Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Uitblijven van vaccin vanwege ‘arm’ Afrika

UU 2012De belangrijkste arts van Groot-Brittannië wijt het uitblijven van de ontwikkeling van een medicijn tegen het “Ebola-virus” aan het feit dat de ziekte die het virus veroorzaakt tot nu toe alléén in Afrika is uitgebroken, ondanks dat er inmiddels al honderden doden te betreuren zijn. Professor John Ashton, de voorzitter van de “Britse Faculteit van Volksgezondheid noemt het gebrek aan interesse om een medicijn te ontwikkelen tegen deze dodelijke ziekte, het “morele bankroet” van de farmaceutische industrie. Hij vindt dat de bestrijding van het virus moet worden aangepakt alsof de uitbraak in het het rijkste deel van Londen had plaatsgevonden in plaats van alléén Sierra Leone, Guinee en Liberia. In een artikel in “The Independent on Sunday” vergelijkt professor Ashton de internationale reactie op Ebola met die van aids, die al jaren dodelijke slachtoffers maakte onder de bevolking van Afrika vóórdat behandelingen werden ontwikkeld nadat het zich in de jaren 1980 had verspreid naar de VS en de UK.

Hij schrijft: “In beide gevallen (aids en Ebola) lijkt het erop dat de betrokkenheid van arme en machteloze minderheidsgroepen heeft bijgedragen aan een traagheid van reactie en een gebrek aan financiële bereidheid om een internationale medische reactie te mobiliseren”. In het geval van aids duurde het jaren alvorens er financiële middelen beschikbaar werden gesteld om adequaat onderzoek te doen. Dit gebeurde pas toen er zogenaamde ‘onschuldige’ groepen het slachtoffer van de ziekte werden (vrouwen, kinderen, hemofiliepatiënten en hetero mannen).

De Ebola uitbraak heeft tot nu toe volgens de laatste cijfers van de “World Health Organisation” (WHO) het leven gekost aan minstens 729 mensen in Nigeria, Guinee en Liberia, hoewel het aantal werkelijke slachtoffers waarschijnlijk veel hoger zal zijn.

ebola-medical-staf_2992360b

Dr Kent Brantly en Nancy Writebol

Vorige week heeft een Amerikaanse hulporganisatie bevestigd dat twee Amerikaanse hulpverleners die Ebola in Liberia hebben opgelopen, dit land hebben verlaten en inmiddels op Amerikaanse bodem zijn aangekomen. Dr. Kent Brantly wordt nu behandeld in een gespecialiseerd ziekenhuis in Atlanta. Hij is hiermee de eerste persoon die de ziekte naar de VS heeft gebracht. De tweede hulpverlener, Nancy Writebol is het land binnengekomen met een aparte privé vlucht.

Bron: Independent.co.uk


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl