D-Day voor Euro | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Minister Jan Kees de Jager heeft geheim spoedoverleg gehad met de fractieleiders van de 2e Kamer. De Kamerleden moesten hun voorjaarsreces er voor onderbreken. Omdat ook de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, bij dit overleg aanwezig was leidt het geen twijfel dat het aankomende faillissement van Griekenland het onderwerp was.

Faillissement Griekenland lijkt onafwendbaar.

Ondanks grote inspanningen van de Griekse regering lukt het ze niet om het begrotingstekort terug te dringen. De verkoop van Griekse staatseigendommen aan de private sector is geen succes. Athene heeft zelfs complete eilanden te koop aangeboden in de hoop hiermee een faillissement te voorkomen. Uit een rapport van de Europese Commissie dat onlangs gepubliceerd werd, blijkt dat het land dit jaar afstevent op een begrotingstekort van 9,5 procent van het bruto binnenlands product als het geen nieuwe maatregelen neemt, terwijl het streefdoel een tekort van 7,6 procent van het bbp was. De vraag is of nieuwe maatregelen wel effectief genomen kunnen worden. Het belastingsysteem in Griekenland rammelt aan alle kanten. De Grieken hebben een hekel aan belasting betalen (wie niet?) en worden door de Griekse overheid hierin gestimuleerd omdat een efficiënt incasso apparaat ontbreekt.

Stoere taal van Minister de Jager.

Minister Jan Kees de Jager zei dat Griekenland nu echt orde op zaken moet gaan stellen willen ze in aanmerking komen voor verdere noodhulp. Het is volgens de Jager geen kwestie meer van politieke haalbaarheid, maar gewoon van moeten. De Grieken zelf denken hier heel anders over. Ook binnen de Griekse regering begint de weerstand trouwens te groeien tegen de verstikkende koers die ze moet varen.’ Op straat is het protest al maanden bezig. Afgelopen week was er een nieuwe grote staking die het halve land lamlegde. Of de stoere taal van Minister de Jager enig effect zal hebben kan worden betwijfeld. Als het de Grieken niet lukt om uit de impasse te geraken zit er waarschijnlijk niets anders op dan een herstructurering van de schulden te overwegen. Ook kan door Griekenland of door de Europese Unie worden besloten de Grieken uit de eurozone te laten stappen. Beide opties hebben vérstrekkende gevolgen voor de Europese Unie. Bij een herschikking van de schulden komen veel Europese banken in grote problemen  omdat er miljarden euro´s moeten worden afgeschreven. De hamvraag is of de banken dergelijke afschrijvingen wel kunnen overleven. Omdat de meeste van deze banken de status “Too Big To Fail” hebben zit er in dat geval niets anders op dat de belastingbetaler nog een keer diep in de buidel moet tasten om ze overeind te houden. Dat de Europese bevolking hier niet op zit te wachten moge duidelijk zijn en zal de rust in de Europese lidstaten niet ten goede komen. De andere optie, dat Griekenland de eurozone zal verlaten, biedt ook geen soelaas omdat de gevolgen hiervan even desastreus zullen zijn. Ook dan zullen de banken naar hun geld kunnen fluiten. Omdat er meerdere Europese landen zijn die hun financiën niet op orde hebben kan dit een domino effect hebben die de hele Eurozone aan het wankelen brengt, of zelfs doet omvallen.

Overleg in Brussel

Aanstaande maandag en dinsdag komen de Europese ministers van financiën bij elkaar voor hun maandelijkse overleg. Gezien het spoedoverleg van afgelopen donderdag zal er in het weekend door de Europese ministers onderling koortsachtig gesproken worden over wat er maandag of dinsdag naar buiten gebracht zal worden.

Één ding is echter zeker: “D-Day voor de euro komt steeds dichterbij”.

Tags euro | failissement | Griekenland

Uncategorized