Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Open goudwinning

goudwinningAls je belegt in goud, dan moet je weten hoe dat goud gewonnen wordt, hoezeer het meestal ten koste gaat van mens en natuur en welke methodes er worden toegepast als de goudwinningsmaatschappij niet krijgt wat het wil hebben. Cyanide goudwinning is uiterst vervuilend en de voorbeelden van milieurampen als gevolg van open goudwinning zijn talrijk. In Roemenië heeft een Canadees goudbedrijf getracht een exploitatievergunning te krijgen. Deze is niet verleend na grote protesten door de hele Roemeense bevolking. Gabriel Resources tracht alsnog via ‘achterkamer rechtspraak’ de Roemeense regering op de knieën te krijgen.

Steeds meer multinationals dwingen nationale overheden via schimmige arbitragetribunalen om alsnog voor elkaar te krijgen wat via de reguliere wet- en regelgeving niet lukt. Wereldwijd telt de Verenigde Naties 767 zaken waarin een bedrijf een nationale staat aansprakelijk stelt. Een daarvan is het Canadese goudmijnbedrijf Gabriel Resources dat de Roemeense staat aanklaagt met een claim via ISDS (Investeerder-staatsarbitrage). De zaak is bedoeld om de Roemeense overheid onder druk te zetten om alsnog akkoord te gaan met de komst van een vervuilende goud- en zilvermijn ten koste van mens en natuur in de verre omgeving van het dorpje Rosia Montana, nabij de stad Cluj Napoca. Een verslag over het uithollen van de democratie door een multinational via investeringsverdragen. Een praktijkverhaal dat illustreert hoe (inter-)nationale rechtssystemen worden overschaduwd door schimmige arbitragetribunalen. Decennia hebben Nederlandse regeringen, vrijwel zonder parlementaire controle, meegewerkt aan de groei van deze internationale schaduwrechtspraak.

Het mijnbouwproject Rosia Montana is jarenlang op hevige weerstand gestoten van de Roemeense bevolking. Het project is “in de wacht’ geplaatst, nadat een Roemeense rechtbank vaststelde dat Gabriel Resources diverse vergunningen voor de goudwinning illegaal had bemachtigd. Het bedrijf gebruikt nu een legale achterdeur. Ze stelt de Roemeense staat aansprakelijk via een internationaal investeerders-tribunaal. Hiermee overtroeft ze het nationale en Europese rechtssysteem. Het proces werpt zijn schaduw vooruit op de grote hoeveelheid claims die de EU en haar lidstaten mogelijk zal raken als vrije handelsverdragen zoals bijvoorbeeld het EU-Canadese CETA in werking gaan treden.

Lees verder op: De Vrije Media

Bewaren


 • Onlyyou

  Gelukkig maar dat mensen beginnen te realiseren dat het tijdelijk verblijf op aarde zo kort is, uitgedrukt in het bestaan van de aarde, dat elke ingreep van betekenis kan zijn voor de generatie staat, die ons opvolgen?
  Dus een kleine moeite om respectvol op deze aarde te vertoeven?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Johan Bosman (werktuigkundige)

  Beleggen kun je alleen in “papier-goud”. In fysiek goud kun je niet beleggen, dat kan hoogstens dienen als anker voor uit arbeid verkregen vermogen. Wij hebben er wat van en uiteraard hebben we ons wel eens afgevraagd wat de geschiedenis van dat spul is. Wij denken: niet zo mooi. En waarschijnlijk bestaat zelfs een heel klein gedeelte ervan uit een verwijderde tand of kies van iemand die in een Duits concentratiekamp zat. Maar de schade die een “wettig betaalmiddel” op wereldschaal aanricht is nog oneindig veel groter want daarmee wordt de hele mensheid onderdrukt. Het is wat dat betreft geen mooi bezit maar goud is wel het enige echte geld in de wereld. Als de Euro is gecrashd doe ik het van de hand en dan zit het weer in de zak van ander. Omdat we er dan veel geld voor krijgen lijkt het net alsof we er een grote winst op hebben gemaakt. Dat is echter niet het geval: de waarde van het geld is er onderuit gezakt. Als het “papier-goud” niet in de actuele goudprijs zou worden meegenomen dan zou blijken dat het metaal een kaarsrechte lijn door de zaagtandvorm (economische groei gevolgd door oorlog en het hele spelletje kan dan weer van voor af aan beginnen) van de economie trekt. De mens is het enige dier op aarde dat door bankiers en politici gedwongen wordt om geld te gebruiken om te kunnen leven en daarmee hebben ze ons mooi bij de ballen. Mijn hond heeft zelf geen geld nodig om te leven en daarom staat ze ook buiten de wet. Dat betekent dat ze niet strafrechtelijk kan worden vervolgd, ook niet als ze steeld of een ander dier dood bijt (doet ze niet hoor, het is een schat!) en daarmee zal eenieder duidelijk zijn dat het geld ook een wetsinrichting is!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Frank Knopers

  De jaarlijkse productie van goudmijnen wereldwijd is slechts een fractie van al het goud dat reeds boven de grond aanwezig is. Dat wisselt voortdurend van eigenaar. Als je goud koopt is de kans veel groter dan het afkomstig is van oude sieraden of munten dan dat het uit dit soort mijnen komt. En eigenlijk hebben we ook geen goudmijnen nodig, aangezien het meeste goud toch in een kluis verdwijnt. Alleen de prijs zou dan wat hoger worden.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Johan Bosman (werktuigkundige)

  Inderdaad, alle vindplaatsen zijn al lang bekend en volkomen afgestruind. Voor het goud dat er nu nog bij komt zijn de winningskosten vooral als de goudprijs aan de lage kant is vaak niet eens meer lonend.

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl