Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Maar liefst 70 miljard AWBZ-premie is niet aan zorg besteed

Verlaging pensioenenEconomen, managers en de meeste politici bestoken ons de laatste jaren onophoudelijk met de mantra dat de kosten voor de AWBZ en dan met name de zorg voor ouderen te hoog zijn en in de toekomst onbetaalbaar. Wat ze er niet bij vertellen is dat sinds de invoering van het nieuwe belastingstelsel in 2001 maar liefst 70 miljard (!) van de AWBZ-premies niet zijn besteed aan zorguitgaven maar door de politiek voor andere doeleinden worden benut. Na een reeks van Kamervragen bevestigde staatssecretaris Van Rijn onlangs dit gegeven.

Geen tekorten bij AWBZ

Uit onderstaande tabel valt op te maken dat vanaf 2001 de premieopbrengsten (A + B) hoger waren dan de zorguitgaven (E). Dit verschil staat in kolom G. Dat betekent dat voor het jaar 2013 6 miljard van de opgebrachte premies van 34 miljard niet aan AWBZ-zorg maar aan andere zaken werd uitgegeven. In de jaren 2001 tot en met 2013 is maar liefst 70 miljard van de AWBZ-premies afgeroomd voor andere doeleinden. Het is heel merkwaardig dat dit gegeven zo weinig aandacht heeft getrokken in de pers en de media.

tabel awbz

In werkelijkheid bestaat er dus geen tekort bij de AWBZ als we kijken naar de premieopbrengsten. En dat in het besef dat de AWBZ-premie alleen over de eerste en tweede belastingschijf wordt geheven. De SP heeft het CPB gevraagd uit te rekenen wat er gebeurt als de AWBZ meer solidair over alle belastingschijven zou worden geheven en de opgebrachte premiegelden ook daadwerkelijk alleen aan zorg zouden worden uitgegeven.

Ruim driekwart van de huishoudens gaat er dan op vooruit, waarbij de laagste inkomens er gemiddeld ruim 2 procent op vooruit gaan en de allerhoogste inkomens (meer dan 5 maal het wettelijk minimumloon) er gemiddeld ruim 3 procent op achteruit gaan.

Deze gegevens maken duidelijk dat de AWBZ betaalbaar is uitgaande van de huidige opbrengsten en dat de betaalbaarheid voor driekwart van de huishoudens verder verbetert als we de premieheffing meer solidair maken. Het is derhalve een politieke keuze of we dit geld willen besteden aan de langdurige zorg.

Regering maakt ons wijs dat zorg ‘onbetaalbaar’ zou zijn

Als hulpverlener is het goed je niet gek te laten maken door de mantra: de zorg is onbetaalbaar. Dat leidt tot onnodig cynisme. De miljardenbezuinigingen van dit kabinet zijn immers onnodig. Wat niet wegneemt dat er veel te besparen valt zonder te bezuinigen. Bijvoorbeeld door het afschaffen van de concurrentie tussen zorginstellingen, het afschaffen van de verantwoordingsbureaucratie en het kleinschaliger organiseren van de zorg.

Auteur: Henk van Gerven (Kamerlid SP, oud huisarts), Bron: MedischContact.Artsennet.nl


 • Jacos

  Een leugen dus dat de AWBZ onbetaalbaar is en in feite is dit volksverlakkerij.
  Zeg dan gewoon, we laten u betalen in de waan dat het voor de AWBZ is maar we geven het ergens anders aan uit en ja we zetten de bejaarden ondertussen op straat.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • vd Gaast

  Ja en wie staat er nu eens op, want we blijven klagen en er word helemaal niks aan gedaan begrijp dat niet, we worden al jaren bezodemieterd door dat zootje in Den Haag

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Alma

  En waar is dat geld dan aan uitgegeven?!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Femke

  We worden toch constant een worst voor gehouden, Alleen dit kabinet maak het wel heel bondt, die heeft liegen en bedriegen als ware sport gemaakt. We moeten gewoon niet meer naar de stem bus gaan, en daarna eisen dat er een ander systeem komt, dat wel eerlijk is, en dat alle nu zittende ambtenaren op non actief worden gezet. Weg met het vriendjes politiek van de huidige bestuurders. Maar dat zal wel niet mogen van Brussel!!!!!!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Oorlogen? Wapenshandel? ? beschermen van pedojustitie? Who knows…
  Roverheid denkt alleen belangen van zn aandeelhouders, de bilderbergers..

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Joop

  Goh, is dit nieuws? We worden aan alle kanten toch bedonderd door die 150 corruptelingen met hun vele vele nog corruptere vriendjes?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • henk

  Potten en pannen revolutie deze mensen moeten uit hun functie worden gezet zoals ze met alle mensen in de politiek in IJsland hebben gedaan alleen dat doem ze niet in het nieuws we zouden toch niet willen dat mensen door krijgen hoe het systeem onderuit gehaald zou kunnen worden kunnen we niet meer profiteren van de bevolking is niks nieuws dit the new word order is dit

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Anna

  http://www.ikmaakbezwaar.net/info/het-wob-verzoek/wat-is-een-wob-verzoek.html

  hier is een link Wet openbaarheid van bestuur (WOB) kan je documenten op vragen aan overheidsinstantie,waar het geld heen gaat!!

  als we dit nu eens met zn alle deden.een stil verzet door brieven te schrijven..

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Herrie

  Oké. En nu?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • berihome

  we worden toch al jaren bedrogen, door mannen in strakke pakken, met topsalarissen, niets geen nieuws hoor.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • tonneke olden

  Ik heb net een e-mail gestuurd aan Roemer naar aanleiding van mijn ongeluk met de scootmobiel en over de thuiszorg AAFJE in rotterdam ik zit al 3 weken te wachten op hulp.
  Ik ben bijna 70 jr en heb 2 gebroken tenen gebroken arm en een gekneusde ribbenkast maar hulp ho maar!!!!!!!!!! ze geven gewoon niet thuis en laten niets horen .
  Dus over zorg gesproken ze geven geld uit aan andere zaken en aan de mensen hebben ze schijt en dit is netjes uitgedrukt.
  Ik ben woest ,moe en heel erg verdrietig.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Roald

  de staat zal altijd eerst voor zichzelf zorgen en voor de VIP clientele. Daarom moet zorg en zorg sparen los worden gekoppeld van de overheid.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Elly

  Waar dacht je dan aan? Zoals in Rusland? Israel misschien? Of toch liever à la Amerika, Afrika, Irak? Het is nergens perfect, overal zijn er mensen uit op eigen gewin, zo zit de mensheid nu eenmaal in elkaar: macht en hebben!! Juist wel stemmen, want dan kun je iets duidelijk maken. Denk aan de paniek toen Pim Fortuin ‘dreigde’ te winnen. Helaas leert ons de geschiedenis dat, zit men eenmaal aan de top, blijft er weinig over van idealen, denk aan vakbondsman Wim Kok! Het voetvolk moet het doen, maak dan ook duidelijk wat je wilt en zeur niet achteraf!!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Rusland gaat ukraine binnen trekken.Er zijn duizenden gewonden die ze niet mogen helpen.Amerika is bezet door aipac zionisten.Brussel is de regering overgenomen.De
  zo genaamde begroting in evenwicht is agenda 21 door wallstreet geschreven.The endgame is uitgelekt .Ze hebben de dollar moedwillig laten crashen.We zijn er in geluist

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Allemaal van de nieuwe wereld orde gehoord.google gewoon begroting in evenwicht nwo. en je ziet wat ik bedoel.Al de landen die door het imf zijn leeggeroofd allemaal bedrog.De burgers moeten straatarm gemaakt worden.Rusland China brazilie india hebben een aliantie gesloten.Dit wordt door de grote dictator amerika niet geaccepteerd
  Deze psychopaten geven helemaal niets om een mensen leven,Geld is niet meer door goud gedekt.Al het goud uit fort nox is verdwenen.Het doel van de zionisten is 1 groot israel.the new world order,Als je face boek hebt deel dit bericht dan zo snel mogelijk’….
  Andelson wil een thermo nucliare bom op Iran droppen.Ik heb bewijzen gevonden dat Geert Wilders een mossad agent is.Isis is door israel gefinancierd.De media is geinfiltreerd .Israel is de nieuwe wereld orde.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Dick

  Word jij niet moe van jezelf?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • guzinski

  Schaft de eigen bij dragen af en de zieken fons terug we worden genaaid door deze frut regering, echt niet normaal,

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Ik ga het grote geheim onthullen hier heeft iedereen opgewacht.De man die de man achter de new world order is de guide stones de depopulatie de totale wereld crisis is niemand minder dan Gyorgy Schwartz of te wel george soroos op you te zien the man behind the mess in ukraine

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • VAN DIJK

  Zou je dit gezwam nou zelf geloven wat je verkondigd, het is allemaal onzin wat je schrijft.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • VAN DIJK

  Zeg maar hoe

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Jiriki

  Wellicht is matchline wat kort door de bocht maar vindt je het niet verschrikkelijk naïef van jezelf om dat te roepen zonder er zelf onderzoek naar gedaan te hebben en gewoon vast te houden aan wat je in de krant leest en op het nieuws ziet? Media die met politici meepraten/napraten hebben niet zo veel met journalistiek van doen.
  Slaap lekker.
  Maar niet getreurd, je hoeft je er ook niet in te verdiepen hoor.
  Straks komen de Chinezen ons helpen met hun nieuwe wereldmunt! Die is dan weer, zoals vroeger, op goud gebaseerd. Dan kan die hele NWO opdoeken en zijn we allemaal blij dat we alsnog onder 1 munt en 1 wereld regering leven.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Robin Jong

  ach, er zit nog wel meer mis bij de AWBZ en (helaas) is het niet allemaal de regering:
  – als je als cliënt uit een AWBZ instelling vertrekt, wordt je gedwongen toch nog minimaal 1 maand extra eigen bijdrage te betalen en als je het niet tijdig genoeg meldt ook nog tot een nieuwe cliënt wordt gevonden voor jouw plek. Als cliënt kan je hier bijna niks tegen doen want het CAK volgt de zorginstelling en die geeft gewoon een andere datum voor de stopzetting zorg. Mijn oude instelling (die nu toepasselijk het hoofdkantoor heeft in een gebouw van een voormalig afvalverwerker in Nijmegen) deed dit bij mij, maar ik weet uit ervaring van mede cliënten dat dit veel meer gebeurt. Op dit manier wordt geld voor zorg opgestreken terwijl er dus geen zorg plaats vind. Volgens mij hoort de AWBZ te zijn voor degene die zorg nodig hebben, niet om de zorginstanties in leven te houden.
  – Als het CAK geld van je nodig heeft, wordt betaling zo snel mogelijk gevraagd: ook als je het niet kan betalen. Maar als het CAK daarin fouten maakt, wordt je toch altijd verwacht eerst te betalen en kan je daarna pas een klacht indienen. Zo kan je soms duizenden euro’s ten onrechte betalen, en jaren later pas het terugkrijgen. Maar daar komt het volgende nog: dan kan of het bezwaartermijn verlopen waardoor je het geld niet krijgt, of het CAK kan een jaar wachten met de uitbetaling om dus in feite in die tijd rente te trekken over geld dat feitelijk niet hun eigendom is.
  – Van mijn rolstoel, die aan keurmerken van de overheid voldeed, brak een wiel af op vrijdagavond nog geen 6 uur nadat ik deze kregen had. Ik lag op de vloer en kon niet overeind komen. Ondanks dat ik riep en de noodbuzzer gebruikte kwam er geen hulp terwijl er 24uurs zorg was. Ik heb tot de volgende ochtend op de grond geslapen tot de verzorgster van de volgende dienst mij vond. Blijkbaar had de verzorgster van de avond en nachtdienst hoofdpijn gehad en had het oproepsysteem uit gezet om goed te kunnen slapen. Maar 2 weken later kreeg ik wel de ontknoping die het voor mij echt erg maakt. Ik kreeg een rekening van bijna 150 euro voor het gordijn van de instelling die ik per ongeluk kapot had getrokken tijdens mijn val. Blijkbaar moeten aan die gordijnen van een paar tientjes ook weer extra worden verdient.

  Naar mijn mening is er een hoop fout in de AWBZ. Niet alleen in Den Haag maar ook helemaal omlaag tot de zorginstellingen. Ik vraag niet om bezuinigingen of om extra geld. Als we eerst de winstcultuur in de zorg weg zetten. Het liefst zo veel mogelijk geld weghalen bij degene die zorg nodig hebben en gewone burgers, maar wel zo min mogelijk uitgeven. Niet naar de bankrekening van machtige bestuurders en via de overheid naar andere projecten om het imago van politici te verbeteren. De ministeries en zorginstellingen krijgen mooie nieuwe kantoorgebouwen uit overheidsgeld, maar cliënten in de zorg moeten zelf geld betalen als er een andere deurklink op de deur moet.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Heino

  De regering gaat echt niet zijn eigen partij leden op strraat zetten hoor. (vvders) Daarbij betwijfel ik of ook dit bovenstaande artikel klopt. 1 ding vind ik wel . Concurentiestrijd in de zorg is zeker slecht. Een diploma ervoor halen wil nog niet zeggen dat je goed werk levert en tot de dag van vandaag. kan iedereen zzper worden ( of te wel vvder) 1 ding is zeker en dat moet een halt toe geroepen worden. Al leg men die bezuinigingen bij de verkeerde mensen neer. In de zorg valt een hoop geld te halen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Gyorgie Schwartz the man behind the mess in ukraine.kijk dit filmpje op you tube dan begrijp je waarom we in deze crisis zitten.In zijn opdracht zijn de georgie guidstones geplaatst.flyeren liken en massaal naar den haag. allemaal meewerken weinig tijd.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Gyorgie Schwartz the men behind the mess in ukraine.Kijk naar dit filmpje en stop met kakelen nu actie .De man wil 6 miljard mensen om zeep helpen.Hij heeft ons lot in handen.Niks crisis bedrog bedrog .

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • jodenbescherming.be

  Waarom geloven jullie dat we mensenrechten hebben? Je weet toch dat iedereen geacht wordt de wet te kennen? Zoals dat de grondwet clausules kent die de grondwet buiten werking stellen.
  http://jodenbescherming.be/mensen-rechten.html

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Henk

  Ook de premie awbz door Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen geen gebruik maken van de awbz regeling en dus ter plaatse een verzekering afsluiten! Dus extra inkomsten voor devstaat.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  interessesant wat joden bescherming hier schrijft.Wat staat er in het lissabon verraad.We zijn geen mensen meer maar produkteenheden. De corporaties hebben ons
  nu tot produkten gemaakt.Dit is het zoveelste bewijs van verraad tegen de menselijkheid
  Dit is een staatsgreep door de zionisten gepleegd.Het gaat erom dat de dollar euro in bezit van rothschild zionisten nederlands koningshuis britse monargie verder zijn gang kan gaan.Om een klein voorbeeld te geven angela merkel verteld dat duitsland 3 miljoen
  werklozen heeft.Het zijn er meer dan 15 miljoen.Duitsland moest euro hoe dan ook in stand houden.De schuld die Duitsland heeft is niet meer te overzien.En wat blijkt nu de schuld is 3 maal zo hoog als eerst naar buiten gebracht.Angela is een rothschild agent…Zij blijkt degene te zijn die nsa bespioneren mogelijk heeft gemaakt.Het weggeven van drie met atoomkoppen geladen onderzeeers aan nethanyhu van uw geld
  De navo is koningshuis Georgie Schwartz rothschild rockefeller.Dit is waarom Rusland
  nu kapot moet hij heeft deze maffia (incl monsanto) het land uitgegooid.Het plan agenda 21 the new world order is een nazi zionisten plan.Vandaar dat het tuig in kiev genocide pleegd.Komt u bekend voor genocide Israel the new world order is Israel.De kranten en tv zenders reuters in handen van rothschild nazis.In belgie nu weer extra schuld opgedoken .De regering die u ziet zijn nwo agenten verraders.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Voor alle duidelijkheid je hebt de echte joden.De rothschild zionisten gebruiken de joden als menselijk schild.Aipac israel heeft witte huis huis overgenomen.Stoppen met belasting betalen massaal richting den haag en brussel.Kiezen voor de euro is kiezen voor cabal waar satanisten ons willen uitroeien.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  De landen die uit de euro stapten doen het goed;Merkel is de spilfiguur een rothschild agente die koste wat kost de euro in leven houdt.De boeven in brussel verwijderen of verder leven in een diktatuur die ons lelijk gaat opbreken.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • zu

  weetje ik heb weken onderzoek gedaan en ik kan helaas zeggen dat je gelijk hebt. verschrikkelijk dat we zolang geslapen hebben. Heb jij al een groep om mee naar den haag te gaan? of iets in de planning? Zou graag mee willen doen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Zu wat je met met protesteren gaat krijgen is dit.Hier zijn ze al lang op voorbereid De media omschrijft de aktie voerders in duitsland tegen de banken plots als terroristen’De media.Bepaald het beeld van de samenleving.
  .Denk dat vreedzaam flyeren de beste optie is
  met korte verwijzingen naar bronnen hier heel nuttig kan zijn.5000 flyers kosten normaal gezien zo rond 40 euro.Probeer de drukker te overtuigen van de ernst van de zaak mss
  dat dan de prijs gunstiger uitvalt.Op auto parkings onder de ruiten wissers vroeg er uit.Hou het netjes.Ik bemerk dat de massa langzaam wakker gaat worden.Ben niet boos .het proces begint langzaam en komt dan in een stroomversnelling.Alle beetjes helpen, het is voor de gemiddelde mens ook moeilijk te begrijpen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Advocaat bindt de strijd aan tegen financieel systeem . Pdf op stick zetten en daarmee naar drukkerij gaan.We gaan met en groep naar de rechtbank. ik hou je op de hoogte.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Globalresearch Obama Destabilizes Europe Kijk ook eens naar Europees joods parlement geinstalleerd tijdens media blackout.In
  de wetstraat te brussel.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Het geld is verdwenen naar de oorlogsmachine Nato..Ons zuurverdiende geld gaat via EU naar de komende oorlog..De zionisten vernietigen onze economie..Er is maar 1 belang en dat is zionisten Israel.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Jaap

  Les 1 in de politiek: belazer je kiezer. Immers, dat wisten de Romeinen al: de wereld wil bedrogen worden: laten wij hem dus bedriegen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Dennis Eijs

  Minder concurentie? Heb je de EU grondwet wel eens gelezen? Marktwerking in de zorg is VERPLICHT!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Harry

  Wat een zielige reactie

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Harry

  Uit welke wereld oom jij dan en ga aub snel weer terug

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Harry

  Helemaal mee eens…die gast spoort niet

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Hans

  Zeker een 3 wieler! WMO begrijpt of wil het niet begrijpen 3 wielersport zijn levensgevaarlijk echter een veilige 4 wieler is te duur, ach wat maakt het uit we zijn toch al invaliden !

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Maar daarom niet minder waar.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • henk

  maar nog steeds zielig.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Corrie Bijkerk

  een reden te meer om uit de EU te gaan

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Henkvdtak

  En weer geeft de (R)overheid blijk van het feit dat het niet anders is dan een georganiseerd misdaadsyndicaat. De Nederlandse bevolking staat erbij en kijkt er naar en gaat vervolgens over tot de orde van de dag. Het is om te huilen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Dennis Eijs

  Er zijn zoveel goede redenen dat van links tot rechts eruit wil, wel om andere redenen, maar toch.

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl