Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Aspartaam is twee keer verboden geweest

lightproductsDe Amerikaanse “Food and Drug Administration” (FDA) heeft tot twee keer toe de kunstmatige zoetstof “Aspartaam” op een lijst van verboden ingrediënten geplaatst omdat het volgens hen een gevaarlijke stof is die ernstige schade aan de gezondheid kan toebrengen. Inmiddels is deze gevaarlijke zoetstof door interventie van hooggeplaatste personen van deze lijst afgehaald en wordt het product momenteel als zijnde ‘veilig’ wereldwijd op grote schaal verwerkt in de dranken- en voedselindustrie.

Het argument over de vraag of Aspartaam veilig is of niet speelt al voor een lange tijd. Aan de ene kant is er voldoende medisch bewijs dat ertoe zou moeten leiden dat het gebruik ervan voorkomen dient te worden, en aan de andere kant leunen we op de goedkeuring van de FDA, wat suggereert dat het product veilig is. Het is misschien verstandig om eens te kijken hoe het is gekomen dat het product als veilig werd beschouwd en dat het door de FDA geaccepteerd werd.

“GD Searle Pharmaceutical”

Het begint allemaal in het midden van de jaren 1960 met een bedrijf, genaamd “GD Searle”. Een van hun chemici maakte per toeval Aspartaam terwijl deze trachtte een medicijn te ontwikkelen tegen maagzweren. GD Searle besluit om Aspartaam te onderwerpen aan een aantal testprocedures die uiteindelijk leidden tot de goedkeuring ervan door de FDA. Niet lang daarna beginnen zich ernstige gevolgen voor de gezondheid af te tekenen en GD Searle komt zwaar onder vuur te liggen, met name  over hun testpraktijken. Het is gebleken dat het proces van testen een van de belabberdste was die onderzoekers ooit hadden gezien en dat het product inderdaad zéér onveilig was voor gebruik. Aspartaam was de reden voor het eerste strafrechtelijk onderzoek  naar een fabrikant en werd op zijn nummer gezet door de FDA in 1977. In 1980 verbiedt de FDA het gebruik van Aspartaam nadat drie onafhankelijk wetenschappers de zoetstof hadden bestudeerd. Deze ontdekten dat een van de belangrijkste effecten van Aspartaam op de gezondheid, het ontwikkelen van hersentumoren was. Op dit punt werd het duidelijk dat dat het niet paste om Aspartaam te gebruiken in levensmiddelen en werd het verboden. Dit duurde echter niet lang….

Donald Rumsfeld

RUMSFELD

Donald Rumsfeld

Begin 1981 bezwoer de voormalige Amerikaanse minister van Defensie en op dat moment CEO van GD Searle, Donald Rumsfeld, dat hij alles in het werk zou stellen om Aspartaam weer goedgekeurd te krijgen. OP 21 januari 1981, de dag na Ronald Reagan’s inauguratie, ondernam GD Searle stappen om opnieuw goedkeuring van de FDA te krijgen voor het gebruik van Aspartaam. Ronald Reagan’s kersverse FDA-commissaris, Arthur Hayes Hull jr. benoemde een 5-persoons wetenschappelijke commissie die de Raad van Bestuur moest doen besluiten het onderzoek te herzien. Het duurde niet lang voor het panel om met 3 tegen 2 stemmen te besluiten dat het verbod van Aspartaam zou worden gehandhaafd. Hull besloot toen om een 6e lid te benoemen die de stemming in evenwicht moest brengen, 3-3. Hij besloot toen het evenwicht te doorbreken door Aspartaam persoonlijk goed te keuren voor gebruik. Later moest Hull de FDA verlaten onder beschuldigingen van ongepast gedrag.  Hij diende korte tijd als rector in het “New York Medical College” en nam vervolgens een positie bij “Burston-Marsteller”, de belangrijkste public relations firma van zowel Monsanto als GD Searle. Sinds die tijd heeft hij nooit meer publiekelijk gesproken over Aspartaam.

Vanaf die tijd ligt Aspartaam onder vuur en wordt aangevallen door wetenschappers, artsen, apothekers, chemisch deskundigen en consumenten over het veiligheidsaspect en neurotoxische eigenschappen. Stapels uitgebreide studies zijn afgerond en tonen aan dat Aspartaam de oorzaak is van méér dan 90 ernstige gezondheidsproblemen zoals kanker, leukemie, hoofdpijn, toevallen, fibromyalgie en epilepsie, om er maar een aantal te noemen.

Bron: CollectiveEvolution.com

 


 • jelle

  vooral chemische stoffen?? alle stoffen zijn chemisch.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • JaHoor

  Scheer anders even elke kritische noot op ons systeem even over een kam… Dingen liggen vaak genuanceerd, er is niets mis mee om de ‘waarheid’ die ons voorgeschoteld wordt door mensen die overduidelijk financiële belangen hebben flink onder de loep te nemen. Dat je kritisch bent over wat de farmaceutische industrie vertelt, hoeft niet te betekenen dat je alternatieve middelen voor zoete koek slikt.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • De prikkel om te concurreren en/of veel geld te verdienen kan tot bizarre keuzen leiden. Je kunt ook voor een blije economie kiezen waar er voor een iedereen een inkomen kan zijn – voor burgers en bovenbazen – en waar ‘vechten voor je positie’ niet meer nodig is. Ja utopisch, maar doe het maar, dat is een stuk vrediger. En het kan ook in economische termen. Tijden zijn veranderd en het is niet meer nodig om ‘het oude systeem’ (van nu) nog langer krakend voort te zetten. Laat je informeren en doe ook mee om samen een blijere wereld te maken.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • J3anJacqu3s
 • Jane

  GMO is echt niet nodig om de wereldbevolking te voeden, dat fabeltje is reeds lang achterhaalt. Ja, het heeft toepassingen die op sommige plaatsen zeker nuttig kan zijn, maar die toepassingen zijn vooralsnog niet echt gebruikt. Ze hebben dan ook de naam gekregen “GMO van de tweede generatie” om ze los te koppelen van de onzinigge GMO’s die nu voorhanden zijn.
  Het gevaar voor volksgezondheid mag dan klein zijn, het gevaar op ecologisch vlak vind ik veel dreigender. Neem hier dan bij dat de eerste generatie GMO geen succes was, en ik denk dat een zekere negatieve houding tov GMO’s iets is wat de grote bedrijven zichzelf hebben aangedaan. Dit mag dan komen door het feit dat het voor kleinere bedrijven minder makkelijk is om er te ontwikkelen, het neemt niet weg dat de huidige creatie van GMO’s niets te maken heeft met het mooie beeld van “feeding the hungry”.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Theo

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl