Angela Merkel: “Een Duitse euro of géén euro!” | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een interview met de BBC gezegd dat een vertrek van de Grieken uit de eurozone catastrofaal zou zijn. Toch blijven de geruchten over een Grieks vertrek uit de eurozone aanhouden. Een meerderheid van de Duitse bevolking is het namelijk niet eens met Angela Merkel. De Duitsers zijn het zat om steeds maar te moeten opdraaien voor de kosten die het met zich meebrengt om verkwistende landen van de ondergang te moeten redden. Syp Wynia, een Nederlandse journalist en columnist voor het opinieblad Elsevier zegt in zijn wekelijkse interview op 26 maart dat de “kwestie van de week” de euro is of misschien het einde van de euro en het begin van een nieuwe munt. Op de vraag: “Hoezo?”, gaf hij als antwoord: “We zijn natuurlijk al maanden aan het sukkelen met de euro en het komt er eigenlijk op neer dat landen die er nooit bij hadden mogen komen er wel bijgekomen zijn en dat er o.a. voor Nederland en Duitsland problemen zijn ontstaan omdat deze landen hun centen niet op een rij hebben gehad.

Omwenteling

Het zou kunnen zijn dat we op een historische omwenteling zijn aangekomen die eruit bestaat dat het voor de Duitsers genoeg is. Ze zijn er klaar mee en je ziet heftige debatten in Duitsland die erover gaan dat ze er genoeg van hebben om onder valse voorwendselen op te draaien voor de fouten en geldsmijterij van anderen. Wat er deze week waarschijnlijk gaat gebeuren is, dat de Duitsers zullen komen met een plan die zegt: “Wij zijn bereid om de euro voort te zetten, maar alléén op onze voorwaarden.” De afgelopen 10, 15 jaar zijn die voorwaarden met voeten getreden maar nu is het Duitse plan, en deze is in feite verankerd in een Duitse wet van een jaar geleden die zegt dat er over een jaar of vier geen begrotingstekorten meer mogen zijn in Duitsland.”  Die wet willen de Duitsers nu exporteren naar de rest van Europa en Angela Merkel heeft in Brussel gezegd: “Als Europa geen euro wil zoals wij die willen dan gaan we het spel niet meer meespelen.” De onderliggende boodschap is impliciet: “Het wordt een Duitse euro of geen euro!” Maar wat, als de andere Europese landen niet akkoord zullen gaan? “Dat risico bestaat natuurlijk, maar je moet je afvragen of dat ook werkelijk een risico is. Het zou voor een land als Nederland ook een enorme opsteker kunnen zijn als de rest zegt, “Daar kunnen we of willen we niet aan voldoen.” Dat zou er toe kunnen leiden dat de huidige euro nog maar gaat bestaan uit landen als bijvoorbeeld Italië, Spanje en Frankrijk. Het goede nieuws is dan dat er een nieuwe euro zal ontstaan, namelijk een Noordelijke euro, een mini euro als een soort van Duitse mark waar bijvoorbeeld Nederland, een land als Luxemburg en een land als Denemarken aan mee zouden kunnen doen. Dat zou een opsteker voor Nederland kunnen zijn die betekent dat we monetair nauw bij de Duitse economie betrokken zullen blijven zoals dat in feite in de jaren 80 en 90 ook het geval was zonder dat we de prijs hoeven betalen voor geldsmijtende landen uit het Zuiden van Europa.”

Kortom, het blijft rommelen in de eurozone en het kan nog wel even duren voordat alle neuzen in dezelfde richting wijzen.

Uncategorized