De goudvoorraad van Nederland is altijd geheim geweest. De Nederlandsche Bank heeft niet de plicht om haar goudvoorraad bekend te maken. Deze geheimhouding werd afgedwongen door Koning Willem I bij de oprichting van De Nederlandsche Bank in 1814. In de tussentijd is er het een en ander veranderd. Sinds 1948 is de Nederlandse Staat de enige aandeelhouder. Het geheimhoudingsrecht over de hoeveelheid goud die de bank bezit bleef echter bestaan. In januari 2012 heeft de President van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, een cameraploeg van “Nieuwsuur” toegelaten tot de kluizen waar honderden goudstaven van ieder 10 kilo liggen opgeslagen. Volgens Knot ligt er ruim 67.000 kilo aan goudstaven met een waarde van ongeveer 3 miljard euro. Dit blijkt echter maar 10% te zijn van de totale hoeveelheid goud die Nederland bezit.
90% ligt opgeslagen in het buitenland
De overige 600.000 (zeshonderdduizend) kilo ligt verdeeld opgeslagen in kluizen in Engeland, Canada en de Verenigde Staten. Deze zijn in de jaren 30 uit voorzorg naar deze landen getransporteerd in verband met de dreigende oorlog tegen Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog zijn deze goudvoorraden daar blijven liggen. Het valt overigens te betwijfelen of Klaas Knot wel het achterste van zijn tong laat zien wat betreft de werkelijke hoeveelheid Nederlands goud. Het kan goed zijn dat Nederland veel meer goud bezit dan dat er door de President van De Nederlandsche Bank wordt gesuggereerd. Op de vraag van de verslaggever of het wel vertrouwd is dat 90% van onze goudvoorraad in het buitenland ligt antwoordde Klaas Knot dat dit zeker wel het geval is. “U moet begrijpen dat wij zo af en toe ook goud verkopen en dan is het heen en weer slepen van het goud niet erg handig”, zei hij. “We hebben in het verleden altijd goede zaken gedaan met de Verenigde Staten en zij hebben ons vertrouwen nooit beschaamd”, voegde hij eraan toe.
Amerikaanse plannen voor confiscatie
Het vertrouwen van Klaas Knot in de Amerikanen lijkt toch wel een beetje naïef. Het zou meer voor de hand liggen dat, voor het af en toe verkopen van goud, 10% in het buitenland zou liggen en de hoofdvoorraad in Nederland. Zeker gezien de belabberde financiële toestand waarin de wereld momenteel verkeert. De bekende Amerikaanse financieel publicist, James Rickards, vindt dat het buitenlandse goud in de Amerikaanse kluizen er niet perse 100% veilig ligt. In zijn boek “Currency Wars” beschrijft hij een scenario van de Amerikaanse Federal Reserve, voor een confiscatie (in beslagname) van het buitenlandse goud door Amerika bij een volledig wegvallen van het vertrouwen in de dollar. In dit scenario beschrijft hij dat 10 oude dollars kunnen worden ingeruild voor 1 nieuwe dollar welke dan zal worden gedekt door het Amerikaanse, dus ook het in beslag genomen goud. Door de dekkingswaarde van deze enorme hoeveelheid goud zou de Amerikaanse dollar dan weer de wereldmunt worden. Gezien de kritieke situatie waarin de dollar op dit moment verkeert is het alleszins denkbaar dat dit scenario daadwerkelijk zal worden uitgevoerd. De Nederlandse goudvoorraad is goed voor een achtste plaats op de wereldranglijst. Het kwijtraken van dit goud zal er dan de oorzaak van zijn dat Nederland in één klap van zijn rijkdom zal worden beroofd en internationaal op het financiële vlak geen enkele rol van betekenis meer zal kunnen spelen. Overigens is het zo dat alle landen met grote goudvoorraden, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten, China en Rusland, hun goud angstvallig binnen de eigen landsgrenzen bewaren.
In tegenstelling tot de mening van Klaas Knot lijkt het de hoogste tijd dat het Nederlandse goud met de meeste spoed binnen de Nederlandse landsgrenzen wordt gebracht. Anders zou het zomaar eens te laat kunnen zijn!!
Uncategorized