TomTom als “BigBrother” | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

GPS fabrikant Tomtom gaat in verzekeringen.  Autoverzekeringen wel te verstaan. Omdat de verkoop van de Tomtom gps systemen aan het afnemen is zijn zij een samenwerkingsverband aangegaan met een Britse autoverzekeraar. Het samenwerkingsverband houdt in dat Tomtom automobilisten gaat beoordelen op rijgedrag. Aan de hand van dit rijgedrag gaat de verzekeraar de premie bepalen. Tomtom zal hiervoor speciale gps kastjes ontwikkelen die de automobilist bij het afsluiten van een verzekering moet aanschaffen. Hier moet 300 pond voor betaald worden. Buiten de normale navigatie mogelijkheden kan deze Tomtom je rijgedrag waarnemen en registreren. Bijvoorbeeld hoe snel er geremd wordt, hoe snel een bocht wordt genomen en hoe snel er opgetrokken wordt enz. Vanuit deze gegevens wordt er een profiel gemaakt van de automobilist en aan de hand van dit profiel wordt vastgesteld of de automobilist een rustige of asociale rijder is. Uiteraard kan ook het aantal gereden kilometers en de snelheden worden geregistreerd. Het rijgedrag van de automobilist gaat dus bepalen hoeveel premie er voor de verzekering betaald moet worden. Hoe een en ander met privacy zal worden geregeld is nog niet bekend. In principe weet Tomtom alles van de automobilist. Tomtom zegt dat alleen de gegevens worden verzameld en doorgegeven aan de verzekeraar. De verzekeraar slaat deze gegevens op voor premieberekening, maar kan natuurlijk veel meer gegevens opslaan, zoals waar de automobilist is geweest en welke routes worden gebruikt. Het is maar de vraag of deze samenwerking vruchten zal gaan afwerpen. De verzekerde levert namelijk heel veel privacy in. Het zal toch behoorlijk wat premie moeten schelen wil een automobilist zijn volledige rijgedrag aan de verzekeraar prijsgeven. Ook is nog niet helemaal duidelijk wie er voor de kosten gaat opdraaien voor het aanschaffen van een Tomtom nieuwe stijl. Als de samenwerking met deze Britse verzekeraar een succes wordt dan wil Tomtom op termijn ook op het Europese vasteland gaan opereren.

Tags autoverzekering | premie vaststellen | privacy | rijgedrag | TomTom

Uncategorized