Sociale Zekerheden op de tocht | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Minister Henk Kamp

De regering van Nederland klopt zich steeds op de borst dat ze het in Nederland, wat betreft de sociale zekerheden, zo goed voor elkaar hebben. Als het aan Minister Kamp ligt komt daar binnenkort een einde aan. Door de vergrijzing van de bevolking kunnen deze kosten niet meer worden opgebracht en zullen er forse hervormingen nodig zijn. De economie moet door deze vergrijzing draaien op minder werkenden.

Probleem is niet van gisteren

Het wordt gebracht alsof dit probleem pas gisteren is ontstaan. Vergrijzing is de normaalste zaak van de wereld, omdat we nu eenmaal vanzelf oud worden. Hier is niks nieuws aan. Dat er in bepaalde perioden een beetje meer mensen geboren worden dan in andere perioden is ook van alle tijden. De regering weet al sinds de jaren vijftig dat deze mensen eraan komen. Een goed bestuurder neemt daarvoor tijdig zijn maatregelen en zorgt ervoor dat  financiële actie wordt ondernomen om dit probleem te tackelen. Maar nee, onze bestuurders hebben in de tijd dat men al lang op de hoogte was van dit probleem, precies het tegenovergestelde gedaan. Zij hebben de kassa´s van pensioenfondsen geplunderd voor meer dan 50 miljard euro die bestemd waren om deze ´vergrijsde´ gepensioneerde mensen te kunnen betalen. Die miljarden waren er nou juist om het probleem van die vergrijzing te voorkomen. “Afromen” werd het genoemd. Deze plundering werd wettelijk mogelijk gemaakt door de Tweede Kamer die deze roof met een meerderheid van stemmen legaliseerde.

Bezuinigen

Verder hoopt de regering 18 miljard te bezuinigen omdat het begrotingstekort inmiddels tussen de 5,2% en 5,8% uitkomt. Dit begrotingstekort is ontstaan omdat de banken er een potje van hebben gemaakt en we ze met een lening van 20 miljard en later met een garantie van 27,7 miljard van hun faillissement moesten redden. Ook moesten de ABNAMRO en Fortis Bank worden teruggekocht, wat de Staat ruim boven de 30 miljard kostte. Nederland (lees: de belastingbetaler) moest dus diep in de buidel tasten om het corrupte banksysteem te redden. Het wordt de bevolking flink ingepeperd dat we met zijn allen veel te veel hebben uitgegeven en nu  de broekriem dus flink moeten aanhalen.

Lucratief

Waar je de regering niet over hoort is, dat de rentepercentages die over die reddingsoperaties worden gerekend veel hoger zijn dan de percentages die gelden bij normale leningen. Alleen al voor de garantstelling van 27,7 miljard voor de ALT-A hypotheken van ING maakte de staat in 2010 een winst van van 461 miljoen euro. Dit terwijl er nog geen euro daadwerkelijk is uitgeleend. Voor de reddingsoperatie van de banken ING, AEGON en SNS REAAL bedraagt de rente, indien er dividend wordt uitgekeerd, over het voorgaande jaar 8,5%, of als dat meer is, in 2010 110% van het dividend over 2009, oplopend naar 125% vanaf 2012 over 2011. Voorwaar, dat zijn mooie percentages. In alle gevallen waarin de banken hun staatssteun willen terugbetalen, kunnen ze dat terugkopen voor 150% van de oorspronkelijke uitgifteprijs. Ook niet mis! Die staatssteun waardoor wij nu zo in de misère zitten blijkt dus voor de overheid een uiterst lucratief handeltje te zijn.

Mocht dan ook nog de ABNAMRO t.z.t. naar de beurs gebracht worden dan heeft de Nederlandse Staat de deal van zijn leven gesloten en is de hele financiële crisis een uiterst winstgevende operatie geweest. De enige kanttekening die hierbij gemaakt moet worden is dat het al die tijd risicodragend kapitaal is geweest, maar dat is normaal in de financiële wereld en het zakenleven.

Het zuur wordt maar niet zoet

De Nederlandse bevolking krijgt wel dag in dag uit te horen hoeveel dit de Staat allemaal heeft gekost, maar men zwijgt erover wat het allemaal oplevert. Jan Peter Balkenende zei aan het begin van zijn loopbaan als Minister President tegen de bevolking dat we eerst het zuur moesten nemen en dat we daarna het zoet zouden krijgen. Het heeft er nu alle schijn van dat we nog steeds het zuur moeten nemen en het zoet aan het einde van de rit in de Nederlandse Schatkist verdwijnt, ver uit het zicht van de bevolking!

Misschien moeten we het Museumplein in Amsterdam omdopen tot Tahrirplein.

Uncategorized