Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Bron: Het Nederlands opinieplatform CitaReg  Auteur: Bart Uienpeller

In de wurggreep van de zorgverzekeraars

bezuinigingHuisartsen leggen woensdagmiddag uit protest tijdelijk het werk neer. De regering wil artikel 13 in de Zorgverzekeringswet aanpassen, die bepaalt dat zorgverzekeraars de marktconforme kosten moeten vergoeden als een patiënt naar een andere zorgverlener gaat dan waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft.

Langzaam maar zeker wordt het duidelijk dat de privatisering van de zorgsector niet datgene gebracht heeft wat de politiek ons heeft voorgespiegeld. Door de marktwerking zouden patiënten een grotere keuzevrijheid krijgen tegen lagere kosten. De waarheid is dat sinds de privatisering de zorgverzekeraars in hoog tempo zijn gaan fuseren waardoor er nog slechts 4 grote zorgverzekeraars bestaan die 90 procent van de markt beheersen, met praktisch dezelfde polisvoorwaarden. Hoezo meer keuzevrijheid door marktwerking?

Zorgpremies rijzen de pan uit

Gemiddeld is de nominale verzekeringspremie voor ziektekosten in negen jaar met 300% gestegen. Van 31,25 euro (ziekenfonds) in 2005 naar 102,17 euro per maand in 2014, exclusief het werkgeversaandeel. Dat is een stijging van 33 procent per jaar. Voor gepensioneerden zijn de kosten nóg hoger want die betalen zelf de 5 procent ZVW premie over hun inkomen.

Bestond er in 2006 en 2007 nog een no-claimkorting van 255 euro per jaar, in 2008 werd het verplichte eigen risico ingevoerd, toen nog 155 euro per jaar. Inmiddels is het verplichte eigen risico gestegen naar 360 euro in 2014. Wanneer we alle bedragen bij elkaar optellen dan zijn de verzekeringskosten, voor iemand die geen zorgtoeslag krijgt, sinds de invoering van de nieuwe zorgwet in 2005 gestegen van € 375 naar € 1.586 per jaar in 2014. Dat is een stijging van 323 procent in 9 jaar tijd. Tegelijkertijd is het basispakket aan ziektekostenvergoedingen tot op het bot uitgekleed.

Toegegeven, de zorgsector heeft er in het verleden een financieel zooitje van gemaakt. Kostenbewustzijn was een onbekend begrip in de sector. Dat daar iets aan moest worden gedaan was volstrekt helder. In plaats dat de Nederlandse Zorgautoriteit die dringende taak op zich had genomen, hebben ze die verantwoordelijkheid doorgeschoven naar de zorgverzekeraars, en niet zonder reden. De tot 2006 praktisch onzichtbare zorgverzekeraars zijn door de overheid aan een nieuw verdienmodel geholpen, niet in de laatste plaats door forse bemoeienis van de VVD.

Winstexplosie zorgverzekeraars

zorgverzekeraarsDat die nieuwe taak de zorgverzekeraars geen windeieren heeft gelegd mag blijken uit de winstcijfers over 2013. VGZ, de op een na grootste zorgverzekeraar van Nederland, behaalde 27 miljoen winst in 2011 en vorig jaar ruim 510 miljoen, een stijging van 1.789 procent. De eigen vermogens van de zorgverzekeraars zijn inmiddels ruim 4 miljard hoger dan de toezichthouder wenst. Ruim 8 miljard euro hebben ze in kas, 709 euro per verzekerde. Dat is dood geld: het wordt voornamelijk gebruikt voor beleggingen, in staatsleningen, of gewoon in kas gehouden. Over de riante kantoren, de salarissen en bonussen voor de bestuurders zullen we het maar niet hebben.

De marktwerking in de zorg heeft voor maar een partij goed uitgepakt, namelijk de zorgverzekeraars. Zorgverleners en patiënten worden in hoog tempo onmondig gemaakt. Het is slikken of stikken. Ergens in een kantoor in Amersfoort wordt beslist naar welke specialist of ziekenhuis een patiënt in Zierikzee moet gaan voor de nodige zorg. Hoezo keuzevrijheid door marktwerking? U als patiënt heeft nog maar weinig te kiezen en zorgverleners worden tegen elkaar uitgespeeld voor de goedkoopste zorg.

Kwaliteit zorg staat onder druk

Dat de kwaliteit van de te leveren zorg onder druk komt te staan is niet langer een vraag maar een feit. Wanneer u als patiënt een betere zorg wenst, zoals een geavanceerde operatietechniek of een medisch specialist waar u vertrouwen in heeft, dan mag u dat in de toekomst zelf gaan betalen. Of wat te zeggen van moderne kankertherapieën die de patiënten nu al onthouden worden, omdat de zorgverzekeraars de kosten niet willen betalen. De verzekeraar zit al lang op de stoel van de dokter. U laten behandelen in het buitenland, omdat daar geen wachtlijsten zijn, mag straks ook niet meer, tenzij u de kosten zelf betaald. Wat stelt trouwens in dit verband de EU nog voor? In Engeland, waar de kwaliteit van de gezondheidszorg matig is, maar wel gratis, zijn ze dan beter af. Maar het zou ook kunnen dat we Amerikaanse toestanden krijgen: de verzekeringskosten worden zo hoog dat ze voor de doorsnee burger nauwelijks nog te betalen zijn.

De conclusie is dat we sinds 2005 slechter af zijn, ondanks alle mooie beloften door de politiek. De gezondheidszorg is door de bezuinigingen uitgekleed en de keuzevrijheid van de patiënt sterk aan banden gelegd, maar de verzekeringskosten zijn de pan uitgerezen. De enige winnaar, dankzij de politiek, zijn de zorgverzekeraars. Lang leve de marktwerking.

Bron: CitaReg.nl


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl