Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Factoren die van invloed zijn op de levensverwachting

In de Lancet verscheen een artikel over welke factoren van invloed zijn op een verminderde levensverwachting. De onderzoekers combineerden data van 48 studies bij 1,7 miljoen Britten, Fransen, Zwitsers, Portugezen, Italianen, Amerikanen en Australiërs. Een opmerkelijke uitkomst van dit onderzoek is dat een lage sociaaleconomische status sterke invloed heeft op de levensverwachting. Omdat steeds meer mensen kampen met zorgen en stress als gevolg van geldgebrek, is de conclusie gerechtvaardigd dat dit invloed heeft op de levensverwachting. De media wijzen op grote problemen in landen zoals Kosovo en Roemenië en daarop valt niets af te dingen. Het leidt echter tegelijkertijd de aandacht af van de groeiende problemen in het rijke Nederland. Geldgebrek, armoede zijn subjectieve begrippen, het gaat erom wat er financieel voor nodig is om een menswaardig bestaan te kunnen leven. Ook in het rijke Nederland. In de samenleving die we in Nederland met elkaar hebben gecreëerd is de afhankelijkheid van geld groot.  Er zijn initiatieven om die afhankelijkheid te verminderen door zelfvoorzienend te gaan leven, maar voor veel mensen is dit -nog- geen realistisch alternatief.

In het artikel ‘Leven we echt zoveel langer?’ zijn het de statistieken van het CBS die ons uit het sprookje halen van een gemiddelde – gezonde-  levensduur van meer dan negentig jaar. De gemiddelde leeftijd waarop mannen overlijden was in 2015 78 jaar en die van vrouwen 80. Ook laat bij veel mannen en vrouwen de gezondheid in de laatste levensjaren te wensen over. Toch moeten we langer doorwerken, omdat we volgens de rekenmeesters zoveel ouder worden en omdat anders de pensioenen onbetaalbaar zouden zijn. Over de onzin hiervan, in elk geval  voor wat betreft de aanvullende pensioenen schreef ik meerdere artikelen. Tot dusver blijft de politiek helaas vasthouden aan een onjuiste redenering, die vooral is gebaseerd op de keiharde bewering dat een artificiële rekenrente bepalend is voor de toekomstige reserves van de pensioenfondsen en niet het langjarig rendement. Ook de ontkenning dat aanvullende pensioenen worden gevormd op kapitaaldekkingsbasis en niet op omslagbasis is hardnekkig. Daardoor is er ook geen bereidheid om serieus onderzoek te doen naar wie er nu eigenlijk gerechtigd zijn op het kolossale bedrag van 1,4 biljoen euro dat de pensioenfondsen in reserve hebben. De discussie hierover wordt door bijvoorbeeld Rutte ten onrechte afgedaan met: ‘de veertigers van nu willen ook met pensioen’.

geldgebrek 4

Het gaat echter over meer dan de inkomens van ouderen. Over de hele linie, van jongeren tot ouderen staan de inkomens onder druk. Dat dit zo is en de gevolgen hiervan, wordt door de 150 Tweede Kamerleden die ons nu vertegenwoordigen onvoldoende of niet onderkend. Men blijft hangen in het oude paradigma van ‘werken voor je brood’.  Er wordt door de huidige politiek onvoldoende onderkend dat betaald werk als gevolg van de automatisering en digitalisering een steeds schaarser goed aan het worden is. Ook blijft de politiek hangen in vastgeroeste redeneringen over geld en de financierbaarheid van projecten. Nog steeds lijkt niet te zijn doorgedrongen hoe geld wordt gecreëerd, dat er een mechanisme in het financieel systeem zit.  Dit mechanisme zorgt ervoor dat geld dat vrijwel geheel door schuld uit het niets wordt gecreëerd, voortdurend naar een kleine minderheid toestroomt. De huidige partijen en politici zouden daarom in maart moeten worden weggestemd om plaats te maken voor mensen die de problemen bij de wortel willen en kunnen aanpakken. Het zou goed zijn om serieus kennis te nemen van de programma’s van de dertig ‘nieuwe’ partijen.  De Lange Mars plaatst in de komende weken overigens interviews met representanten van deze partijen. Terecht dat ze op deze manier aandacht krijgen, want in het huidige politieke systeem worden de kleine partijen bewust gemarginaliseerd.

Terug naar de verkorte levensduur verwachting en het artikel in de Lancet, waarvan hier een samenvatting wordt gegeven:

‘Dat roken, suikerziekte of een hoge alcoholconsumptie de kans op een lang en gezond leven in gevaar brengen, is alom bekend. Maar uit grootschalig Europees onderzoek in The Lancet blijkt dat ook armoede in dat rijtje thuishoort.

De onderzoekers combineerden data van 48 studies bij 1,7 miljoen Britten, Fransen, Zwitsers, Portugezen, Italianen, Amerikanen en Australiërs. De wetenschappers schatten hun socio-economische status in op basis van hun beroep en volgden de participanten gemiddeld dertien jaar lang.

geldgebrek

“Van opleiding, inkomen en werk is bekend dat ze een impact hebben op de gezondheid, maar nog maar weinig studies hebben onderzocht hoe belangrijk die sociaalconomische factoren echt zijn”, zegt Mika Kivimaki, hoogleraar aan het University College London. De wetenschappers besloten daarom armoede te vergelijken met de grootste risicofactoren die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert, zoals tabaks- en alcoholgebruik, een ongezond dieet en inactieve levensstijl.

De conclusies zijn opmerkelijk: een lage sociaaleconomische status reduceert de levensverwachting met gemiddeld 2,1 jaar. Dat is meer dan een hoge bloeddruk (1,6 jaar), sociaal-economische (0,7 jaar) of een hoge alcoholconsumptie (0,5 jaar), en ongeveer evenveel als een inactieve levensstijl (2,4 jaar).

Enkel roken (4,8 jaar) en diabetes (3,9 jaar) hebben een grotere invloed dan armoede.

Dat beleidsmakers zelden rekening houden met armoede als het gaat om internationale gezondheidscampagnes, is een gemiste kans, zeggen de onderzoekers. De omstandigheden zijn immers veranderbaar door het beleid op een lokaal, nationaal en internationaal niveau.

“We waren verrast dat slechte sociale en economische omstandigheden even dodelijk zijn als risicofactoren zoals roken, obesitas en hoge bloeddruk”, zegt Silvia Stringhini, hoofdauteur van de studie en onderzoekster aan de Universiteit van Lausanne. “Omdat deze omstandigheden veranderbaar zijn, zouden ze opgenomen moeten worden op de lijst van de risicofactoren die aangepakt worden in wereldwijde gezondheidscampagnes.”

 

De inkomens van ALLE Nederlandse gezinnen moet op een menswaardig niveau worden gebracht, om te voorkomen dat de samenleving breekt als gevolg van sociale spanningen.  De in maart 2017 gekozen politici moeten  serieus werk maken van een betere verdeling van de welvaart (grondwet artikel 20). Inkomenssubsidie op de kortere termijn en aanpakken van het herverdelingsmechanisme in het financiële stelsel door geld met geld verdienen te schrappen.

Bron: (c) Ad Broere, econoom, hoofdredacteur De Vrije Media

Bent u ook liever goed geïnformeerd – ook al is het niet altijd plezierig – dan dat u in de waan wordt gelaten? Word lid van De Vrije Media.

Bewaren

Bewaren


 • mikkie

  Nogal logisch… gezond voedsel van de biowinkel is voor een kleine portemonnee niet te betalen. Schande vind ik dat. Zo hebben die mensen geen keus…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Johan Bosman (werktuigkundige)

  Eerst heeft de “elite” er voor gezorgd dat de mens is het enige dier op aarde is dat geld nodig heeft om te leven. In de loop van de tijd is het geld dat we allemaal verplicht zijn te gebruiken (want “wettig betaalmiddel”) steeds verder geperveteerd. Inmiddels is het geld nergens meer door gedekt (je kunt er vreemd genoeg boodschappen mee doen maar het is in werkelijkheid niet meer waard dan het papier en de inkt) en kan het zich ook economie-ontwrichtend bij enkelingen ophopen.
  Het is met en dóór het geld waarmee ze de mensen kapot en knettergek maken. Maar de mensen zijn te dom om dit te begrijpen. Daarom gaan ze straks weer stemmen en daarna weer lekker werken voor hun nieuwe minister-president Alexander “Bilderberg” Pechtold en zijn kliek. Éénmaal, andermaal….en wéér is de kiezer verkocht!

  Mijn hond is veel slimmer. Die stemt niet en heeft zelf geen geld nodig om te leven. Daarom is ze vrij en staat ze boven de wet. Ook als ze steelt kan niemand haar strafrechtelijk vervolgen. Daarom hebben mijn vrouw en ik haar van pup af aan portemonees leren stelen uit boodschappentassen. Natuurlijk wordt ze regelmatig betrapt maar dat heeft nooit tot echte problemen geleid. Slechts één keer heeft ze zich vergist. Toen kwam ze niet met een portemonnee aanzetten maar met een zakje met drie dunne worstjes er in. Ze is heel vriendelijk, evenwichtig en heeft nooit iemand gebeten.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Onlyyou

  Juist een aanleiding om terug naar de natuur te gaan?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • formidabele

  Mensen , die mogelijk aan lager wal gestrand zijn?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  In dat geval zou ik je willen aanraden een dikke bontjas aan te trekken. We gaan een nieuwe ijstijd meemaken , to starve the planet
  freezing smog en minder licht op planeet aarde ..
  Het chemtrailen doet de rest tot wel 60 % minder licht . Je hoort de vliegtuigen maar ziet ze niet , grote oogsten mislukken op te veel plaatsen . Voedsel prijzen gaan de komende tijd exploderen ,
  Ukraine de graanschuur van Europa landbouwgrond geconfisqueerd door Monsanto . Californie waar de straalstroom
  wordt gemanipuleerd . Dan berichten uit Duitsland , als Trump de invoer van Duitse auto’s en andere producten gaat belasten met 35 %
  dan is het einde zoek . Zag op de Duitse tv een aantal economen met elkaar in discussie . Bij een inportbelasting van 20% zouden de prijzen voor de Duitse consument met rond 40% stijgen . Ik zag eerst het verband niet tussen een inportheffing van 20 % en een prijsstijging van 40 procent . Trump had het zelfs over een heffing van 35 % Europa en zijn oorspronkelijke bewoners moeten kapot
  Agenda 21 heeft meerdere namen ijkpunten zijn voorlopig 2020
  en 2030 .Alles moet in 2050 operationeel zijn inclusief het reduceren
  van de wereld bevolking

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Mark Rutte

  Honden die portemonnees stelen , ik hoop dat we samen een fokprogramma kunnen opzetten om het stelen van portemonnees van de burgers genetisch vast te leggen

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • hpnotiek

  Volgens mijn worden de dieren tegenwoordig ook gechipt, dus pas op.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Johan Bosman (werktuigkundige)

  Degen die gekozen worden mogen niet beslissen en degenen die beslissen zijn door niemand gekozen. Wie dit goed tot zich door laat dringen begrijpt ook wat stemmen is: het is zaken doen met terroristen en kiezen uit 17 soorten poep. Het is nog erger dan niets doen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Johan Bosman (werktuigkundige)

  Ook de Duitse minister-president Horst Seehofer zegt hier duidelijk dat stemmen volstrekt zinloos is: “Diejenigen die entscheiden sind nicht gewählt und diejenigen die gewählt werden haben nichts zu entscheiden”.
  Deze onwelgevallige boodschap is hem natuurlijk niet in dank afgenomen door Frau Dr. Ferkel:

  https://www.youtube.com/watch?v=19asrm-S4i0

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Google Buddhist orefeigt Angela Merkel invoeren , u krijgt dan de keuze uit drie you tube filmpjes. Ik zou zeggen begin met het filmpje van 22 Juli 2014 u zult versteld staan van de leugens van Angela Merkel. .Is zeer de moeite waard om te beluisteren …

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Johan Bosman (werktuigkundige)

  Behandel de overheid zoals de overheid u behandelt: ALS EEN GROTE NUL.

  Niet meer gaan stemmen mensen!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Weer een reactie verwijderd waarin ik uitleg hoe de verkiezingen in Nederland worden vervalst.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Hoge bomen valt er zelf in ?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Noord korea trigger state. .

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bartje

  Ze hebben jou door

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bezoeker

  Beter een ons geluk dan een pond kaas?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Ik heb het systeem door

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • matchline

  Trump is the swamp meer dan 600 reacties op dit filmpje , Beste filmpje sinds jaren op YouTube

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl