Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Business as usual

nazisIk ben het boek van Charles Higham: ‘Trading with the Enemy’ (1983) aan het herlezen en opnieuw verbijsterd over hoe weinig er is gebeurd met de belangrijke informatie, die in dit boek staat. Higham beschrijft de connectie tussen multinationals, zoals General Motors, Ford, ITT, IBM, Standard Oil en banken, in het bijzonder de ‘Bank for International Setllements’ (BIS Bank) en Chase (Rockefeller) met nazi-Duitsland, inclusief de Reichsbank van Hjalmar Schacht en zijn opvolger Walther Funk. Zijn onderzoek beslaat de periode 1933-1949. In zijn zoektocht naar de feiten over dit onderwerp werd Higham op verschillende manieren tegengewerkt. Desondanks is het hem gelukt om essentiële informatie boven water te krijgen. Informatie, die in geen enkel geschiedenisboek voorkomt.

De BIS Bank speelde in de nazi- Amerika connectie een sleutelrol. Leveranties van olie voor de Duitse duikboten door Standard Oil (Rockefeller) werden door nazi-Duitsland betaald via de BIS Bank. De ITT hielp Hitler met het aanleggen van de communicatiesystemen en met het verbeteren van de trefzekerheid van de bommen die Londen teisterden. Ford trucks werden voor het Duitse leger geproduceerd met medeweten en toestemming van de Amerikanen. Daarbij diende het geroofde goud, ondergebracht bij de van Tsjechië, België, Nederland en Oostenrijk en het goud van de vermoorde joden als onderpand voor de betalingen die de nazi’s via de BIS Bank aan hun leveranciers deden. Higham geeft schrijnende voorbeelden van goederen, grondstoffen en onderdelen, die schaars waren in de V.S. en in Engeland, maar die wel aan nazi-Duitsland werden geleverd door Amerikaanse multinationals.

higham 3
Thomas McKittrick

De directie van de BIS Bank bestond uit nazi’s en nazi-sympathisanten, zoals McKittrick, Puhl en Schmitz (tevens in het bestuur van het beruchte IG Farben). Terwijl miljoenen soldaten, burgers en vervolgde mensen de dood vonden bleef gedurende het hele nazitijdperk de BIS Bank de ontmoetingsplek waar het internationale grote geld zaken deed. Juridisch onschendbaar en onder totale geheimhouding van alles wat er werd geregeld. Tot de dag van vandaag blijft het archief van de BIS Bank met betrekking tot het verleden grotendeels gesloten. Alles onder het mom van ‘ja, we hebben geen schoon verleden, maar dat is afgesloten en de BIS is niet meer dezelfde bank als die het toen was.’ Zo komen de details niet boven water van de goudtransporten naar Zuid-Amerika die in opdracht van de nazi’s zijn geregeld, om na de oorlog met dit kapitaal de ‘fascistische zaak’ nieuw leven in te blazen. Want met de militaire nederlaag van nazi-Duitsland was het fascisme allerminst verslagen. Het was al voor de Tweede Wereldoorlog stevig geworteld in de V.S. en ook in Engeland.

Higham maakt dit onder meer duidelijk doordat Russel A. Nixon (niet Richard) in opdracht van Eisenhower de staal- en chemische industrie wilde ontmantelen in het naoorlogse Duitsland en dat hij bij dit streven werd tegengewerkt door de Amerikanen zelf. Ook kwam Nixon tot de ontdekking dat de IG Farben fabrieken niet waren gebombardeerd door de geallieerden zoals officieel wel werd beweerd. IG Farben leverde de gifgassen voor de vernietigingskampen.  Er waren aanzienlijke financiële belangen buiten nazi-Duitsland in IG Farben. Higham beschrijft hoe de ‘witte boordenmisdadigers’ in de nazitijd ontzien werden in de Nürnberg processen, of na een paar jaar gevangenis weer op vrije voeten kwamen, om vervolgens hun rol bij bedrijven en banken weer op te pakken. Business as usual.

Lees verder op: De Vrije Media

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl