Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

NASA moet inkrimpen

china rvWaar de economische expansie van China de laatste jaren stabiliseert is dit niet het geval voor de ambitie van de Chinese overheid in de ruimte. Er is op dit moment nog een (beperkte) voorsprong door de Westerse ruimtemachten welke snel wordt ingelopen door China.

Terwijl de NASA onder het beleid van Trump moet inkrimpen verkrijgt het Chinese ruimtevaartprogramma steeds meer middelen om een Chinese ruimte-expansie mogelijk te maken. Dit voor zowel militaire, economische als wetenschappelijke doeleinden. In de Verenigde Staten (en in mindere mate in Europa) wordt dit meer en meer overgelaten aan privébedrijven om de mogelijkheden in de ruimte verder te ontdekken.

Voor vele burgers is de ontdekking van de ruimte nog steeds een verloren financiële zaak waarbij de enorme voordelen ervan niet worden erkend. Nochtans hangen hierbij tal van industrietakken aan vast waaronder de robotica, artificiële intelligente, de luchtvaart en computertechnologie. Allemaal zaken welke in het dagdagelijkse leven gebruikt worden. Denken we maar aan bijvoorbeeld GPS-systemen of zelfs de klassieke stofzuiger die rond kan rijden zonder menselijke interventie.

De Chinese president Xi Jinping legt dan ook de nadruk op zowel de ruimtevaart zelf als op de afgeleide sectoren. Op deze manier de Chinese technologie een laatste duw in de rug krijgen om op een gelijk niveau als het Westen te komen. Mits voldoende inspanning kan China zelfs een voorsprong nemen op het Westen wat de kaarten grondig door elkaar zal schudden.

De economische return van een goed ruimtevaartprogramma is dan ook immens waarbij er zelfs al gesproken wordt van een nieuwe industriële revolutie. In tegenstelling tot het verleden zal er niet enkel een onrechtstreekse return komen maar ook een rechtstreekse return door het ontginnen van grondstoffen uit de ruimte. Dit zal zorgen voor een enorme economische boost waarbij de grenzen van de technische mogelijkheden enorm verlegd zullen worden.

Een volgende stap is het exploiteren van de immense ruimte waarbij er amper nog grenzen te leggen zijn. Tot op heden is de mens beperkt tot de (beperkte) grondstoffen van de aarde waarop onze gehele economie gebouwd is. Indien deze beperking wegvalt zal alles in een enorme en onophoudelijke stroomversnelling komen.

Op financieel gebied investeert China tot op heden slechts een beperkt budget ten opzichte van de NASA en/of ESA. Desondanks slaagt het land erin om met rasse schreden naderbij te komen. Wat China tot op heden amper mocht ervaren is de wet van de remmende voorsprong. Dit zal de komende jaren echter ook tot uiting komen waardoor China zelf zaken zal moeten ontwikkelen en niet meer kan terugvallen op reeds bestaande concepten van het Westen.

Uiteraard is in dit hele verhaal ook een belangrijke militaire component aanwezig. Door de verdere expansie van de ruimte zal China zijn positie verstevigen ten opzichte van de bestaande grootmachten waardoor de geopolitieke kaarten definitief geschud zullen zijn. Binnen één tot twee decennia zal het Westen de Chinese draak niet enkel als zijn gelijke moeten beschouwen maar mogelijks zelfs als zijn meerdere. Een gegeven wat nog steeds niet lijkt doorgedrongen te zijn in het Westen.

Bron:Beurs.com

Bewaren

Bewaren


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl