Winst over noodhulp aan banken verdwijnt in schatkist | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

De enorme bezuinigingen die de regering momenteel aan het uitvoeren is,  zijn mede het gevolg van de miljarden euro´s die in 2008 aan de bankensector zijn verstrekt om hen van de ondergang te redden. Aan de banken ING, AEGON en SNS REAAL is in totaal 13,75 miljard euro noodhulp beschikbaar gesteld. De afspraak was dat er jaarlijks 8,5% rente over de leningen zou worden betaald en dat bij aflossing ervan nog eens 50% van de nominale schuldwaarde extra moest worden betaald.

Bevolking betaalt de rekening.

Het grootste gedeelte van deze staatssteun is inmiddels terugbetaald en het ligt in de bedoeling dat medio 2012 alles is terugbetaald. De ING is voornemens om op 13 mei 2011 nog eens 2 miljard vervroegd terug te betalen. Minister De Jager van Financiën is heel blij met de vervroegde aflossing. “Goed nieuws”, zei hij, “we geven het niet uit, het gaat in de aflossing van de staatsschuld”, voegde hij er aan toe. Toen de noodhulp aan de banken werd verstrekt verzekerde toenmalig Minister van Financiën, Wouter Bos, dat de Nederlandse Bevolking niet voor de kosten zou hoeven opdraaien omdat er goede rendementen op de leningen waren bedongen.  Wanneer deze schulden zijn terugbetaald dan heeft de Nederlandse Staat haar 13,75 miljard euro terug en daarbovenop een winst geboekt van 6,875 miljard euro plus ongeveer 2,5 miljard euro aan rente. Een rendement van 9,375 miljard in drie jaar tijd op een investering van 13,75 miljard is de droom van iedere  belegger waarbij hij zijn vingers zal aflikken.

Het is dan ook niet te rijmen dat de Nederlandse Bevolking krom moet liggen om de financiële gevolgen van deze noodhulp te dragen terwijl de Staat de schatkist al aan het vullen is met het rendement ervan.

Tags banken | Noodhulp | rendement | schatkist | winsten

Uncategorized