Farmaceutische industrie weigert Griekenland medicijnen | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Ruim vijftig farmaceutische bedrijven zijn gestopt met de levering van medicijnen aan Griekenland. Hierdoor is een ernstig tekort ontstaan van meer dan 200 veel gebruikte medicijnen. Door de Griekse schuldencrisis en de toenemende armoede onder de bevolking heeft de Griekse regering noodgedwongen de prijzen van medicijnen moeten verlagen. Deze maatregel was tegen het zere been van de farmaceutische industrie. Het is méér dan een vermoeden dat farmareuzen als Pfizer, GlaxoSmithKlene, Sanofi en vele anderen zich hebben verenigd in een illegale samenwerking door in het geheim een embargo aan Griekenland op te leggen.

Monopoliepositie

De reden van dit illegale embargo zou de angst zijn van de farmaceutische industrie dat deze ‘goedkopere’ medicijnen worden onderschept en doorverkocht naar andere landen waar de prijzen kunstmatig worden hooggehouden door de monopolistische praktijken van “Big Pharma”. GlaxoSmithKlene werd al schuldig gepleit aan het kunstmatig hooghouden van de prijzen van medicijnen in de USA. In plaats van een verlaging van de prijs te bewerkstelligen  in de omringende landen hebben ze met het stoppen van de zendingen de Griekse markt voor chemische medicijnen laten instorten.

Paniek onder Griekse patiënten

Apothekers zeggen dat over gehele linie de medicijnvoorraden met zo’n 90% zijn geslonken. Onder de Griekse bevolking is zo langzamerhand paniek ontstaan. Zij staat uren in de rij voor hun medicijnen om er dan achter te komen dat hun medicijn niet beschikbaar is. In veel gevallen ontaardt dit in gillen en schreeuwen en de Griekse burgers zijn in een staat van wanhoop en woede. “We zijn in een onhoudbare situatie terechtgekomen”, zegt een apotheker.

Ware aard van de farmacie

Het is duidelijk dat de farmaceutische industrie complete landen kunnen gijzelen voor hun economische hebzucht door het rekenen van bijna elke prijs die ze willen hebben voor hun gepatenteerde chemische cocktails. Landen die weigeren de vraagprijs te betalen voor de veel te dure medicijnen, kunnen en zullen worden bestraft met een onthouding van deze geneesmiddelen.  Het maakt weer eens pijnlijk duidelijk dat de geneesmiddelenindustrie alleen maar oog heeft voor haar bedrijfswinsten en maling heeft aan het genezen zelf, desnoods ten koste van een complete samenleving.

Willem Nass liked this post

Uncategorized