De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody´s gaat helemaal los in haar poging om de euro om zeep te helpen. Gisteravond, vlak voor de sluiting van de Amerikaanse beurzen maakte Moody´s bekend dat zij aan Ierse staatsobligaties de junk status (rommel) heeft gegeven. Wat het motief hiervoor is, daar kan alleen naar geraden worden. Omdat Ierland voorlopig de markt niet op hoeft om nieuwe leningen aan te gaan is het op zijn minst opmerkelijk te noemen dat Moody´s juist nu met deze afwaardering komt. Het lijkt erop dat deze kredietbeoordelaar erop uit is om het mondiale Monetaire Systeem een beving te laten ondergaan van 10 op de schaal van Richter. Het ene na het andere Europese land werd al door de kredietbeoordelaar doorverwezen naar de junk status. Weliswaar zijn dit allemaal redelijk kleine economieën, die door de eurolanden en de ECB nog wel overeind kunnen worden gehouden. Toch heeft het er alle schijn van dat dit alleen maar een voorbode is om uiteindelijk een land aan te vallen dat zo groot is dat Europa financieel niet in staat is dit land van de ondergang te redden. Een soort van “self-fulfilling-prophecy-beleid” om beleggingsinstituten te dwingen de staatsobligaties van de hand te doen en nieuwe investeerders de mogelijkheid te ontnemen te investeren. Moody´s weet dat het voor de meeste constitutionele beleggers verboden is te investeren in landen met een junkstatus. Nog geen week geleden verlaagde Moody´s de staatsobligaties van Portugal in één keer met vier stappen tegelijk naar de prullenbak. Zo´n grote afwaardering in één keer is hoogst ongebruikelijk bij kredietbeoordelaars en het heeft er alle schijn van dat Moody´s haast heeft met het in diskrediet brengen van de euro. Zodra de kredietbeoordelaars een land te pakken hebben in de grootte van bijv. Italië of Spanje, staat hiermee ogenblikkelijk het voortbestaan van de euro op het spel.
China en Rusland mijden dollar
Dat grote landen zoals China en Rusland zich al geruime tijd ernstig zorgen maken over de financiële toestand van de Verenigde Staten en daarom hun dollarposities aan het afbouwen zijn, baart de Amerikanen grote zorgen. China, Rusland, India en nog een paar opkomende economieën zijn hun dollars gestaag aan het inruilen voor ´harde´ assets zoals bijvoorbeeld goud, zilver en mijnbouw. Ook gaan er steeds hardnekkiger geruchten dat deze landen overwegen om de dollar als wereldreservemunt de rug toe te keren en hun transacties vervolgens in euro´s te gaan doen. Dat de Amerikanen hier niet blij mee zijn moge duidelijk zijn. Wat kan een Amerikaanse kredietbeoordelaar beter doen dan deze munt in diskrediet te brengen? Het in diskrediet brengen van ´tegenstanders´ zit in de Amerikaanse cultuur ingebakken. De Amerikaanse overheidsschuld is ten opzichte van Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje en Italië vele malen riskanter. Hier hoor je de kredietbeoordelaars niet over. De Amerikaanse overheden zitten tot over de oren in de schuld en hebben het absolute schuldenplafond bereikt. Om de Amerikaanse overheid niet failliet te laten gaan moet dit schuldenplafond met 2000 miljard dollar worden verhoogd. Nog meer schuld dus. De Democraten en Republikeinen zijn in een ware oorlog verzeild geraakt over hoe dit probleem moet worden aangepakt. Als er één land de junkstatus zou moeten krijgen dan zijn dat Verenigde Staten. Toch houden Moody´s, Standard & Poor´s en Fitch Ratings de triple-A status van Amerika krampachtig overeind.
Wereldmunt
Het leidt voor ons geen twijfel dat de internationale financiële sector met hulp van de hun ´welgezinde´ kredietbeoordelaars erop uit zijn om de euro de genadeklap te geven. Hiermee winnen zij tijd om hun waardeloze, opgeblazen papieren dollar nog een poosje haar misleidende, internationale spel te laten spelen, totdat het juiste moment is aangebroken om via de hierdoor ontstane chaos hun zo innig gewenste ´wereldmunt´ er doorheen te douwen. De kortzichtige besluiteloosheid van de Europese politici en hun afhankelijkheid van de bankiers zijn er de oorzaak van dat het zover heeft kunnen komen.
In onderstaand filmpje ziet u hoe de Portugezen over Moody´s denken.
Uncategorized