Burgerinitiatief “Basisinkomen” heeft 1 miljoen handtekeningen nodig | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

albert_einstein-300x225-9862119De Europese Commissie registreerde begin dit jaar (14 januari 2013) het Europees Burgerinitiatief voor het Onvoorwaardelijk Basisinkomen.

In totaal nemen 15 EU-lidstaten deel aan dit initiatief. Binnen nu en 14 januari 2014 zijn één miljoen steunbetuigingen of handtekeningen nodig.
Wanneer de organisatoren van dit burgerinitiatief dit aantal hebben bereikt, is de Europese Commissie verplicht het onvoorwaardelijk basisinkomen door het Europees Parlement te laten bestuderen.

Eenvoudig te realiseren

De Belgische professor aan de universiteiten van Louvain-la-Neuve en Harvard Philippe Van Parijs noemt het basisinkomen een middel om armoede en werkloosheid te bestrijden. Van Parijs geniet wereldwijde bekendheid als promotor van het basisinkomen. In die hoedanigheid stichtte hij in 1986 het Basic Income European Network (BIEN). Ex-topman van de Rabobank en hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht Herman Wijffels, ooit toegetreden tot het comité van aanbeveling voor het BIEN-congres, verklaarde afgelopen jaar sympathiek te staan tegenover het basisinkomen.

Wijffels is van mening dat het Nederlandse politieke stelsel drastisch moet veranderen. Bovendien meent hij dat de financiering voor het basisinkomen eenvoudig is te realiseren.

Herverdeling van de macht

Een onvoorwaardelijk basisinkomen is een inkomen dat door de overheid wordt toegekend aan iedere persoon gedurende zijn of haar hele leven, zonder met andere inkomens rekening te houden en zonder als tegenprestatie een baan of bereidheid een baan te aanvaarden.

De voorstanders van een basisinkomen stellen dat het zowel armoede als werkloosheid kan bestrijden en op die manier een werkelijke herverdeling van de macht kan realiseren.

basisinkomen2-8946639

Klik op de afbeelding om uw steunbetuiging/handtekening te plaatsen

Gerelateerde artikelen:
Basisinkomen: “De oplossing voor economische en sociale problemen”
Hoe kan het basisinkomen worden gefinancieerd?

David Baeten liked this post

Uncategorized