Ouderen moeten huis verkopen om zorg te betalen | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Hoogleraar economie Lans Bovenberg denkt een oplossing te  hebben gevonden voor de almaar stijgende zorgkosten. Hij wil dat ouderen hun woning verkopen om met de opbrengst ervan de zorgkosten te betalen. Omdat de hypothecaire leningen op de huizen van ouderen vaak zijn afgelost vindt hij het zonde dat het kapitaal alléén maar in bakstenen zit. Hij vindt dat er een constructie moet worden bedacht waarin ouderen hun huis verkopen aan bijvoorbeeld een woningcorporatie om het vervolgens zelf terug te huren. Bovenberg heeft zijn plan uitgelegd in een interview met het het dagblad Trouw. Hij heeft berekend dat ouderen in de laatste jaren van hun leven gemiddeld € 50.000 euro nodig hebben voor de zorg. Door hun huis te verkopen wordt het kapitaal uit de bakstenen gehaald en kan het vrijgekomen kapitaal worden aangewend voor, bijvoorbeeld een zorgpensioen.

Deze hoogleraar heeft kennelijk te lang doorgestudeerd en moet onderweg het verstand zijn verloren. Hij gaat voorbij aan het gegeven dat ouderen die hun huis hebben afgelost, buiten de vaste lasten die zij hebben (WOZ), in principe gratis wonen. Als we een gemiddelde huurprijs nemen van € 750 per maand dan betekent dit dat de ouderen die hun woning verkocht hebben gemiddeld € 9.000 per jaar extra aan woonlasten moeten gaan betalen. Dit zijn kosten die zij voorheen niet hadden. Zes jaar na de verkoop van hun huis zouden zij alléén al aan extra woonlasten € 54.000 hebben betaald.

Zorgsector aanpakken

Lans Bovenberg

Mijnheer Bovenberg zou er beter aan doen om zijn ‘intelligentie’ te gebruiken door oplossingen te bedenken die ervoor zorgen dat de zorginstellingen en zorgverzekeraars in toom worden gehouden wat betreft het uit de pan rijzen van de zorgkosten. Het Nederlandse volk was beloofd dat de privatisering van deze sector als resultaat zou hebben dat, door efficiënter te werken en concurrentie, de kosten van de zorg omlaag zouden gaan. Maar door de graai- en bonuscultuur is precies het tegenovergestelde gebeurd. Om de gevolgen hiervan nu af te schuiven op mensen die hun leven lang  hebben gewerkt om zorgeloos van hun oude dag te kunnen genieten geeft aan dat hoogleraar economie Lans Bovenberg misschien verstand heeft van cijfertjes maar niet van mensen!

Uncategorized