Afluisteren van EU burgers is ok, maar van ‘ons’ moet je afblijven | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Het Duitse weekblad “Der Spiegel” beweert geheime documenten te hebben ingezien waaruit blijkt dat door de Amerikaanse “National Security Agency” (NSA)  de diplomatieke vestiging van de Europese Unie in Washington wordt bespioneerd. De NSA heeft niet alleen apparatuur in het gebouw geïnstalleerd, maar ook het interne computernetwerk geïnfiltreerd.  Zo hebben de Amerikanen vergaderingen afgeluisterd en hadden ze toegang tot e-mails en interne documenten op de computers. Europese politici reageren geschrokken op dit bericht.  Martin Schulz, de voorzitter van het Europese parlement zei hierover: “Als dit klopt, dan is het een enorm schandaal”. Een woordvoerder van de Europese Commissie wilde nog niet reageren op deze nieuwe onthullingen.

Edward Snowden

De geheime documenten die Der Spiegel heeft ingezien, zijn afkomstig van de voortvluchtige klokkenluider Edward Snowden. De Amerikaan onthulde onlangs dat de NSA op grote schaal telefoon- en internetcommunicatie in de gaten houdt. Martin Schulz wil nu meer informatie over de uitgelekte spionagepraktijken: ”We eisen uitgebreide opheldering”, aldus Schulz tegenover het Duitse weekblad Der Spiegel. “Deze zaak kan een enorme druk leggen op de betrekkingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten”, zo zei hij. De voorzitter van de Europese fractie van de Duitse Groenen, Daniel Cohn-Bendit, gaat een stapje verder en zegt: ”Een simpele protestnota is niet toereikend meer. De EU moet de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met de VS onderbreken. Pas als er bescherming van onze gegevens is, kunnen we weer verder praten.” De voorzitter van de buitenlandcommissie van het Europese Parlement, Elmar Brok, spreekt van “onaanvaardbaar” gedrag tussen bondgenoten. ”De spionagepraktijken hebben een dimensie bereikt, die ik van een democratische staat niet voor mogelijk had gehouden”, aldus Brok tegenover tegenover Der Spiegel.

Hypocriet

Toen het PRISM afluisterschandaal aan het licht kwam was het opvallend dat er onder de Europese politici en parlementariërs eigenlijk niet zo heel zwaar aan werd getild. Minister van Justitie, Ivo Opstelten, verdedigde de handelwijze van de Amerikanen zelfs in de Tweede Kamer toen hij hierover werd ondervraagd tijdens het vragenuurtje. Nu echter blijkt dat niet alleen burgers maar ook politici op grote schaal worden bespioneerd, voelen zij zich zwaar aangetast in hun privacy. Dat deze privacyschendingen op ‘gewone burgers’ worden gepleegd vinden zij kennelijk ‘een goede zaak’, maar nu blijkt dat ook zij het doelwit zijn van “Big Brother” is de wereld ineens te klein.

Beetje hypocriet….., vind je niet?

Uncategorized