Cockpit voor Microsoft Flightsimulator | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

saitek-yoke-system-300x140-6381100Saitek, de bekende fabrikant van Joysticks en toebehoren voor games heeft voor Microsoft Flightsimulator een aantal zeer interessante gadgets ontwikkeld.  Met deze nieuwe producten kan een compleet dashboard voor een éénmotorige Cessna cockpit worden samengesteld. Dit is een mooie aanvulling op het al een aantal jaren bestaande Saitek Pro Flight Yoke System en het Saitek saitek-rudder-system-300x238-1800539Pro Flight Rudder System. Het Yoke systeem beataat uit een stuurknuppel met een gashandel, een handel voor de propellerstand  en een handel voor de toevoer van brandstof. Het rudder pedal systeem is een voetpedaal voor het sturen op de grond en bijsturen in de lucht.

Dashboard Instrumenten

Nieuw is een Saitek Pro Flight Switch Panel. Op dit paneel zijn de starterschakelaar, de magneetschakelaars, diverse lichtschakelaars, en de schakelaar voor het landingsgestel aangebracht.
saitek_propanel-300x140-2225036Ook nieuw is de Saitek Pro Flight Radio Panel. Dit is een radio instrument voor de navigatie. Het bevat de zgn. COM1 en COM2 voor contact met de luchtverkeersleiding, de VOR1 en VOR2 voor de navigatie naar radiobakens en de DME/ADF/XPDR functies. DME staat voor Direct Measuring Equipment. Is een VOR baken uitgerust met DME dan ziet de piloot nauwkeurig hoeveel mijl hij van dit baken is verwijderd. ADF staat voor Automatic Direction Finder en XPDR voor Transponder, dit is een code die ingevoerd dient saitek-proflightradio-300x140-4352908te worden zodat de luchtverkeersleiding op het radarscherm ziet waar en hoe hoog je vliegt. De VOR1 navigatie is tevens geschikt om af te stemmen op een ILS baken. ILS staat voor Instrument Landing System waarbij een verticale indicator er voor zorgt dat de piloot recht voor de landingsbaan komt en een horizontale indicator geeft precies aan wat de juiste dalingshoek is.
saitek-pfmulti-300x140-5061530Het volgende nieuwe instrument is de Saitek Pro Flight Multi Panel. In dit panel zijn alle autopilot functies ondergebracht, zoals de Heading, Altitude, IAS (indicated air speed), VS (vertical speed) en NAV (navigatie naar radiobakens). Verder is er een schakelaar voor de flapstanden en een fijntrimmer voor de hoogte. Al deze instrumenten zijn zo ontworpen dat ze bevestigd kunnen worden aan het Saitek Pro Flight Yoke System en zo een keurig en overzichtelijk geheel vormen.

Basic 6

saitek-basic-6-300x225-2090163Om het geheel compleet te maken heeft Saitek ook de zgn. Basic 6 ontwikkeld. Deze 6 instrumenten zijn absoluut nodig om een vliegtuig te kunnen besturen. De Basic 6 bestaan uit een airspeedmeter, een kunstmatige horizon, een vertical speedmeter, een compas, een turn and slip indicator en een hoogtemeter. Ook deze instrumenten zijn zo ontworpen dat ze bevestigd kunnen worden op het Saitek Pro Flight Yoke System. Al deze instrumenten zijn geschikt voor FlightsimulatorX en Flightsimulator 2004.

Aantrekkelijk geprijsd

Al deze nieuwe instrumenten zijn aantrekkelijk geprijsd. Er bestaan voor piloten in opleiding al een aantal simulatorcockpits maar de prijzen hiervan  zijn dermate hoog dat eigenlijk alleen professionele vliegopleidingen er gebruik van maken.

Onderstaande prijzen kwamen wij tegen op diverse websites.

Saitek Pro Flight Switch Panel € 99,- Saitek Pro Flight Radio Panel € 149,- Saitek Pro Flight Multi Panel € 130,-

Saitek  Pro Flight Instrument Panel € 139,95 (per stuk)

basic-6-300x198-9929963Wil je een constant overzicht hebben van de Basic 6 dan is het nadeel dat je 6 van deze panels moet aanschaffen. Je zou het ook met één panel kunnen doen omdat ieder onderdeel van de Basic 6 via een reeks toetsjes in één scherm kan worden geprojecteerd. Het nadeel is dat je dan steeds moet schakelen, en het is ook niet zo realistisch. Wel hebben wij een goed en misschien nog beter alternatief gevonden. 
VR Insight heeft de “µ-ProPit” (Micro ProPit) ontwikkeld voor Microsoft Flightsimulator. Dit instrument bevat alle instrumenten van de Basic 6 en als extra ook nog 2 Navigatie instrumenten, die bij Saitek ontbreken. Voor dit gehele panel moet € 349,- betaald worden en dat is aanzienlijk goedkoper dan 6x een losse unit voor de Basic 6.

xtop-pro-flight-panel1-2158041Door deze ontwikkeling is het nu mogelijk voor de enthousiaste simulator piloot om voor betaalbare prijzen een professionele cockpit samen te stellen waaraan heel veel vliegplezier beleefd kan worden.

Wil je het nog realistischer aanpakken dan kun je voor € 790,- een Xtop Pro Flight Panel, Cessna designed dashboard aanschaffen. Dit dashboard is speciaal ontwikkeld om alle Saitek instrumenten in te kunnen bouwen, inclusief het Saitek Pro Flight Yoke System.
Alle componenten zoals omschreven in dit artikel kun je vinden op de website van Pilotshop in Lelystad.

Hieronder een filmpje uit de ontwikkelafdeling van Saitek.

Uncategorized