Japan wil kritiek op Tepco en de regering strafbaar stellen | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

De Japanse Minister President Shinzo Abe is van plan een wetsvoorstel in te dienen die, zoals critici zeggen, het publiek zal gaan beknotten tot het verkrijgen van informatie over een breed scala aan onderwerpen, zoals de nucleaire crisis in Fukushima en de spanningen met China. De nieuwe wet zal een drastische uitbreiding zijn van de definitie “staatsgeheim”, waardoor journalisten de kans lopen om gevangen te worden gezet voor maximaal 5 jaar. In werkelijkheid zijn journalisten die rapporteren over Fukushima al langdurig lastig gevallen en gecensureerd.

Associated Press rapporteerde op dinsdag 26 november dat het Japanse lagerhuis haar goedkeuring gaat geven aan een wetsvoorstel “staatsgeheim”. Critici wijzen erop dat het waarschijnlijk ook de bedoeling is van de autoriteiten om meer informatie over kerncentrales achter te kunnen houden.

Advocaat Hiroyasu Maki zei dat de opgenomen definitie van “geheim” zo breed en vaag is dat het zomaar kan zijn dat ook de radio-actieve stralingsgegevens erin opgenomen kunnen worden. Journalisten die informatie verschaffen die ‘ongepast’ of voor de staat ‘volledig fout’ is lopen het risico op 5 jaar gevangenisstraf. Pogingen tot lekken, ongepaste reportage of medeplichtigheid hieraan worden daarom beschouwd als illegaal. Deze voorgestelde wet wijst de Minister President aan als een derde partij opzichter.

Bron: InfoWars.com

Uncategorized