Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Bron: Het Nederlands opinieplatform CitaReg  Auteur: Bart Uienpeller

Werkgevers willen gratis personeel

hans de boer

voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW

Werkgeversorganisaties zien niets in een algemene loonsverhoging van 3 procent om de bestedingen te stimuleren. ‘Dat is juist kostbaar, inefficiënt en schadelijk voor de Nederlandse economie’, zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW in reactie op de voorstellen van verschillende Nederlandse economen om de lonen te verhogen. Sinds 2008 zijn de lonen nauwelijks gestegen. Het besteedbaar inkomen van de meeste Nederlanders is sinds het begin van de crisis achteruit gehold door de bezuinigingen en lastenverzwaringen. Het redden van de banken heeft de schatkist miljarden gekost.

Nieuwe voorzitter VNO-NCW is rauwdouwer

De kersverse directeur van VNO-NCW, Hans de Boer, is een rauwdouwer. Zijn voorganger Bernard Wientjes, ook geen lieverdje, is met de Boer vergeleken een brave koorknaap. De Boer maakte met veel lawaai en provocaties zijn entree in de polder. Van dat laatste moet de Boer overigens weinig hebben. Zo wilde hij gemaakte afspraken in het Sociaal Akkoord het liefst terugdraaien, zoals de compensatie voor de verkorte WW. Staatssecretaris Jette Klijnsma (PvdA) kreeg al meteen de wind van voren, zodat een verontruste premier Rutte (VVD) zich genoodzaakt voelde een telefoontje richting de VNO burcht te plegen, of het misschien een tandje minder kon.

nullijnNu dan het protest tegen een loonsverhoging. De nullijn is door VNO-NCW heilig verklaard. Geldt dat ook voor de werkgevers? Dat zijn praktisch allemaal managers in loondienst. Het doorsnee inkomen van directeuren stijgt sinds 2010 elk jaar tussen de 4 en 8 procent. Is dat misschien niet ‘kostbaar, inefficiënt en schadelijk voor de Nederlandse economie’? Het inkomen van de gemiddelde werknemer is in die periode met 1,3 procent gestegen. Bepleit Hans de Boer dat de huren, gemeente- en waterschapslasten, OZB, benzineaccijnzen, vervoer, zorgpremies alsmede alle andere kosten voor het levensonderhoud ook niet verder zullen stijgen, dus ook op de nullijn worden gezet? Daar horen we van het VNO-NCW nooit iets over.

Eigenlijk is het wensenlijstje van de werkgevers voorspelbaar. Decennialang is het mantra dat in slechte tijden werknemers op de nullijn moeten, om de economie er weer bovenop te helpen, en wanneer deze aantrekt de nullijn gehandhaafd moet worden om te voorkomen dat de economie weer verslechtert. De bovengemiddelde bedrijfswinsten en de toegekende bonussen worden gemakshalve vergeten. Staat het VNO-NCW er wel eens bij stil hoe het komt dat het reëel besteedbaar inkomen van de gemiddelde werknemer sinds de jaren negentig van de vorige eeuw nauwelijks is toegenomen? Dat twee of anderhalve inkomens nodig zijn, daar waar vroeger één inkomen voldoende was?

Ik heb een beter voorstel. Zullen we de inkomstenbelasting voor de hoogste schijf weer terugbrengen naar 72 procent, zoals dat nog tot in de jaren negentig van de vorige eeuw het geval was? Laten we zeggen vanaf € 150.000. De problemen in Europa zijn voornamelijk veroorzaakt doordat de banken onverantwoorde risico’s hebben genomen in hun hebzucht naar nog meer geld en de heersende klasse te weinig belasting heeft betaald. De crisis is niet door de veroorzakers betaald, de werkgevers, maar door de modale werknemer.

nul euroAls we Hans de Boer moeten geloven dan mag de Nederlandse werknemer niets kosten. De wens voor minder werkgeverslasten wordt volledig afgewenteld op de werknemers. In het nieuwe pensioenplan gaan de premies omlaag zodat de werkgever minder hoeft te betalen. De werknemer zou tegelijkertijd iets meer in de huishoudbeurs overhouden voor extra consumptie, ook goed voor het bedrijfsleven. Dat diezelfde werknemer op termijn van een fatsoenlijk pensioen wordt beroofd zal de VNO-NCW een worst wezen. Voor de werkgeversorganisatie is de werknemer een wegwerpartikel dat vooral niet teveel mag kosten. Gratis werknemers, dat is de natte droom van Hans de Boer.

Bron: CitaReg.nl


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl