Microsoft helpt Amerikaanse NSA met spioneren | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Microsoft heeft de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA geholpen met het omzeilen van versleuteling binnen zijn eigen systemen. Dat zou blijken uit geheime stukken in handen van The Guardian.

De Britse krant kreeg de geheime documenten aangereikt via NSA-klokkenluider Edward Snowden. De stukken zouden bewijzen dat Microsoft de afgelopen drie jaar de deur wagenwijd openzette voor spionage in diensten als Hotmail, Outlook.com, SkyDrive en Skype. Om de NSA toegang te geven tot webchats op het Outlook.com portaal, hielp Microsoft mee de encryptie te omzeilen. Ook zou het afluisteren van Skype na de overname door Microsoft in 2011 zijn verdrievoudigd door het delen van inside informatie.

De meeste hand- en spandiensten vonden plaats binnen het inmiddels beruchte PRISM-programma, dat vorige maand voor wereldwijde ophef zorgde toen bleek dat inlichtingendiensten in de VS al jaren populaire internetdiensten monitoren en gebruiksgegevens archiveren. In de nieuwe documenten zou het delen van informatie tussen Microsoft, de FBI, de CIA en de NSA een “teamsport” genoemd worden.

Zwarte piet richting Google

Microsoft is altijd prat gegaan op een sterke privacybescherming bij gebruik van de eigen diensten. Zo bekritiseert het Google in een speciale ‘Scroogled’ campagne voor zijn ‘falende’ privacybeleid, waardoor advertenties berichten in Gmail ‘meelezen’ en besturingssysteem Android persoonlijke informatie zou delen met appontwikkelaars.

Microsoft ontkent in een reactie directe toegang te geven tot de diensten, maar geeft wel aan dat “er aspecten zijn aan dit debat waarvan we zouden willen dat we er dieper op in zouden kunnen gaan”. De directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft vooralsnog niet op de berichtgeving gereageerd.

Roep om transparantie groeit

Recente contacten tussen de Amerikaanse overheid en Silicon Valley verlopen moeizaam. Naar aanleiding van de recente onthullingen lopen de spanningen tussen de betrokken techbedrijven en de Obama-regering op en dringen de bedrijven aan op het verschaffen van meer openheid over de spionagepraktijken om transparant richting gebruikers met vragen over privacy te kunnen opereren. Tot nog toe willen de Amerikaanse officials daar niets van weten.

Bron: WebWereld.nl

Tags encryptie | hulp | microsoft | NSA | omzeilen | steve ballmer

Uncategorized