Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Strafmaatregelen tegen journalisten

persvrijheidDe Europese Unie pleit voor strafmaatregelen tegen Russische en Oekraïense journalisten die Rusland’s optreden in de Oekraïne ‘propagandistisch’ begeleiden. Critici van dit plan waarschuwen voor “een klap in het gezicht voor de vrijheid van meningsuiting”.

Volgens een artikel in “Der Tagesspiegel” eisten, tijdens een vergadering van EU-ambassadeurs afgelopen woensdag in Brussel, zeven Europese landen om propagandisten van de Russische ‘agressie’ de toegang tot de EU te verbieden en hun bankrekeningen te bevriezen.

De vertegenwoordigers van Polen, Litouwen, Letland, Estland, Roemenië, Groot-Brittannië en Zweden voerden voor het onderscheid tussen journalisten en propagandisten, degenen die oproepen tot geweld.  De Estse vertegenwoordiger verklaarde dat de Russische propaganda ‘ondraaglijk’ was en zei dat deze beter functioneerde dan de vroegere Sovjet propaganda.

De vertegenwoordigers van Duitsland, Luxemburg en België hebben hun scepsis geuit over een lijst van journalisten. Zij rechtvaardigden dit o.a. door te zeggen dat het moeilijk is om onderscheid te maken tussen journalistiek en propaganda.

Het plaatsen op de lijst van gesanctioneerden moet door de rechtbank voor ieder afzonderlijk geval worden bepaald. Als onderdeel van de Europese sancties tegen Rusland had de EU op 21 maart al tot een reisverbod en rekeningblokkade besloten voor de baas van “RT” (Russia Today), Dimitri Kiseljov. De reden van dit besluit was dat Kiseljov volgens de EU de centrale figuur is in de Russische regeringspropaganda van de ‘inzet van Russische troepen’ in Oekraïne.

De plaatsvervangend voorzitter van de linkse fractie, Wofgang Gehrcke, waarschuwde dat dit soort sancties “een ernstige aanval op de vrijheid van meningsuiting is en in zoverre ongrondwettelijk is. Er bestaat het risico dat Rusland als tegenmaatregel het verblijf van Duitse of andere Europese journalisten in Rusland verbiedt.

“Verboden voor journalisten” zou het laatste ding moeten zijn wat een zichzelf ‘democratisch’ noemend land zich zou moeten veroorloven.

Bron: DerTagesspiegel.de


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl