Ben Bernanke vindt 200.000 nieuwe banen VS “teleurstellend” | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Ben Beranke kwam, zag en betitelde afgelopen week de banengroei over oktober als ‘licht teleurstellend.’ Dat is toch opmerkelijk gezien de relatief sterke groei.
De Amerikaanse economie heeft gemiddeld over de afgelopen drie maanden toch een banengroei gerealiseerd van circa 200.000 per maand. Dat begint ergens op te lijken. Althans, zo zou je als marktvorser denken. Zeker in het licht bezien van de shutdown en het gedoe in Washington over het schuldenplafond. Fed voorzitter Bernanke, hij zit er nog even. was desalniettemin niet tevreden met de aanwas van de non-farm payrolls. ‘Somewhat disappointing‘ noemde hij de cijfers zelfs afgelopen week.

Bernanke: Fed stimulans op zijn plaats

Het jongste maandcijfer over de banengroei, oktober, liet een verrassend sterke plus zien van 204.000 banen. De gedeeltelijke shutdown van de federale overheid heeft beslist banen gekost: volgens het Witte Huis zelfs 120.000. Dat lijkt wat aan de hoge kant, maar zelfs al zou het ‘slechts’ de helft zijn. dan betekent het dus dat de banenmotor in de VS aardig op gang begint te komen.

Dat Bernanke desondanks niet geheel tevreden is, wekt toch enige verbazing. Het duidt er in ieder geval niet op dat de Fed staat te trappelen om een aanvang te maken met tapering: het langzaam afbouwen van het huidige quantitative easing programma.
Beleggers zullen uiteraard even moeten afwachten of Janet Yellen daar wellicht anders tegenaan kijkt. Ze heeft nog één kleine horde te nemen om Bernanke op te kunnen volgen als Fed voorzitter. Maar ook Yellen staat te boek als ‘duif’ die erg hecht aan een situatie van volledige werkgelegenheid. En zover is de huidige arbeidsmarkt nog lang niet.

De vraag die zich al snel opwerpt: als een banengroei van 200.000 plus al niet genoeg is om een aanvang met tapering te maken, hoeveel banen er dan bij moeten komen om de Fed tot afbouw te bewegen.

Bron: Beurs.com

Uncategorized