![]() ![]() |
Kaia* was elf jaar en op weg naar school toen ze werd aangevallen en verkracht. Een leraar bracht haar naar het ziekenhuis, maar de politie eiste steekpenningen om zelfs maar een verklaring op te stellen.
Kenia: Iedere 30 minuten een verkrachting
Dus deed Kaia iets heel dappers. Ze klaagde de politie aan vanwege hun falen haar te beschermen. Wat nog meer verbazing wekt is wat vervolgens gebeurde.
Kaia komt uit Kenia en in dit land wordt elke 30 minuten een meisje of vrouw verkracht. De politie staat dit systematisch oogluikend toe. Daarmee isoleert ze doodsbange jonge overlevenden en bevestigt ze dat verkrachting oké is.
Kaia en tien andere jonge overlevenden gingen daar tegenin. Op de dag van de rechtszaak liepen ze in processie van hun verblijfplaats naar de rechtbank, zonder oog te hebben voor dreigingen tegen hun eigen veiligheid en een blokkade van rechtbankbeveiligers. Onderwijl zongen ze “Haki yangu” – wat in Kiswahili “Ik eis mijn rechten” betekent. En de rechter gaf zijn uitspraak: de meisjes wonnen!
De geweldige pleitbezorgers en mensenrechtenadvocaten die met Kaia werkten zijn er klaar voor om soortgelijke rechtszaken tegen politiekorpsen in heel Afrika en verder te beginnen, maar daarvoor hebben ze fondsen nodig. We zullen beloftes niet verwerken totdat we ons doel hebben bereikt, maar als enkel 30.000 van ons nu €4 beloven, dan kunnen we deze baanbrekende overwinning in andere landen herhalen, de politie eraan herinneren dat verkrachting een misdrijf is en we kunnen een belangrijke stap zetten tegen de wereldwijde oorlog tegen vrouwen:
Politiekorps aanklagen
Toen Kaia’s verhaal begon leek het erop dat ze een één van de vele, door de politie genegeerde, slachtoffers van kinderverkrachting zou worden. Maar Mercy Chidi, een Keniase kinderrechtenvoorvechter, en de Canadese mensenrechtenadvocaat Fiona Sampson sloegen de handen ineen om dit onrecht in de rechtbanken te bestrijden.
Dit plan is in Kenia bedacht door een groep collega’s uit Canada, Kenia, Malawi en Ghana – het politiekorps aanklagen vanwege hun falen in actie te komen leek een kleine kans tot slagen te hebben, maar ze bleven bij hun zaak en namen risico’s… en ze schreven juridische geschiedenis. Het werk is net begonnen: zoals elke overwinning kost het tijd, moeite en geld om er zeker van te zijn dat het vonnis blijft hangen en dat het als springplank wordt gebruikt om geweld tegen vrouwen uit te roeien.
Als we genoeg ophalen zouden we de enorme overwinning van Kenia, in andere landen in Afrika en zelfs over de hele wereld op de volgende manier kunnen herhalen:
- rechtszaken zoals deze, in Afrika en over de hele wereld, helpen financieren
- rake campagnestrategieën gebruiken om ervoor te zorgen dat deze baanbrekende uitspraken geïmplementeerd worden
- op massale, effectieve, en op het publiek gerichte educatiecampagnes aandringen die seksueel geweld bij de bron aanpakken en eraan bijdragen het voorgoed uit te roeien
- op meer campagnemogelijkheden zoals deze zaak reageren met superslimme strategieën die het tij keren in de oorlog tegen vrouwen.
Als burgers verzoeken we onze politieke leiders en andere bestuurders vaak om de bescherming van vrouwenrechten serieus te nemen. Het is belangrijk om dat te blijven doen. Maar als ze niet naar hun geweten luisteren, dan moeten we een beroep doen op hun belangen en ze naar de rechtbank slepen. Dat geeft een krachtige boodschap af: niet alleen dat er aan hun misdrijven consequenties hangen, maar dat het tijdperk van onbestreden vrouwenhaat in de cultuur van onze samenlevingen tot een eind komt.
Wereldwijd is meer dan een derde van alle vrouwen slachtoffer van fysiek of seksueel geweld en dat veroorzaakt een gezondheidsprobleem dat de proporties van een epidemie aanneemt. Dat staat in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
De overgrote meerderheid van de vrouwen wordt aangevallen of mishandeld door hun echtgenoot of vaste vriend. Veelvoorkomende gezondheidsproblemen als gevolg van het geweld zijn breuken, kneuzingen, complicaties bij de zwangerschap, depressie en andere mentale problemen. Daarnaast lopen vrouwen die het slachtoffer van geweld zijn, ook meer kans om seksueel overdraagbare aandoeningen als syfilis, chlamydia, gonorroe en hiv op te lopen, zegt het rapport.
Het rapport zegt ook dat vier op de tien moorden op vrouwen gepleegd worden door de partner van de vrouw en meer dan 40 procent van de vrouwen die het slachtoffer van partnergeweld werden, houden daar verwondingen aan over.
“Dit is een dagelijkse realiteit voor vele, vele vrouwen”, zei Charlotte Watts, een specialist op het gebied van gezondheidsbeleid en een van de auteurs van het rapport. “Het overkomt alle vrouwen, niet alleen arme vrouwen of vrouwen in een bepaald land. Dit is echt een wereldwijd probleem.”
Claudia Garcia-Moreno, de tweede auteur van het rapport, wees op enkele recente spraakmakende gevallen van verkrachting in India en Zuid-Afrika, die de aandacht gevestigd hebben op de behandeling van vrouwen. “Deze gevallen verhogen de aandacht voor het probleem, wat belangrijk is, maar we mogen niet vergeten dat er elke dag honderden vrouwen verkracht worden op straat of in hun huis en de krantenkoppen niet halen”, zei ze.
Bronnen: Avaaz.org, DeRedactie.be
Uncategorized