Doordat de grote winkelketens de kleine middenstand gestaag uit de stadscentrums aan het verdrijven zijn, worden binnensteden zo langzamerhand allemaal kopieën van elkaar. Of je nou in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht het stadscentrum bezoekt, overal zie je de Etos winkels, de H&M´s, de Kruidvaten, C&A´s, Dixons, AH´s, Pearle´s en Hema´s enz. Spannende en nieuwe exclusieve winkels kom je niet meer tegen. Wat betreft de keuze van winkels hoef je maar één centrum gezien te hebben en je weet wat er te koop is in Nederland. Kleine zelfstandige ondernemers moeten de een na de ander hun deuren sluiten omdat ze de strijd met het grootkapitaal niet meer aankunnen. De reusachtige winkelketens nemen hun plaatsen in en veranderen alle binnensteden in eenheidsworsten waar de spanning van het exclusief ´shoppen´ helemaal verdwenen is. Dat dit ten koste gaat van de diversiteit en specialisatie ondervinden we dagelijks. Het personeel van deze ketens heeft vaak minder kennis van de artikelen dan de vroegere zelfstandige eigenaars en hun werkzaamheden beperken zich meestal tot het vullen van de schappen en het afrekenen van de aangekochte spullen. Voor het beantwoorden van specialistische vragen ontbreekt vaak de kennis en ook de motivatie.
Schaalvergroting slecht voor de regio.
Omdat de winsten van deze filialen allemaal opgezogen worden naar één centraal punt, worden deze dus ook niet meer gespendeerd in de regio. De winkelreuzen vissen met hun gigantische netten de financiële vijvers van de regio leeg. Een gebied met veel kleine zelfstandige ondernemers zal veel meer profiteren van de bedrijvigheid dan een gebied waar de ´grote jongens´ opereren omdat de winsten van deze kleine middenstanders dichter bij huis zullen worden uitgegeven. Hierdoor ontstaan er locaal meer economische activiteiten. De welvaart wordt zo over een groter aantal mensen verspreid. Het uiteindelijke resultaat zal zijn dat iedereen in de regio er zijn graantje van mee zal kunnen pikken. De grote spelers hebben geen baat bij een goed florerende zelfstandige ondernemer. De winst die deze ondernemer maakt zien ze liever in hun eigen zak verdwijnen. Om dit te realiseren concurreren ze de kleine ondernemer kapot. Omdat tegen deze financiële reuzen niet te vechten is, sneuvelt de een na de andere middenstander en wordt zetbaas met een maandloontje, waarvan de hoogte wordt vastgesteld op een of ander hoofdkantoor ergens, ver buiten zijn eigen regio.
Kapitaalinjecties missen doel.
Na het uitbreken van de economische crisis zijn er door de overheid miljarden euro´s in de economie gepompt, met het doel de crisis te bestrijden. Deze miljarden zijn echter alleen terechtgekomen bij de banken, multinationals en het grootkapitaal. In plaats van te investeren in de algehele economie, gebruikten de banken deze euro´s voornamelijk als versterking van de eigen balans en voor zgn. ´zekere´ leningen aan de multinationals en het grootkapitaal. Het midden- en kleinbedrijf heeft niet echt kunnen profiteren van deze geldstroom omdat de banken, leningen aan deze sector een te groot risico vonden. Dat de economie alleen maar structureel kan herstellen als de gewone burger weer geld gaat uitgeven, is een gegeven waaraan voorbij werd gegaan. Als de burger weer geld moet gaan uitgeven zal er eerst voor gezorgd moeten worden dat hij weer geld gaat verdienen. De kans op geld verdienen is het grootst in gebieden met veel bedrijvigheid. Het economisch herstel van de afgelopen twee jaar is kunstmatig geweest en lijkt nu ten einde te komen omdat de bevolking door de bezuinigingen van de overheid en het leegvissen van de regionale financiële vijvers, de hand nog steeds op de knip moet houden.
Geld verdienen hebben de banken en het grootkapitaal alléén aan zichzelf voorbehouden.
Tags banken | concurrentie | Grootkapitaal | middenstander