Bewaar uw zilver en goud voor moeilijke tijden | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Door de financiële en economische crisis zijn veel landen, wat betreft hun financiën  in de problemen gekomen. Zij hebben zich diep  in de schulden moeten steken om te voorkomen dat hun bankenstelsel failliet ging. De daarop volgende recessie was ervoor verantwoordelijk dat de belastinginkomsten van de overheden drastisch omlaag gingen, zodat er grote financieringstekorten ontstonden. Inmiddels zien we dat er door Centrale Banken enorme hoeveelheden euro´s en dollars zijn bijgedrukt om de economieën te stimuleren en zijn er noodfondsen opgericht om steun te verlenen aan landen die er zelfstandig niet meer uit kunnen komen. Door de ongekende hoeveelheden geld die er zijn bijgedrukt kan het ook zijn dat er een soort van “hyperinflatie” gaat ontstaan met als gevolg een dramatische daling van de koopkracht van het geld. In het ergste geval kan het papieren geld zelfs geheel waardeloos worden. Pessimisten vrezen dat het Westerse monetaire systeem op den duur niet overeind kan blijven en aan de vooravond staat van ineenstorting. Mocht zoiets plaatsvinden dan is er een reële kans dat er van de ene op de andere dag geen geld meer uit de pinautomaten komt en dat banken hun deuren zullen sluiten.

Hyperinflatie

Je kunt je haast niet voorstellen dat hier zoiets kan gaan gebeuren maar in het verleden hebben deze dramatische toestanden zich regelmatig voorgedaan. Duitsland bijvoorbeeld had in de jaren 20 van de vorige eeuw een hyperinflatie. Op het hoogtepunt ervan werden de prijzen dagelijks tien keer zo hoog als de vorige dag. Er werden zelfs bankbiljetten gebruikt als brandstof voor de kachel, omdat deze meer warmte gaven dan de brandstof die men voor dezelfde hoeveelheid bankbiljetten kon kopen.

Hieronder een voorbeeld van de gevolgen van deze inflatie voor de prijs van 1 kilo brood:

  • December 1921,  4 mark
  • December 1922,  163 mark
  • Januari 1923,   250 mark
  • April 1923,  474  mark
  • Augustus 1923,  69.000 mark
  • November 1923,  201.000.000.000 mark

Ook Zimbabwe heeft in de jaren 2006-2009 een hyperinflatie gekend die officieel werd geraamd op 230 miljoen procent per jaar. Maar onofficieel werd deze geschat op zelfs miljarden procenten. In Hongarije heeft zich in 1945-1946 de grootste inflatie ter wereld ooit afgespeeld. In 2002 was er in Argentinië een hyperinflatie van meer dan 4000%.

Goud en zilver

Omdat je op zo´n moment met geld nergens meer terecht kunt ontstaat er al snel een ouderwets soort van ruilhandel. Je hebt bijvoorbeeld een aantal eieren die je zou kunnen ruilen voor een stuk vlees of iets dergelijks. Zo kan je tal van ruilgoederen bedenken. Maar het is ook gebleken dat in dit soort situaties goud en zilver altijd hun waarde hebben behouden als effectief ruilmiddel voor de dagelijkse benodigdheden. Of dit nu komt door de magische aantrekkingskracht van deze edelmetalen of door welke oorzaak dan ook, zo is het in ieder geval altijd geweest. Ook al lijkt het (nog) niet erg waarschijnlijk dat deze toestanden zich hier voor gaan doen, toch kan het nooit kwaad om een beetje voorbereid te zijn. Het is misschien best interessant voor u om te weten wat u zoal aan oud goud of zilver in huis hebt rondslingeren. U zult er versteld van staan hoeveel dit de afgelopen jaren in waarde is gestegen en waarschijnlijk voorlopig nog wel zal blijven stijgen. Heeft u eenmaal een overzicht van wat u in huis hebt en hoeveel het waard is dan weet u in ieder geval dat, mocht het papieren geld zijn waarde verliezen, u altijd iets achter de hand heeft waarmee de eerste nood kan worden gelenigd. Hoe kleiner en herkenbaarder het goud of zilver (bijv. muntjes of bedeltjes), hoe makkelijker u er in de ruilhandel mee kan ´overleven´.  Grote stukken, zoals baren goud of zilver worden al snel te duur en kunnen daardoor moeilijk worden omgeruild tegen kleine hoeveelheden goederen.

Nogmaals, het is niet te hopen dat het ooit zover zal komen maar toch……, je weet maar nooit, en een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Tags crisis | Goud | hyperinflatie | ruilmiddel | Zilver

Uncategorized