Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Invloed van Rusland beperkt zich niet louter tot Syrië

midden oostenDe Amerikaanse bombardementen op Syrische regeringsdoelwitten werden in het Westen (en in Riyad) op applaus onthaald. Sommige journalisten hopen hardop op een Amerikaans grondoffensief dat het Baath-regime van de kaart veegt en de etnische en islamitische hardliners vrij spel geeft.

Het lijkt er dus op dat Assad en hun bondgenoot Rusland in het nauw gedreven worden. Maar de greep van de Russen op het Midden-Oosten beperkt zich niet louter tot Syrië.

In Moskou werd deze week een memorandum getekend tussen het Russische Gazprom en de Nationale Iraanse Oliemaatschappij NIOC. De Iraniers willen samen met de Russen koolwaterstof prospecteren en produceren op Iraans grondgebied.

Koolwaterstof wordt gewonnen uit aardgas en aardolie en wordt gebruikt als brandstof zoals in benzine en diesel, lpg, oplosmiddelen zoals terpentine, smeerolie, kunststoffen, geneesmiddelen, dakbedekking en in de wegenbouw. Ook voor de productie van alkanen zoals methaan, ethaan, propaan en butaan zijn koolwaterstoffen belangrijk.

Ook in Egypte wordt de samenwerking met de Russen gevoelig opgedreven. In samenwerking met het Italiaanse ENI en het Britse BP zal Russische oliereus Rosneft het mega-olieveld Zohr verder ontwikkelen.

De concrete uitbating van Zohr is in handen van het Russische Petroshouruk, waarin ook de Egyptische staat deelneemt. In de toekomst zou de macht van Rosneft in het consortium aanzienlijk toenemen.

Met Egypte en Iran heeft Rusland dus respectievelijk het grootste Arabische land en het grootste niet-soennitische land ter wereld aan zich gebonden. Dat is een niet mis te verstaan dreigement aan het adres van Riyad en Washington.

Bron: Beurs.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl