Export: Waardevolle goederen inruilen voor ‘waardeloze’ papiertjes | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Oude tijden herleven

Betalen met spiegels en kralen

Globalisatie en het bedrog van de export

Alle landen ter wereld met uitzondering van de US, zijn erg bezig met hun exportpositie. Dit is een irrationele situatie en duidt op de slechte staat van hun eigen economie. Er is geen land ter wereld waar de regering zich niet bezighoudt met het streven haar export te bevorderen. Export is op deze manier tot steunpilaar voor voorspoed geworden. We kunnen zelfs zeggen dat het zwaartepunt van elk van de nationale economieën niet meer in het land zelf ligt door productie en consumptie voor eigen gebruik, maar dat dit buiten haar grenzen in de export ligt. Zo zijn we allemaal uit balans en zoeken markten voor onze producten buiten onze landsgrenzen. Zo zijn we ook in onbalans – zelfs in psychologische zin – dat we buitenlandse investeerders zoeken om onze vooruitgang te bekostigen. Deze misplaatste notie is de werkelijke betekenis van ‘globalisatie’. Globalisatie betekent niets anders dan dat er geen land meer is dat nog solide rust op zijn eigen grondvesten, maar dat rust het op een zwaartepunt – de export –  buiten haar grenzen. Globalisatie is eigenlijk te vergelijken met een ziekte, geen gezonde situatie of deel uitmakend van een gezond proces.

Het monetaire systeem is ziek

De oorzaak van deze ziekte is gelegen in het wereldwijde monetaire systeem. De US produceert dollars, die de voornaamste reserve valuta is van alle landen in de wereld. Zonder de steun van dollar reserves stort elke willekeurige valuta ineen: alle valuta’s zijn papier en niets meer dan dat. Dollar reserves zijn onontbeerlijk. En om reserves te verkrijgen is het noodzaak om meer te exporteren dan te importeren. Nogmaals, alle landen ter wereld, met uitzondering van de US exporteren meer dan ze importeren.

Gezond verstand

Met een beetje gezond verstand begrijp je al snel dat dit een onmogelijk gegeven is. Iemand zal toch meer moeten importeren dan exporteren. Als dat niet het geval zou zijn, waar zouden dan alle export overschotten naar toe verdwijnen? En wat blijkt dan, de US importeert meer dan het exporteert en betaalt met….dollars, die niets meer zijn dan papieren bonnetjes. De US betaalt niet echt, want geïmporteerde goederen behoren betaald te worden met geëxporteerde goederen. Die dollars zijn dan ook slechts papieren beloftes om later te betalen.

Lees verder op: Biflatie.nl

Uncategorized