Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Nederland zou dit voorbeeld moeten volgen

collegeGeen enkele universiteit in Duitsland heft nog collegegeld. Afgelopen maand werd het collegegeld in de deelstaat Nedersaksen afgeschaft, de laatste van de zeven deelstaten waar studenten nog niet gratis naar de universiteit konden.

Onrechtvaardig

“Het heffen van collegegeld is onrechtvaardig,” zei Dorothee Stapelfeldt, de senator die in Hamburg belast is met wetenschap. In haar stad werd het collegegeld in 2012 afgeschaft. “Het werkt met name ontmoedigend voor jonge mensen waarvan de ouders niet hebben gestudeerd. Het is een kerntaak van de overheid om zeker te stellen dat jonge vrouwen en mannen in Duitsland kunnen studeren zonder dat ze daarvoor hoeven te betalen.”

Het experiment met collegegeld, dat in 2006 begon, werd onder druk van het volk beëindigd. Conservatieve overheden van deelstaten in het westen van Duitsland besloten destijds een collegegeld van 1000 euro per studiejaar in te voeren.

VN-verdrag verbiedt heffen van collegegeld

Tot 2005 was het heffen van collegegeld in Duitsland verboden, in overeenstemming met een VN-verdrag over de bevordering van de toegankelijkheid van het onderwijs. Een aantal deelstaten stapte naar het Federale Constitutionele Hof om toch collegegeld te kunnen vragen van de studenten.

In acht jaar tijd hebben alle deelstaten zich bedacht. Nedersaksen was de laatste deelstaat die boog voor de druk van de burgers. Dit houdt in dat er vanaf nu overal in Duitsland gratis gestudeerd kan worden aan de universiteit.

“We zijn afgestapt van het heffen van collegegeld omdat we niet willen dat alleen kinderen van rijke ouders kunnen deelnemen aan het hoger onderwijs,” zei minister van wetenschap en cultuur in Nedersaksen Gabriele Heinen-Kljajic (Groenen).

Bronnen: NineForNews.nl        TheTimes.co.uk


 • tukan14170

  dit wordt gebracht bijna als een wereldnieuws, maar vele realiseren zich waarschijnlijk niet dat in de vele landen is dat NORMAAL …

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Gerry1211

  Wat bedoelt U “Nederland zou dit voorbeeld moeten volgen” Sedert wanner betaald men in Nederland Universiteit? Ik woon al jaren in de VS dus dit is nieuws. Wat Duitsland doet zal mij worst zijn maar wel wat Nederland doet. Mijn dochtger wil nl terug om haar doctoraal te doen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • John Diks
 • Hol-land zou het ook moeten invoeren…..

  F* nwo.stop dumbing down.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Sandra-HvA

  De overheid betaald ook hier in Nederland nog steeds het grootste deel van je onderwijs. En laten we eerlijk zijn: als je het gratis maakt dan komen de langstudeerders weer terug en kost het de overheid nog meer geld waardoor er weer minder geld is voor de zorg. Ik ben geen voorstander van gratis onderwijs.

  In Duitsland is er selectie aan de poort, daar mogen ze dus mensen weigeren op grond van cijfergemiddelde. In Nederland gaat het recht op onderwijs voor, je mag niemand weigeren op basis van cijfers van de middelbare school of simpelweg omdat je geen ruimte meer hebt in je lokalen. Voorlopig mag je als onderwijsinstelling alleen mensen weigeren als je een quota hebt aangevraagd een jaar eerder en de selectie verloopt met tussenkomst van DUO (voormalig IBG-Groep) en nooit puur en alleen op cijfers.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Freba

  Mensen die goede cijfers hebben en aanleg voor bepaalde vakken moeten gratis voorgaan. Als je niet handvaardig bent heb je niets te zoeken in b.v. een ziekenhuis. Heb je altijd weer van die lui die dan roepen dat hij zo zielig is voor de minder talenten. Goed plan van die Duitsers. Een top Volk. Hier hebben we de Sociaal Democratie in 25 jaar naar de Kloten geholpen. Excuse’ mes mots.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bartje

  Voer het systeem van Rusland in, een ieder de presteert studeert gratis.
  En pret studies bestaan daar niet.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Zonspotter Peter

  Hier in Nederland werd je allang beloond voor het slagen. Je moest juist terug betalen als je het niet haalde. Soms kom je er achter dat je het verkeerde vak hebt gekozen of je kreeg de fel begeerde studie niet door dat de opleiding vol was.
  En selectie aan de poort ?
  Alleen rijke mensen kunnen (makkelijk) slagen.

  Schrap die artikel 1 van de grondwet nou maar af.
  Het is 1 en al discriminatie hier en overal in de wereld.
  Als arme student moet je werken om je studie te kunnen betalen.
  Huisvesting en eten zijn gratis in Nederland ?
  Ik had vroeger ook de keus. Of werken dan wel een uitkering of een studiebeurs aanvragen.
  Maar zo ver ben ik nooit gekomen. Door omstandigheden kwam ik niet verder dan de LEAO.
  Overigens een school waar ik zelf niet voor gekozen had.
  Als ik het beroep had gekregen wat ik wel wilde, was ik nu ook werkloos geweest of heel hard werken voor weinig geld.
  En dat is nog niet zo erg. Als je maar werk hebt.
  Een goede opleiding is nog altijd weg gelegd voor de elite.
  Arme mensen moeten er nu eenmaal harder voor werken.
  De tijd is allang voorbij dat je van een uitkering nog royaal kunt leven.
  En al het slecht betaalde werk verdwijnt naar lage lonen hadden en kunnen we gaan zeuren dat ze daar uitgebuit worden, terwijl wij het hier zo ontzettend goed hebben.
  Aan een kantooropleiding heb je ook niet veel meer.
  Kan allemaal gratis gedaan worden in lage lonen landen waar de staat veel geld bij legt.
  Om maar zoveel aanzien te verwerven.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Zonspotter Peter

  Lol je woont in Amerika ? Je werkt er waarschijnlijk ook. Niet zeuren dan. Die Amerikanen bemoeien zich overal mee. Zijn bij elk conflict betrokken, ter wereld. In Amerika is een diploma makkelijker te behalen. Is hier niet eens geldig. Niet dat ons onderwijs zo hoog scoort. Dat komt ook dat ze leraren amper nog een fatsoenlijk loon kunnen geven voor het werk wat ze allemaal moeten verzetten. Het is geen kantoorbaan van 9 tot 5 uur.
  Natuurlijk heb je leraren die genoeg bij kunnen verdienen.
  Zo volgde ik is een cursus bij Scheidegger. Die was best duur en achteraf had ik er geen zak aan.
  Zo laag was die opleiding. Nou ja, zit eigenlijk geen verschil tussen opleidingen en cursussen.
  Ik wilde wat met computers. Maar ja, daar was ik al te oud voor en het geld ontbrak eigenlijk.
  Zo’n cursus kostte toen nog iets van 500 euro. Het enige wat ik leerde is dat je zonder harde schijf niet ver meer kwam. Ik kon een laptop erbij kopen met 2 diskettes stations erbij. Toen nog zeer modern. Ik ruilde hem snel om voor een laptop met harde schijf en 1 diskette station. Kreeg gezeur over de afbetaling en ben hem toen terug wezen brengen naar Venlo, dacht ik. Helemaal vanuit Rotterdam.
  Ding was natuurlijk veel te duur. Ja, nog 1 ding geleerd. Ik had een 9 voor het examen dat wel.
  Er kwamen vragen in voor die niet behandeld worden. Ik was niet de enige die dat was opgevallen.
  Ik ben maar een gebruiker gebleven. Heb wat zaakjes over de kop zien gaan. En die hadden hele goede commentaren in vooraanstaande pc bladen.
  Ook verkoper ben ik niet geworden. Ik heb gezien wat een ellende banen dat geworden zijn.
  Ze verkopen allemaal gebakken lucht.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Zonspotter Peter

  Wat is normaal ? Ik heb nu al zoveel gehoord. Ook al ben je afgestudeerd dan nog zit je met schulden of kun je je in de schulden steken voor een eigen zaak. Je hoort hoog opgeleiden niet voor niks zoveel klagen, behalve als ze een baas hebben.
  Het hele systeem is zo zwaar verziekt door de banken. Die hebben alles bedacht en aan de rOverheid voorgekauwd.
  Zelfs een eigen huis zou geen goede investering meer zijn.
  Ze komen allemaal bij een voedselbank terecht 😉
  Het is nog net geen gaarkeuken. Overigens de kwaliteit van het onderwijs steeds slechter geworden.
  Maar jongens we gaan gewoon door met hervormen. Dijsselbloempje spoort het hele team aan.

  Tussen de paar verhaaltjes door dat het zo goed gaat, met de export (alleen de export), lees ik nog steeds hoe veel er misgaat en dat het nooit meer goedkomt als we inderdaad niet drastisch hervormen en het over een totaal andere boeg gooien.
  Het CBS heeft de opdracht ons rijk te rekenen en alleen de banen te tellen die er bij komen.
  Niet wat er verdwijnt. Ach, je bent maar een stip voor hun. 1 van de velen.

  Gratis onderwijs is er nooit geweest. Boekengeld. Afschaffing kwam veel te laat. Ouderbijdrage. Allemaal vrijwillig natuurlijk.
  Er zijn natuurlijk wel mensen die alles gratis krijgen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • tukan14170

  ik had het ook over buitenland; vele studenten kiezen in het buitenland te gaan studeren vanwege kosten. ik kom uit Slowakije (Tsjechie) en daar heb je geen collegekosten en de overige zijn echt minimaal. Tegenwoordig studeren daar ook heel veel verschillende nationaliteiten 😉

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Gerry1211

  Wat is duur? Mijn dochter studeerde in Leiden voor niets 15 jaar geleden. Ze kwam to naar NY en deed haar MA (in International Relations Political Science) at NY University (2 jaar) en heeft nu OVER $60,000 schuld. Als ze destijds in Leiden was gebleven had het haar geen cent gekost. Beter zelfs ze kreeg iedere maand over 200 Euros als uitwonended.
  Je rambelt veel maar het slaat nergens op.
  Het is mogelijk dat dit is verdwenen, maar je geraas verteld me niets.
  Try again

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Gerry1211

  Is minder dan 2000 Euro per jaar vergelijkbaar met $50,000 or $60,000 per jaar? Huh.
  Ik weet niet precies hoeveel NYU nu kost maar het is geen 2000 en ook geen $30,000 per jaar meer. Al lang niet meer. .

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl