KPN verklaart oorlog aan klanten. | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

KPN gaat deze zomer het roer omgooien wat betreft de levering van internetdiensten voor smartphones. Omdat de verdiensten aan de mobiele telefonie tegenvielen, gaat KPN gratis internetdiensten zoals Skype, Voip-Buster en WhatsApp vanaf deze zomer blokkeren om ze vervolgens apart in rekening te kunnen brengen, als je van deze diensten gebruik wenst te maken. Hiermee verklaart KPN de oorlog aan haar klanten.

Deze gratis diensten zijn volgens KPN de oorzaak dat er veel minder gebeld wordt met de mobiele telefoon. Nu wil KPN het mobiele internet ophakken in stukken en als aparte abonnementen gaan verkopen. Een zielige vertoning van een concern die het niet kan verkroppen dat ze de boot hebben gemist.

Machtsmisbruik.

Internet is een oceaan van informatie en toepassingen. Een internetabonnement, of het nou vast is of mobiel, zou moeten bestaan uit de volledige toegang tot deze informatie en het gebruik van beschikbare toepassingen. Het zou providers verboden moeten worden om bepaalde, hen niet welgevallige informatie of toepassingen selectief te blokkeren. Hooguit zouden er aparte abonnementen aangeboden kunnen worden voor de hoeveelheid dataverkeer.  Als je als provider deze mogelijkheden gaat beperken door alles afzonderlijk te gaan verkopen, dan kun je erop wachten dat deze beperkingen op den duur in het nadeel van de provider zullen gaan werken. Zeker als andere providers het voorbeeld van KPN niet gaan volgen.  Nu gaan ze bestaande zéér voordelige of gratis diensten van derden blokkeren. Deze blokkade kan worden opgeheven door middel van het aanschaffen van extra abonnementen. Dit is ondubbelzinnig MACHTSMISBRUIK en zou door de OPTA (Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit) verboden moeten worden. Dat hun telefoondiensten minder worden gebruikt ligt aan henzelf en niet aan de applicaties die via internet gedownload kunnen worden. Verder moet KPN beseffen dat omzetgroei van een nieuw item, wat mobiel internet eigenlijk is, niet ongebreideld door kan gaan. Op een gegeven moment is de markt verzadigd en zal de groei steeds meer afnemen. Dat ze bij KPN inmiddels gewend zijn aan de miljarden woekerwinsten wil niet zeggen dat het behalen van deze absurde winsten een verworven recht is geworden.

Auto zonder wielen.

De oplossing die KPN nu gevonden heeft is zoiets als een bedrijf wat auto´s verkoopt, maar als je ermee wilt rijden moet je er nog wel de wielen apart bijkopen. Vervolgens moet je ook nog eens aparte abonnementen aanschaffen om overal te mogen rijden. Dit is de wereld op zijn kop en getuigt niet van het hebben van een visie voor de lange termijn.

Miljarden woekerwinsten.

Eelco Blok (CEO KPN)

De afgelopen jaren hebben telefoonmaatschappijen door de opkomst van mobiele telefoons en later de smartphones miljarden winst gemaakt. Je kan zelfs spreken van woekerwinsten. Hierbij zijn onfrisse methodes gebruikt om de winsten nog groter te maken. Één van deze onfrisse praktijken was het afrekenen per minuut. Al had je maar 10 seconden gebeld, er werd 1 minuut afgerekend. Internetdiensten, zoals Skype en Voip-buster hebben de komst van smartphones aangegrepen om applicaties voor deze phones te ontwikkelen die gebruikers in staat stellen om tegen heel voordelige tarieven met anderen te communiceren. Zijn beide phones uitgerust met dezelfde applicatie dan is het zelfs gratis. Hier hebben de klassieke telefoonmaatschappijen een behoorlijke steek laten vallen door hautain vanaf de zijlijn toe te kijken hoe deze ontwikkeling zich ging voltrekken. Eigenlijk werd er minzaam op neergekeken. Nu is het te laat en zitten ze met de gebakken peren. Skype bijvoorbeeld is wereldwijd honderden miljoenen keren gedownload en wordt massaal gebruikt. De nieuwe topman van KPN, Eelco Blok, schrok zich wild toen in de derde week van maart bleek dat de omzet uit sms´jes ineenzakte. Dat deze gratis alternatieven massaal gebruikt gingen worden verraste de topman. Hiermee laat hij zien niet in de realiteit te staan. Zeker niet nu blijkt dat hij zelf WhatsApp op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd en regelmatig “pingt” met zijn vrouw en kinderen. Hij dacht zeker de enige te zijn die dit fenomeen ontdekte en dat de rest van de wereld zit te slapen. Het resultaat is dat KPN nu paniekvoetbal gaat spelen. Eelco Blok heeft een winstwaarschuwing afgegeven en om de kosten te drukken verdwijnen er tot 2015  5000 arbeidsplaatsen.

Uncategorized