Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Onafhankelijke nieuwsgaring onder toenemende druk

fnnNieuws is ondergeschikt gemaakt aan politieke doelstellingen.
De berichten over de aanpak van wat door de autoriteiten wordt geëtiketteerd als nepnieuws zijn zorgwekkend. Het wordt steeds duidelijker dat de vrije en onafhankelijke nieuwsgaring onder toenemende druk staat. Het nieuws wordt ondergeschikt gemaakt aan politieke doelstellingen, of beter gezegd, de agenda van de schaduwregering. Op de social media worden al langer door middel van algoritmen teksten gescreend op ‘foute woorden’.  De lijst van foute woorden wordt steeds langer. Teksten en producenten van die teksten worden stelselmatig beperkt in hun bereik, waardoor de goegemeente gevrijwaard blijft van artikelen en video’s die onwelgevallig zijn. Google en Youtube weigeren  te adverteren op de sites van verdachte internetmedia. In Duitsland is een wet aangenomen, waarmee social media, die weigeren artikelen of video’s te verwijderen zwaar kunnen worden beboet.

olfkotte

De Vrije Media wordt regelmatig geconfronteerd met de vraag waarom er voor nieuws betaald zou moeten worden. Er is zoveel gratis nieuws voorhanden op internet. Waarom dan betalend lid worden van een coöperatie die zegt als platform voor onderzoeksjournalistiek te willen functioneren?

Het antwoord op die vraag wordt momenteel duidelijker dan ooit gegeven. Iedereen die dit, al is het maar enigszins heeft onderzocht, weet dat we straks gedwongen zijn om het nieuws uit de grote ruif te eten, omdat er geen ander nieuws meer is. Nieuws dat geen andere bedoeling heeft dan de achterliggende (politieke) agenda’s en de mensen die deze agenda’s hanteren te beschermen.  We moeten blijven geloven in de leugen. Daarom wordt alles wat die leugen dreigt te ontmaskeren weggedrukt. Het hoopgevende aspect hieraan is dat negeren en belachelijk maken niet langer lijkt te werken bij een groeiende groep mensen. De inzet van het anti-internetmediageweld is echter niet om de groep die toch al als verloren wordt beschouwd nog binnen boord te houden, maar om te voorkomen dat het waarheidsvindingsvirus zich verder gaat verspreiden. Als de bedreiging eerst is ingedamd en vervolgens opgeruimd, dan kan het verloren terrein eventueel weer worden teruggewonnen. Erg belangrijk is dat echter niet zolang het verhoudingsgewijs weinigen zijn, die afwijken van de heersende gehersenspoelde opvattingen.

Vrije nieuwsgaring, onafhankelijke onderzoeksjournalistiek en waarheidsvinding zijn essentieel bij de inzet naar (het behoud van) vrijheid en individuele zelfbeschikking. Betrouwbare, feitelijke en geverifieerde informatie zijn daarbij van onschatbaar belang. Dit moeten allen die de leugen willen ontmaskeren niet uit handen geven. Als je wakker bent, dan wil je eraan bijdragen dat niet door belangen gestuurde, onafhankelijke nieuwsgaring beschikbaar blijft en dat de kwaliteit ervan wordt gewaarborgd. Dit kan alleen als je bereid bent om ervoor te betalen, want dit nieuws is niet gratis. Daarom is De Vrije Media een ledencoöperatie en daarom wordt er een maandelijkse bijdrage aan de leden gevraagd.  Word lid en help daardoor mee aan de bouw van het onafhankelijke onderzoeksplatform waarbij geen onderwerp en geen vraag – aan wie dan ook – worden gemeden.

Ad Broere, mede-oprichter van Coöperatie De Vrije Media UA

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl