Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Open goudwinning

goudwinningAls je belegt in goud, dan moet je weten hoe dat goud gewonnen wordt, hoezeer het meestal ten koste gaat van mens en natuur en welke methodes er worden toegepast als de goudwinningsmaatschappij niet krijgt wat het wil hebben. Cyanide goudwinning is uiterst vervuilend en de voorbeelden van milieurampen als gevolg van open goudwinning zijn talrijk. In Roemenië heeft een Canadees goudbedrijf getracht een exploitatievergunning te krijgen. Deze is niet verleend na grote protesten door de hele Roemeense bevolking. Gabriel Resources tracht alsnog via ‘achterkamer rechtspraak’ de Roemeense regering op de knieën te krijgen.

Steeds meer multinationals dwingen nationale overheden via schimmige arbitragetribunalen om alsnog voor elkaar te krijgen wat via de reguliere wet- en regelgeving niet lukt. Wereldwijd telt de Verenigde Naties 767 zaken waarin een bedrijf een nationale staat aansprakelijk stelt. Een daarvan is het Canadese goudmijnbedrijf Gabriel Resources dat de Roemeense staat aanklaagt met een claim via ISDS (Investeerder-staatsarbitrage). De zaak is bedoeld om de Roemeense overheid onder druk te zetten om alsnog akkoord te gaan met de komst van een vervuilende goud- en zilvermijn ten koste van mens en natuur in de verre omgeving van het dorpje Rosia Montana, nabij de stad Cluj Napoca. Een verslag over het uithollen van de democratie door een multinational via investeringsverdragen. Een praktijkverhaal dat illustreert hoe (inter-)nationale rechtssystemen worden overschaduwd door schimmige arbitragetribunalen. Decennia hebben Nederlandse regeringen, vrijwel zonder parlementaire controle, meegewerkt aan de groei van deze internationale schaduwrechtspraak.

Het mijnbouwproject Rosia Montana is jarenlang op hevige weerstand gestoten van de Roemeense bevolking. Het project is “in de wacht’ geplaatst, nadat een Roemeense rechtbank vaststelde dat Gabriel Resources diverse vergunningen voor de goudwinning illegaal had bemachtigd. Het bedrijf gebruikt nu een legale achterdeur. Ze stelt de Roemeense staat aansprakelijk via een internationaal investeerders-tribunaal. Hiermee overtroeft ze het nationale en Europese rechtssysteem. Het proces werpt zijn schaduw vooruit op de grote hoeveelheid claims die de EU en haar lidstaten mogelijk zal raken als vrije handelsverdragen zoals bijvoorbeeld het EU-Canadese CETA in werking gaan treden.

Lees verder op: De Vrije Media

Bewaren


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl