Spanje onteigent leegstaande woningen van banken | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Om huisuitzettingen te voorkomen heeft de regionale regering van Andalusië besloten om woningen van banken te onteigenen.

De regering van Andalusië gaat woningen van banken onteigenen waarin gezinnen wonen die door huisuitzetting een groot risico lopen op sociale uitsluiting. Sinds de crisis uitbrak in 2007 zijn alléén al in Andalusië van in totaal 85.000 gezinnen de woningen door de banken in beslag genomen. Om verdere huisuitzettingen te voorkomen heeft de regionale regering van Andalusië nu besloten om die woningen van de banken te onteigenen. Volgens de Junta (Andalusische regering) staan er alléén al in Andalusië zo’n 700.000 tot 1.000.000 woningen leeg. De helft hiervan is van banken, projectontwikkelaars en makelaars. De Junta gaat een register openen waarin alle leegstand wordt bijgehouden. Om de leegstand tegen te gaan kan de Junta van Andalusië de eigenaren een boete opleggen van maximaal € 9.000,-. Voor particuliere eigenaren zullen fiscale voordelen in werking treden als zij hun lege woningen verhuren.

Madrid

Ondertussen wordt er in het Spaanse parlement in Madrid een nieuwe wet op bankleningen besproken. Deze zal voorzien in boetes voor banken die lege woningen bezitten en die niet willen verhuren.

Wettig

Er is wel discussie ontstaan over de wettigheid van de Andalusische maatregel. Spanje werd afgelopen maart nog door het Europese Hof veroordeeld wegens de illegaliteit van bepaalde gedwongen huisonteigeningen.

Uncategorized