6 nieuwe onderzeeboten voor Griekenland | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Na alle commotie die is ontstaan de afgelopen weken over de aankopen van militair materieel voor het Griekse leger en marine, blijkt dat zij ook nog eens zes onderzeeërs hebben aangeschaft waarvan de laatste in 2018 moet worden opgeleverd.

Duitsers boos op Frankrijk

Halverwege oktober werd bekend dat Griekenland 4 fregatten van het type “FREMM” heeft aangekocht van de Franse scheepswerf DCNS.  De Duitsers zijn boos op de Fransen omdat zij vinden dat zij in een in een oneerlijke concurrentiepositie zijn gemanoeuvreerd. Dit omdat de Grieken de Franse schepen kunnen aankopen tegen een lagere prijs dan de Franse marine zelf. Ook mogen de Grieken, vanwege hun penibele financiële situatie, deze fregatten gespreid betalen. De Duitsers wilden de Grieken namelijk graag hun Duitse MEKO-D´s fregatten verkopen die op stapel stonden voor Griekenland.

Krokodillentranen

De reactie van de Duitsers dat de Franse scheepswerf een oneerlijke concurrentiepositie heeft is terecht. De Nederlandse scheepswerf Damen heeft hier ook al jaren last van.  De website marineschepen.nl, (Nederlandstalige website over marines, marineschepen, marine nieuws en marine boeken) refereert naar de boosheid van de Duitsers en noemen het ‘krokodillentranen’.  “Zo zielig zijn ze niet, de Griekse marine vaart al vele jaren met Duitse fregatten die gebouwd zijn door de Kielse dochteronderneming van het Duitse concern ThyssenKrupp (Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH, HDW)”, aldus marineschepen.nl. Hier komt bij dat deze werf een deal met Griekenland voor de levering van onderzeeërs van het type 214 klasse vorig jaar nog uitbreidde van 4 naar 6 stuks in totaal. De laatste onderzeeër zal in 2018 worden geleverd. Met deze levering zijn miljarden euro´s gemoeid.

Griekse staatsschuld

Je kan je afvragen waarom Griekenland al dat wapentuig nodig heeft. Zeker gezien de enorme staatsschuld die ze hebben opgebouwd. Toch moeten er vraagtekens gezet worden bij de verontwaardiging van de Europese politici over de spilzucht van de Griekse overheid. Wat er de afgelopen weken bekend is geworden over de tientallen miljarden euro´s die Griekenland heeft besteed aan haar defensie is al die tijd bekend geweest bij de overige lidstaten.

Uncategorized