Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Bron: Het Nederlands opinieplatform CitaReg  Auteur: Joost de Weter

Het duivelse schaakspel van Mario Draghi

Mario-Draghi

ECB president Mario Draghi

De Europese centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief met 10 basispunten teruggezet naar 0,05%, het laagste niveau ooit. Dat de ECB de rente nog verder neerwaarts heeft aangepast, kwam voor de meeste economen als een verrassing.
De centrale bank bracht de rentetarieven in juni ook al terug. Met de nieuwe rente-ingrepen probeert de ECB de kwakkelende economie in de eurozone te ondersteunen en de zeer lage inflatie verder aan te wakkeren. ECB-president Mario Draghi heeft ook concrete plannen aangekondigd voor de opkoop van verpakte bedrijfsleningen, zogeheten Asset Backed Securities (ABS).

Draghi helpt het financiële systeem om zeep

Sinds het uitbreken van de crisis in 2008 heeft de ECB 13 keer de rente verlaagd. Van 4,5 procent eind 2008 naar nu dus 0,05 procent, telkens met het argument dat de banken daardoor meer geld zouden uitlenen aan het bedrijfsleven voor economische groei. Het feit dat ECB-president Draghi steeds dit argument gebruikt om de renteverlagingen te rechtvaardigen is op zich al verbazingwekkend, zo niet verdacht. Want als bij alle vorige keren de renteverlagingen niet werkten waarom dan elke keer opnieuw een renteverlaging?

De verliezers zijn de pensioenfondsen, de pensioenverzekeraars, de spaarders en het MKB. Deze laatste schreeuwt om kredieten die maar niet verleend worden, met als gevolg een golf aan faillissementen in de eurozone en nauwelijks economische groei. De enige winnaars zijn de banken, die nu al bijna 6 jaar goedkoop geld kunnen lenen van de ECB, maar dat geld niet in de eurozone economie investeren, terwijl dat goedkope geld daar toch eigenlijk voor bedoeld is. Gratis geld ontwricht het geldsysteem en zorgt voor gevaarlijke luchtballonnen. De schade die aan burgers in de eurozone is toegebracht door het jarenlange lage rentebeleid van de ECB wordt geschat op meer dan 500 miljard euro. Het bedrag aan gederfde pensioenen en pensioenverzekeringen is 380 miljard en het verlies aan rente op spaargeld meer dan 120 miljard. In feite helpt Draghi het financiële systeem om zeep.

jens angela

Jens Weidmann en Angela Merkel

Banken moeten opnieuw worden gered

Nu de rente zo goed als nul is kan Draghi zijn volgende zet doen, hij heeft immers tot nu toe al het monetair mogelijke gedaan, zo is zijn redenatie, namelijk het opkopen van Asset Backed Securities. Banken zullen in de rij staan hun leningen aan de ECB te verkopen. Reken erop dat nog voor 1 januari 2015 het opkoopprogramma een feit zal zijn, ondank de grote bezwaren van de Duitse Bundesbankpresident Jens Weidmann, die mordicus tegen is. Helaas is de druk vanuit de zuidelijke landen binnen de ECB zó groot dat Weidmann het gaat verliezen en overstemd zal worden.

Het probleem met het opkopen van ABS leningen is dat er ongelofelijk veel slechte leningen tussen zitten, zoals de gevreesde rommelhypotheken die het financiële stelsel in 2008 de das omdeed. Zuid-Europese banken zitten tot aan hun nek in zulke slechte leningen. Denk o.a. aan de failliete Spaanse vastgoedsector. Het gevaar dreigt nu dat de ECB deze slechte leningen gaat opkopen op kosten van de belastingbetaler in de eurozone.

Het verlagen van de rente tot nagenoeg nul procent en de aankondiging dat de ECB overweegt ABS leningen op te kopen is de zoveelste zet in het schaakspel van Draghi om de bankwereld te spekken op kosten van de belastingbetaler. Of de banken het geld voor hun leningen straks ook daadwerkelijk in de eurozone economie investeren moeten nog maar worden afgewacht. Die dwingende voorwaarde heeft de ECB immers in het verleden ook niet gesteld met het steeds goedkoper maken van het geld voor de banken. Dat goedkoop geleende geld hebben banken in de opkomende markten geïnvesteerd. Niet in de economie van de eurozone.

Maar er dreigt nog een ander gevaar. De uitslag van de grote stresstest van banken binnen de eurozone moet dit najaar bekend worden gemaakt. Volgens ingewijden zit een groot aantal banken, met name in het zuiden, in grote problemen. Banken die opnieuw te groot zijn om te mogen omvallen. Het opkopen van ABS leningen door de ECB is het konijn dat Mario Draghi uit de hoge hoed tovert om die banken te redden. Natuurlijk zal met allerlei mooie bewoordingen deze laatste zet versluierd worden en zullen regeringsleiders ermee instemmen, maar geloof me, Mario Draghi’s eindspel om de banken definitief te redden op kosten van de belastingbetaler is begonnen.

Bron: CitaReg.nl


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl