Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Hulp bij belastingontduiking

geld1Zeven Nederlandse financiële instellingen zijn mogelijk betrokken bij belastingontwijking. Deze banken en verzekeraars doen “uiterst vaag” over wat zij doen om belastingontwijking te voorkomen.

Het gaat om ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief dat banken en verzekeraars op maatschappelijk verantwoord gedrag beoordeelt.

“Hoewel alle Nederlandse bankgroepen beweren dat ze niet betrokken zijn bij internationale belastingontwijking, blijkt uit dit rapport dat hun internationale investeringen en dienstverlening vele vragen oproept, die niet in alle gevallen afdoende beantwoord zijn”, staat in het rapport.

De onderzoekers spreken van “een reëel risico” dat ABN Amro en Van Lanschot met hun dienstverlening op het Britse eiland Jersey, in Luxemburg en Zwitserland belastingontduiking mogelijk maken.

Instellingen kunnen particuliere klanten helpen met het ontwijken of zelfs ontduiken van belasting door diensten aan te bieden vanuit landen die geen informatie over vermogens met andere landen delen.

 Zakelijke klanten

banken2Ook plaatst het initiatief “grote vraagtekens” bij de rol van investeringsfondsen van ING, Aegon en Delta Lloyd in Luxemburg en op de Kaaimaneilanden.

Verschillende banken zouden bedrijven financieren via constructies in belastingparadijzen. Rabobank heeft bijvoorbeeld meer dan vijftig dochterondernemingen en joint ventures in de Amerikaanse staat Delaware. Delaware staat bekend om zijn gunstige belastingvoorwaarden.

Banken en verzekeraars kunnen de geldstromen van zakelijke klanten verplaatsen naar rechtsgebieden met gunstigere belastingvoorwaarden, ook al zijn die ondernemingen daar nauwelijks actief. Dit geldt mogelijk voor de drie grote banken ABN Amro, ING en Rabobank.

Dochterondernemingen

Daarnaast zijn Aegon, Delta Lloyd en Rabobank onduidelijk over de belastingen die hun vestigingen in respectievelijk Bermuda, Ierland en Curaçao zelf afdragen. De financiële instellingen moeten ook een lijst van hun dochterondernemingen bij de Kamer van Koophandel indienen, maar vaak kloppen die niet.

De meeste Nederlandse banken hebben overigens vestigingen in zogenoemde belastingparadijzen of verlenen diensten aan bedrijven die daar gevestigd zijn. Acht Nederlandse instellingen hebben 166 dochterondernemingen in dertien verschillende belastingparadijzen.

Instellingen kunnen buitenlandse dochterondernemingen gebruiken om zelf van zoveel mogelijk belastingvoordelen te profiteren. Op deze manier worden officieel meestal geen belastingwetten overschreden. Maar de regels en belastingtarieven in een rechtsgebied worden dan wel ondermijnd ten gunste van die van een ander gebied.

Lees verder op: Nu.nl

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl