Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Pleidooi over het sociaal contract

barbara baarsmaBarbara Baarsma, professor economie, kreeg in ‘De Wereld Draait Door‘ volop de gelegenheid voor haar pleidooi over het sociaal contract. We scoren relatief hoog in onderling vertrouwen, dit is volgens haar de basis voor een solidaire samenleving.

John Kennedy wordt ook weer eens aangehaald: “Ask not what the country can do for you, ask what you can do for your country”. “Stop met het benoemen van tegenstellingen”, zegt Baarsma, “, je maakt ze er alleen maar groter door”. Het doet zowaar denken aan New Age: ‘als je de aandacht richt op negatieve zaken dan groeien ze.’ Obama ‘de levende legende’ wordt erbij gehaald. In Zijn Grote Wijsheid sprak Hij niet over rijk en arm, maar over kansrijk en kansarm, dat is beter, want de kansrijken hebben de plicht om een handreiking te doen aan de kansarmen.

Zelf hoort Baarsma bij de kansrijken en ze ervaart die plicht. Alleen, ze zegt niet hoe. Ze heeft het niet over de mogelijkheid om de vele tientallen miljarden die de Europese Centrale Bank maandelijks uit het niets schept rechtstreeks ten goede te laten komen aan de kansarmen in de eurozone.

Baarsma heeft het niet over het investeren (met geld en niet met medegevoel) in de Nederlandse economie door de meest kansrijken die 74% van alles bezitten wat er te bezitten valt. Ze heeft het er niet over dat de 552 miljard euro die 10% van de Nederlandse huishoudens in 2014 rijk was, (hoe zou het nu zijn CBS?) kan – nee, moet – worden geherinvesteerd in de structurele verbetering van de Nederlandse economie: in onderwijs, woningen, energie, innovatie, bevorderen ondernemerschap, betere kansen scheppen voor het MKB, om maar een paar te noemen. En dan niet met als eerste uitgangspunt het behalen van zoveel mogelijk financieel rendement. Banken doen dit niet en de overheid blijft gevangen in het oude paradigma van de tekorten, wat in feite niet anders is dan boekhouden met alleen oog voor de kostenkant en een blind oog voor de batenkant.
Zeker, we moeten voorkomen dat Nederland gaat polariseren, maar dat lukt niet (meer) door niet te mogen benoemen wat er NIET goed is. De feiten moeten niet worden weggestopt. Als je ze wel negeert, dan laad je op zijn minst de verdenking op je dat je niet echt een verandering wilt.

(c) Ad Broere, econoom

Bron: De Vrije Media

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


 • bezoeker

  Ze vraagt eigenlijk:

  Het sociale en maatschappelijk functionerings gesprek van het volk naar de staat af te schaffen…

  Ze stelt eigenlijk

  Shut up and sit down

  Een contract ook een sociaal contract zijn meerdere partijen alle partijen mogen aangeven wat er misgaat in hun ogen. Doe wij dit niet kunnen wij ook niet meer aangeven hoe het moet worden omgebogen naar hoe het beter kan.
  Het begint toch wel degelijk met signaleren waar het misgaat.

  “Ask not what the country can do for you, ask what you can do for your country”.past goed in een tijd dat de burger voor de economie in het leven is geroepen ipv de economie die er zou moeten zijn om de burger te ondersteunen. En die uitdrukking wordt over het algemeen top down gebruikt, maw het voetvolk moet leveren.

  Wat betreft onze hell d Barry soetoro

  Dronebama heeft onwijs veel armoede met zich meegebracht, maar gelukkig was er genoeg geld voor black opps…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • John_Rambo

  Er is geen sociaal contract, en dat was er ook nooit.
  Als je beweert van wel, laat dan eens zien waar ik getekend heb.
  Als het al ergens op papier staat, is het een eenzijdig contract, waar een van de partijen alle voordelen heeft.
  Je kunt lullen als Brugman, maar het is de overheid die de rijken rijker maakt (wetten en regelingen die rijken bevoordelen), en de armen zijn kansen en geld afpakt.
  Dankzij hen heb je nu geen werk meer, en dankzij hen ben je nu arm.
  Ze praten, en debatteren nu al jaren, dat ze iets aan de armoede gaan doen, maar dat zijn alleen maar mooie beloften.
  En nee, herverdelen van geld, door de rijken meer te belasten, lost het probleem niet op.
  Als je de rijken het geld afpakt, worden de rijken alleen armer, en de armen blijven evengoed arm.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Ik schreef een week of drie geleden dat het Cda net als Trump een contract met het volk gaat aanbieden, lees vooral de kleine lettertjes. Het gaat niet goedkomen zolang teksten door Spindokters worden gedicteerd , dit heeft mevrouw niet zelf bedacht.
  Draaikonterij flipflop gedrag sociaal contract allemaal gedicteerd door Spindokters. Mevrouw de professor dit heeft u niet zelf verzonnen dit is u opgedragen . De wereld draait door is een programma wat veel verborgen symboliek bevat. Familie van de presentator is als crises acteur ingezet . We moeten de staat verafgoden geheel naar communistisch model . Jammer dat slechts een enkeling dit doorziet ..

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Johan Bosman (werktuigkundige)

  1) Voor een contract moeten er twee mensen aan een tafel zitten.

  2) “We scoren relatief hoog in onderling vertrouwen”. Dat is een smerige leugen: méér dan de helft van alle misdaad in ons land bestaat tegenwoordig uit het misbruik maken van bevoegdheden door overheidspersoneel. Daarmee is de nederlandse overheid een grotere bedreiging voor de nederlandse samenleving dan alle “gewone” misdaad in ons land bij elkaar.
  (bron: wetenschappelijk onderzoek “overheidscriminaliteit als specimen van organisatie-criminaliteit ” van hoogleraar strafrecht Prof. Dr. G. van den Heuvel Universiteit van Maastricht 2006)

  Als ik ergens de pest aan heb dan is het wel aan de stank van leugens mw Baarsma!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Om te bewijzen dat blaaskaak dit alles niet zelf verzonnen heeft het volgende. Ik woon en werk in België mijn vast arbeidscontract is omgezet in een contract van maximaal 5 jaar , laat Baarsma nu net het zelfde doen in Nederland. Het sociale contract allemaal gedicteerd en bedacht door ijskoude psychopaten die de wereld agenda ten uitvoer brengen. Blaaskaak Baarsma je Rabobank verleden heeft je veraden trekpop van de bankiers maffia .

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Splits het eerste gedeelte van het woord Rabobank is Ra meer hints ?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Mevrouw Baarsma werkt voor de Rabobank de bankiers , en bedrijft plots politiek. Er is een site die al de samenzweerders in beeld brengt inclusief de Paus . Niet door iedereen te openen , Ra staat voor welke bank ? Open de site de karlsprijs en zie wie ze zijn. .

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Correctie moet zijn karlspreis laat ik nu de opvolger van Angela Merkel bekend maken. De winnaar van de Karlspreis heet voor 2017 Shultz en daarom zijn de verkiezingen helemaal overbodig Merkel nog even toneelstuk afwerken en daarna het slachtoffer spelen , gewoon naar toneelstuk Trump Clinton kijken . De zege van de Paus en alles komt goed

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bezoeker

  Egyptische Zonnegod Ra

  illuminati

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bezoeker
 • bezoeker

  ook bijzonder grappig, en frappant over de ser voor wie een beetje vrijmetselkennis heeft

  De raad telt 33 leden ! 😉 toeval??

  11 werkgevers-, 11 werknemers- en 11 kroonleden

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bezoeker

  De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseert de Nederlandse
  regering en het Nederlandse parlement over de hoofdlijnen van het te
  voeren sociaaleconomisch beleid.

  Barbara baarsma is kroonlid, zij is dus mede-beleidsmaker voor het kabinet.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bezoeker

  Raffeissen bank is het oorspronkelijk.

  Blijft wel frappant dat de RAbobank zelfs in hun logo een zonnewijzer hebben.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Paus Jhon de eerste werd vermoord na 33 dagen als Paus actief te zijn geweest , hij werd vermoord ook de mensen die het onderzoek naar de moord op Paus Jhon de eerste verrichte werden vermoord. Wie zijn er zichtbaar aan de macht ? juist de Jezuïeten. Er zijn een 8 tal freemason organisaties binnen het vaticaan actief op dit moment .Buiten de Jezuïeten zijn er nog een paar gevaarlijke vrijmetselaar organisaties actief binnen en buiten het vaticaan. De Italiaanse
  fascist M die net zo gek was als Hitler heeft het vaticaan actief geholpen om dat te worden wat ze nu zijn een fascistische organisatie .

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Raiffeisen Bank trefwoord Karlspreis
  Dit zegt wel het ëën en ander over Professor blaaskaak en de Rabobank nazi’s

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline.

  Paus Jhon de eerste werd vermoord omdat hij uit de school ging klappen. De Paus doet wat de curies hem opdragen , de Curies zijn de acht vertegenwoordigers van de freemasons . Bij de laatste persconferentie voor de verkiezingen zat er een Curie naast Donald Trump zwart rood gewaad met rood Keppeltje met een lontje in het midden. De Curies die de baas zijn binnen het Vaticaan zijn de acht vertegenwoordigers van de freemasons , ze dragen de titel van Kardinaal

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • dvhaaren

  Ik vraag me nog steeds af wat zij bij het FNV deed tussen 2010 en 2014.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Rinus57

  Jammer dat slechts een enkeling dit doorziet , nee hoor velen zijn het spuugzat en helemaal klaar ermee.
  DWDD was eens een aardig programmaatje , nu alleen maar bashen op Trump en Wilders .
  Wegzappen gaat in kijkcijfers niet ongemerkt voorbij , de uitkomst komt na 15 maart 2017 in beeld als men wakker word door confetti en slingers versierde Wilders en als winnaar gehuldigd word .
  Mark my words .

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • jantje

  De elite die bepaalt wat anderen moeten doen zouden voor de gein eens de bijbel moeten open slaan en Matteüs 6 lezen. Het is 2000 jaar oud, maar toen wisten ze al dat dat niet de manier is.

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl