met elkaar doen, dit verboden moeten worden, of zou er nog een derde partij moeten zijn? Een soort ‘man in the middle’.
  Zoiets als ik ga jouw boodschappen doen, en jij geeft mij jou bankpasje.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bezorgde medeburger

  Zie zoveel mensen die het moeilijk hebben.. Asociale graaiers.. hoe lang blijven mensen dit nog slikken?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • FakeAccountToAvoidAdds

  Ja die dieven bij de overheid moeten eens stoppen met andermans geld uit te geven.

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl