Afgestudeerde TU/e ontwikkelt blind sms-en | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Guust Hilte (25 jaar) is op 26 augustus afgestudeerd bij Industrial Design en ontwikkelde voor zijn afstudeerproject een apparaat waarmee je blind en met één hand kunt sms-en. Zijn vinding, het zogenaamde Tactile Texting, heeft vooral een toegevoegde waarde voor mobiele telefoons met touchscreen.

Tactile Texting
Hilte ontwierp een eivormig apparaatje van kunststof, waarin een patroon van gleuven werd gefreesd waarmee alle letters en cijfers kunnen worden gevormd. Door met je vinger langs de gleuven in het apparaatje te bewegen, schrijf je met één hand een sms die wordt omgezet naar tekst in je mobiele telefoon. Tactile Texting betekent letterlijk sms-en op gevoel. Sensoren pikken het schrijven op en delen van het apparaat lichten op om een letter te vormen. Als een letter niet wordt herkend, voelt de gebruiker een trilling. Steeds vaker zijn er mobiele telefoons met touchscreen, waarbij het platte oppervlak het vaak onmogelijk maakt te weten wat je hebt getypt als je niet kijkt. Met het apparaatje kun je ook smsen terwijl je aan het fietsen bent en je telefoon gewoon in je broekzak zit. Het apparaat staat in verbinding met de mobiele telefoon en werkt tot meer dan dertig meter.

Slechtzienden
Hoewel het apparaatje nuttig kan zijn voor slechtzienden, was dat niet het vertrekpunt van het onderzoek van Hilte. Het kan zeker handig zijn voor deze doelgroep, maar ik kan me voorstellen dat andere toepassingen misschien beter zijn. Slechtzienden kunnen bijvoorbeeld de lichtjes niet zien. Dit apparaat is bedoeld voor iedereen die een hand vrij wil hebben bij het sms-en met mobiele telefoons die een touchscreen hebben, aldus Hilte.

Toekomst
Het afstudeerwerk van Hilte is door de TU/e beoordeeld als excellent. Vooralsnog brengt hij zijn gadget nog niet op de markt, hoewel een dergelijk apparaat nog niet eerder op de markt is gebracht volgens Hilte. Het prototype zou verder uitgewerkt kunnen worden. Het zou bijvoorbeeld praktisch zijn als het op de achterkant van de mobiele telefoon kan worden geplaatst, zodat je geen extra apparaatje nodig hebt.

In onderstaand filmpje is te zien hoe Tactile Texting werkt:

Tags

Uncategorized