Wil de echte ‘as van het kwaad’ opstaan? | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

As van het kwaad (Engels: Axis of Evil) is de kwalificatie die de regering van de Verenigde Staten sinds 29 januari 2002 geeft aan landen waarvan de regering zich in de ogen van de VS schuldig maakt aan het beschermen van terroristen. De term werd voor het eerst gebruikt door George W. Bush in zijn State of the Union-toespraak van 2002 De kwalificatie gold aanvankelijk voor de volgende landen: Irak, Iran en Noord Korea. Naderhand werden er de volgende landen aan toegevoegd: Cuba, Libië en Syrië.

Irak

Irak werd in 2003 door de Verenigde Staten binnengevallen en wordt sindsdien niet meer tot de ‘as’ gerekend. In 2003 stopte Libië met haar massa vernietigingswapens programma en verbeterde Muammar Khadaffi  de relatie tussen Libië en het Westen. Sindsdien wordt ook Libië niet meer tot de ‘as’ gerekend. Dat is niet veranderd nadat na de opstand in Libië in 2011 de regering-Khadaffi met Westerse steun, afgezet is.

Critici menen dat “as van het kwaad” een misleidende term is, omdat de asmogendheden in de Tweede Wereldoorlog bondgenoten waren, terwijl dat bij de landen uit de as van het kwaad niet (of niet bewezen) het geval is. Iran en Irak hebben zelfs acht jaar lang oorlog tegen elkaar gevoerd.

Valse voorwendsels

Het is inmiddels bewezen dat Engeland en Amerika, met steun van een aantal westerse landen, w.o.Nederland, de oorlog tegen Saddam Hoessein onder valse voorwendsels zijn begonnen. Momenteel is er een hetze aan de gang tegen Iran (nucleaire dreiging), Syrië (gifgas) en Noord Korea (nucleaire dreiging), die een belangrijke parallel vertonen met de gebeurtenissen rond 2003. Het is opmerkelijk dat, met uitzondering van Noord-Korea en Cuba, de regeringen van de landen met het stempel ‘as van het kwaad’ aanvankelijk door het westen in het zadel zijn geholpen. Onderaan het artikel een lijst met staatsgrepen en oorlogen die door het Westen zijn gefinancierd en gevoerd.

Steun verwerven

De VPRO maakte de volgende documentaire van gebeurtenissen voorafgaande aan de oorlog in Irak. Hoe krijg je steun voor een “gekozen oorlog”? De oorlog in Irak laat zien dat politici een internationale interventie of een oorlog goed kunnen verkopen. Gedane zaken nemen geen keer, maar we kunnen wel leren van de manier waarop de oorlog in Irak tot stand is gekomen en voorbereid zijn als er nieuwe interventies en oorlogcampagnes worden gevoerd zoals bijvoorbeeld bij de situatie in Iran. Na het zien van deze documentaire is het misschien verstandig om je mening niet te laten afhangen van de propaganda van de westerse politici en media, maar de huidige gebeurtenissen rond Syrië, Iran en Noord-Korea kritisch en in het juiste perspectief te zien.

 • 1950 Westen en VN (w.o. Nederland) in oorlog met Noord-Korea
 • 1953 Westen helpt de Sjah van Perzië aan de macht.
 • 1954 Westen brengt de democratisch gekozen president van Guatemala ten val.
 • 1963 Westen organiseert de moord op de president van Zuid-Vietnam.
 • 1964 Westen gebruikt Tonkin-incident als reden om Vietnamoorlog uit te breiden.
 • 1973 Westen financiert staatsgreep tegen democratisch gekozen president in Chili.
 • 1977 Westen financiert het leger van El Salvador.
 • 1979 Westen helpt Ayatollah Khomeini aan de macht in Perzië. Perzië wordt Iran.
 • 1980 Westen financiert Osama Bin Laden met 3 miljard dollar.
 • 1981 Westen financiert en traint opstandelingen in Nicaragua.
 • 1982 Westen financiert Saddam Hoessein met miljarden dollars.
 • 1983 Westen financiert wapens Iran met geheime deal Ronald Reagan.
 • 1989 Westen stoot ´onwillige´ Panamese president Noriega uit het zadel.
 • 1990 Westen begint Golfoorlog.
 • 2001 Westen beschuldigt Osama Bin Laden van ´aanslag´WTC.
 • 2001 Westen begint oorlog in Afghanistan tegen ´terrorisme´.
 • 2003 Westen begint oorlog in Irak onder valse voorwendsels.
Uncategorized