Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Russische Centrale Bank dreigt met crash wereldwijd financieel systeem

centrale bank ruslandMet de sancties tegen de Russische “Sberbank” zouden de EU en de VS wel eens een kapitale fout gemaakt kunnen hebben. De bank wordt namelijk beheerst door de Russische Centrale Bank, die exact op de hoogte is van de internationale vervlechtingen in het financiële systeem. De Russische bankiers dreigen in een krachtige brief rechtstreeks met een crash van het wereldwijde financiële systeem. Dat is een reëel gevaar, want één derde van de aandelen van de Sberbank is namelijk in handen van investeerders uit Europa en de VS.

Officieel is de Centrale Bank voor 100% in handen van de Russische staat. Dat houdt in dat alle informatie die de bank naar buiten brengt, goedgekeurd is door het Kremlin.

Stabiliteit Europese banken in gevaar

Met 110 miljoen rekeninghouders is de Sberbank met afstand de belangrijkste bank van Rusland. ‘Praktisch iedere Russische burger boven de 14 is klant van de bank,’ wordt gesteld. Als deze bank wordt uitgesloten van het financiële systeem en de Europese kapitaalmarkt, dan vormt dat door de genoemde vervlechtingen een rechtstreeks gevaar voor de stabiliteit van de Europese banken.

De Franse megabank Société Générale merkt nu al de gevolgen. Onlangs meldden de Fransen dat hun netto winst over transacties met Rusland met één derde is gedaald. SG is na de Oostenrijkse Raffeisen bank het sterkst met het Russische bankensysteem vervlochten.

‘Europa volgt bevelen VS op’

sberbankNaast de Sberbank werden ook de andere grote banken –VTB, Gazprombank, Vnesheconombank, Rosselkholzbank- getroffen door sancties. VTB, de op één na grootste Russische bank, verklaarde dat de maatregelen ‘tegen de democratische waarden van Europa ingaan, en laten zien dat ze – door het bevel van hun meerderen aan de overkant van de oceaan (de VS) op te volgen- in strijd zijn met hun eigen belangen.’

Volgens analisten zullen de sancties tegen de Russische banken niet onmiddellijk tot een crisis leiden. Moskou is namelijk al enige tijd bezig zich los te maken van de dollar, en vormt daarvoor allianties met onder andere China, India en de andere BRICS landen.

Lees verder op: FreedomBytes.info


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl