Lagarde roept op om méér schulden te maken | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Christine Lagarde

Voor de gewone burger is er geen touw meer aan vast te knopen. De Westerse wereld staat in brand omdat er een onhoudbare schuldencrisis is. De financiële markten hebben geen vertrouwen meer in staatsobligaties omdat gevreesd wordt dat landen hun schulden niet meer kunnen terug betalen. Overal moeten enorme bezuinigingsoperaties worden uitgevoerd in een poging om de veel te hoge staatsschulden terug te dringen. De Centrale Banken zetten landen onder druk en overwegen sancties als de bezuinigingsoperaties naar hun oordeel niet ver genoeg gaan. Vertegenwoordigers van het IMF, de EU en de ECB verlaten voortijdig onderhandelingen omdat de overeengekomen bezuinigingen niet gehaald gaan worden.

Meer schulden maken

En ineens komt daar als een duveltje uit een doosje ene mevrouw Christine Lagarde die zegt dat de Amerikaanse en de Europese staatsschulden best wel hoger mogen worden. Als iemand in deze crisistijden zulke dingen zegt dan zou je toch denken: “Die mevrouw weet kennelijk niet waar ze het over heeft”. Maar omdat deze mevrouw toevallig de kersverse Voorzitter is van het Internationale Monetaire Fonds, moeten we ons toch achter de oren krabben en ons af gaan vragen of die lui bij het IMF nog wel goed bij hun hoofd zijn.

Banken vetmesten en landen uitkleden

Hoe is het nou te rijmen dat afgevaardigden van een instituut als het IMF boos weglopen van onderhandelingen met de Griekse regering omdat er niet genoeg bezuinigd wordt, terwijl hun voorzitter vanaf de andere kant van de Oceaan roept dat bezuinigingen even niet goed uitkomen en er meer schulden gemaakt moeten worden om de economieën weer op gang te krijgen?

Diezelfde mevrouw zorgde vorige week ook al voor opschudding door te verklaren dat banken meer financiële buffers moesten creëren om een eventuele nieuwe crisis het hoofd te kunnen bieden. Wanneer banken aan deze oproep gehoor zouden geven zou dit zeker ten koste gaan van economische activiteiten omdat het geld van deze buffers niet in de markt terechtkomt.

Wat mevrouw Lagarde dus eigenlijk wil is dat de overheden de taak van de banken overnemen door zich nog meer in de schulden te steken om de economieën te redden. Intussen kunnen de banken dan risicoloos achteroverleunend hun geld oppotten om, bij een eventuele ´meltdown´ als ´redders in nood´, met hun opgepotte geld de failliete boel te kunnen overnemen.

Het lijkt erop dat Christine Lagarde een ´streek´ aan het uithalen is. Vroeger hadden we een gepaste naam voor zo´n ´streek´ maar die mag tegenwoordig niet meer worden uitgesproken.

Het is wel duidelijk dat zij in haar functie als voorzitter van het IMF de belangen behartigt van de bankensector en niet die van de overheden en hun burgers.

Tags bezuinigen | Christine Lagarde | IMF | meer schuld maken

Uncategorized