Big Pharma koopt artsen om voor kindergebruik antidepressieva | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

De farmaceutische sector lijkt omkoping niet te schuwen om medicijnen aan de man te brengen. GlaxoSmithKline is de laatste in een lange reeks van frauderende fabrikanten.
China beschuldigt de Britse medicijnfabrikant GlaxoSmithKline (GSK) van omkoping van verkopers, artsen en adviseurs om zo de omzet te stimuleren. GlaxoSmithKline heeft minstens een half miljard dollar aan de omkopingspraktijken besteed, zo meldde de Chinese officier van justitie Gao Feng vandaag in een persconferentie. Vier leidinggevenden van het bedrijf zitten inmiddels vast.

Promoten van antidepressieva voor kinderen

Het is niet de eerste beschuldiging tegen GlaxoSmithKline. In juli 2012 moest de medicijnfabrikant een boete van 3 miljard dollar betalen vanwege het omkopen van artsen en het aanmoedigen van antidepressiva gebruik door kinderen, iets waar het medicijn niet geschikt voor was. Later dat jaar bleek uit een artikel van de Telegraaf dat GlaxoSmithKline samen met AstraZeneca geprobeerd had Nederlandse zorgverzekeraars om te kopen met onderzoeksprojecten ter waarde van twee miljoen euro. In ruil hiervoor moesten de zorgverzekeraars de medicijnen van de fabrikanten als niet-preferent aanmerken, waardoor deze tegen een hogere prijs verkocht konden worden.

5% bonus bij aanbrengen 1000 nieuwe patiënten

GlaxoSmithKline is niet het enige farmaceutische bedrijf dat zich schuldig maakt aan fraudeleuze praktijken. Ook Novartis wordt beschuldigd van omkoping. De medicijnfabrikant zou sinds 2005 minstens twintig apothekers betaald hebben indien deze patiënten over wisten te halen om het medicijn Myfortic te gebruiken in plaats van goedkopere alternatieven. Naast kortingen en teruggaven, kreeg een apotheker uit Los Angeles zelf een bonus van 5 procent over zijn jaarlijkse omzet toegezegd indien hij 1000 nieuwe patiënten wist te strikken. Ook dit bedrijf blijkt een draaideurfraudeur. In 2010 betaalde Novartis al een boete van 422,5 miljoen dollar vanwege soortgelijke illegale marketingtactieken.

Naast GlaxoSmithKline en Novartis kregen ook andere medicijnenfabrikanten miljardenboetes vanwege omkoping. Twee fraudezaken in 2008 en 2011 hebben Merck in totaal 1,6 miljard dollar gekost en Pfizer moest in 2009 2,3 miljard aan de Amerikaanse overheid betalen. Ook Bristol-Myers Squibb deed illegale betalingen aan artsen om de omzet van antipsychotische medicijnen op te krikken en moest ruim 500 miljoen dollar betalen.

De torenhoge boetes zijn niet het enige probleem voor medicijnfabrikanten. Farmaceutische bedrijven worden momenteel hard getroffen door het verloop van patenten. Ook in het eerste kwartaal van 2013 lieten veel bedrijven wederom dalende cijfers zien. In de afgelopen twee jaar liepen veel patenten af en fabrikanten hebben deze omzetterugloop vooralsnog niet op kunnen vangen met nieuwe producten. Zodra een patent verloopt, kunnen concurrenten soortgelijke, maar veel goedkopere, medicijnen op de markt brengen en zo het marktaandeel van de originele aanbieder afpakken.

Bron: FollowTheMoney

Alleen China arresteert fraudeurs

In het westen komen de farmaceutische  fraudeurs haast altijd weg met het betalen van boetes. Deze kunnen weliswaar oplopen tot miljarden euro’s of dollars, maar hier lachen de farmaceutische fabrikanten om. De hoogte van de boetes staan namelijk niet in verhouding tot de enorme winsten die gemaakt worden. Vandaar dat de frauduleuze praktijken hardnekkig toegepast blijven worden. Het is alleen in China waar de misdadige fraudeurs daadwerkelijk worden opgepakt en streng worden gestraft. Wanneer deze strenge straffen ook in het westen toegepast zouden gaan worden bestaat de kans dat er aan deze misdadige praktijken een einde komt of in ieder geval, vanwege het risico van langdurige gevangenisstraffen een héél stuk minder zullen gaan plaatsvinden.

Uncategorized