Goud onderuit na aankoop dollars ECB | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Jean-Claude Trichet, President ECB

De interventie van de ECB om voor de komende drie maanden te zorgen dat de Europese banken over voldoende dollars kunnen beschikken heeft de goudprijs doen dalen naar  $ 1.762,68 per ounce.  Alleen deze week al daalde de prijs voor dit edelmetaal met 4,7%, de grootste daling sinds februari 2009. Deze actie van de ECB is gecoördineerd in samenwerking met de Federal Reserve, de Bank of England, de Bank of Japan en de Zwitserse Nationale Bank.

De Centrale Banken zijn overgegaan tot deze actie omdat Europese banken, met name de drie grootste Franse banken (BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole) niet meer aan dollars konden komen omdat ze teveel zijn blootgesteld aan de eventuele gevolgen van de Griekse staatsschuld.

Goud- en zilververkoop aan banden

Wat de gevolgen zijn van zo´n interventie voor de goudprijs weten Centrale Bankiers maar al te goed. Zo slaan ze twee vliegen in één klap. Het is de Centrale Bankiers al lange tijd een doorn in het oog dat goud al 10 jaar lang een bull markt is met als absoluut hoogtepunt op 6 september 2011 toen goud $ 1.921,15 per ounce noteerde. Dat ze er alles aan doen om de goudprijs te beteugelen blijkt uit de onaangekondigde maatregel die Oostenrijk heeft genomen om de verkoop ervan te controleren. Goud- en zilververkopen worden door deze maatregel beperkt tot een aankoop van maximaal € 15.000,-. Als reden is opgegeven dat dit te maken heeft met het aan banden leggen van witwaspraktijken. Dat dit een smoes is ligt er duimendik bovenop. Een drugskartel bijvoorbeeld zal zijn geld nooit witwassen door goud te kopen bij een bank! Dat deze maatregel niet alleen beperkt zal blijven tot Oostenrijk blijkt uit het voornemen van Italië om alle cashtransacties boven de € 300,- te verplichten via elektronische transacties. Ook De Nederlandsche Bank heeft, in samenwerking met de Autoriteit Financiële Markten, het voor buitenlandse goudhandelaren moeilijk, zo niet onmogelijk, gemaakt om aan Nederlandse ingezetenen goud te verkopen. Verder bereiden Europa en Amerika meer en meer maatregelen voor om particuliere goudtransacties te registreren. Zo wordt de argeloze burger steeds verder in de hoek gedreven van een cashloze maatschappij met een systeem van elektronisch gecontroleerd fiatgeld, wat in rap tempo haar waarde begint te verliezen.

Ondertussen kopen de Centrale Banken en institutionele beleggers momenteel op grote schaal goud in. Mag u raden met wat voor bedoeling?!

Tags Dollars | ECB | goudprijs | Trichet

Uncategorized