Redding Cypriotische banken: Prutswerk van de bovenste plank | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

De inkt van de handtekeningen onder het akkoord die de Cypriotische bakensector van de ondergang moest redden was nog niet opgedroogd of het bleek al dat de bedragen die genoemd zijn (10 miljard van de Europese belastingbetaler en 7 miljard van de Cypriotische spaarders) bij lange na niet genoeg zijn om Cyprus van de ondergang te redden. Omdat de Europese lidstaten niet verder wilden gaan dan 10 miljard euro aan noodhulp, werden de Cypriotische bankklanten opgezadeld met het betalen van de overige 7 miljard euro waarmee de problemen dan definitief opgelost zouden zijn. Het blijkt echter dat dit allerminst het geval is. De Cypriotische president Nicos Anastasiades is in de pen geklommen en dringt er in een brief, gericht  aan Herman van Rompuy en José Manuel Barroso, op aan dat 6 miljard euro méér extra steun nodig is. De president rekent erop dat dat de vraag om dit extra geld gehonoreerd zal worden. Waarop deze verwachting is gebaseerd is onduidelijk. Hij vindt dat het extra geld zou moeten komen uit Europese fondsen van waaruit subsidies voor armlastige regio’s worden betaald.

Jeroen Dijsselbloem

Vanochtend stelde de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, dat het voor hem geen verrassing is dat er 6 miljard euro extra nodig is om Cyprus van de ondergang te redden. De afgelopen dagen is gebleken dat Cyprus zelf geen 7 miljard, maar 13 miljard moet ophoesten. ,,Dat is geen verrassing”, aldus Dijsselbloem, verwijzend naar alle afspraken. Je mag je dan afvragen waarom er een akkoord tot stand is gekomen als Dijsselbloem in zijn achterhoofd al wist dat dit niet genoeg zou zijn. Omdat het totale reddingsprogramma ruim 20 miljard omvat, gelooft Dijsselbloem niet dat er meer geld nodig is: ,,De situatie in het euroland is aan het verbeteren,”aldus Dijsselbloem. Waar Dijsselbloem deze conclusie vandaan haalt mag Joost weten. Volgens ons kan er niet gesproken worden van een verbeterde situatie als er een allesomvattend akkoord is bereikt over 17 miljard euro, waarvan achteraf blijkt dat dit niet genoeg is en er nog eens 6 miljard euro bij moet. Dit riekt eerder naar een verslechterde situatie. Maar politici zeggen wel vaker dat de situatie verbetert terwijl het feitelijk steeds slechter gaat. Inmiddels is het zo dat de kosten van deze ‘ complete reddingsoperatie’ hoger zijn dan dat héél Cyprus waard is.

Prutsers

Alles bij elkaar genomen is de ‘redding’ van Cyprus geen redding gebleken en is de kans op een Cypriotisch faillissement eigenlijk alléén maar groter geworden. Als Europa het eiland gelijk al failliet had laten gaan, dan waren de Europese belastingbetalers nu niet opgezadeld met nog eens 10 miljard euro weggegooid geld. Prutswerk van de bovenste plank dus!

Eerste betaling in mei

Jeroen Dijsselbloem en Olli Rehn

Vanmiddag werd bekend dat de ministers van financiën van de eurozone het definitieve reddingspakket voor Cyprus alsnog hebben goedgekeurd. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, die de Eurogroep voorzit. In het definitieve akkoord staan onder andere afspraken over hervormingen die Cyprus moet doorvoeren en de looptijd van de leningen. De eerste noodsteun wordt in mei overgemaakt aan het land. Wel moet in enkele landen, waaronder Duitsland, het parlement nog instemmen met het reddingsplan. Maar het bedrag van de extra steun valt niet hoger uit, zegt Eurocommissaris Olli Rehn. “Tien miljard euro is de rode lijn voor de landen van de eurozone”, aldus Rehn. Hij  benadrukte vanmiddag op een persconferentie in Dublin, waar de ministers van financiën van de eurozone bijeen zijn gekomen voor overleg over Cyprus, dat er geen extra steun aan Cyprus wordt verleend.

Eerder deze week lekte uit dat Cyprus niet zeven miljard euro, maar dertien miljard euro zelf zou moeten ophoesten. Maar volgens Rehn worden daarbij appels met peren vergeleken, zei hij vanmiddag: “Dat krijg je als mensen zich baseren op gelekte documenten”. Rehn noemde de zeventien miljard euro waar eerder over werd gesproken een oud ‘nettocijfer’. Het recentere cijfer zou een brutocijfer zijn, waardoor ze niet kunnen worden vergeleken.

Het blijft verwarrend, maar ja, zo doen ze dat in Europa! Wij houden ons hart vast bij wat er nog komen gaat.

Uncategorized